torstai 26. helmikuuta 2015

Professori asui...

Professori asui vuoden roskiksessa

Torstai 26.2.2015 klo 20.39
Neljän neliömetrin suuruinen roskasäiliö toimi vuoden verran professori Jeff Wilsonin kotina, kertoo news.com.au.
Kokeilu opetti Wilsonille paljon siitä, kuinka vähällä ihminen loppujen lopuksi tulee toimeen.

Professori asui vuoden roskiksessa

Torstai 26.2.2015 klo 20.39
Neljän neliömetrin suuruinen roskasäiliö toimi vuoden verran professori Jeff Wilsonin kotina, kertoo news.com.au.
Kokeilu opetti Wilsonille paljon siitä, kuinka vähällä ihminen loppujen lopuksi tulee toimeen.
Kokeilu opetti Wilsonille paljon siitä, kuinka vähällä ihminen loppujen lopuksi tulee toimeen. (AP)
Wilson kömpi pysyvästi ulos roskisasumuksestaan helmikuun alussa.
Wilson kömpi pysyvästi ulos roskisasumuksestaan helmikuun alussa. (AP)
Wilson ei majaillut teksasilaisen Hutson-Tillotsonin yliopiston kampuksen roskiksessa huonoa tuuriaan, vaan erikoinen projekti oli kokeilu jonka avulla pyrittiin muun muassa tutkimaan asumisen hiilijalanjäljen pienentämistä. Roskiksen koko kun vastasi prosenttia keskimääräisestä amerikkalaiskodista. Lisäksi Wilson halusi testata omia rajojaan, ja sitä kuinka elinolosuhteiden muutos vaikuttaisi hänen elämäänsä.
- Olin onnellisempi niin kokeilun päätyttyä kuin sen aikanakin, kuvailee Wilson news.com.au-sivuston haastattelussa.
Hän muutti roskasäiliöön viime vuoden helmikuussa, ja kotiutui sieltä tämän kuun alussa. Wilsonin mukaansa asuintilan supistaminen vei elämästä myös rutkasti turhaa hälyä. Hän eli aiempaa yhteisöllisemmin, ja vietti enemmän aikaa kampuksen kuhinassa. Vuokraa ei tarvinnut maksaa, ja työmatka lyheni puolesta tunnista puoleen minuuttiin.
Rankat olosuhteet
Ympäristötieteiden professorin asumuksessa ei ollut juoksevaa vettä tai lämmitystä. Teksasin vaihtelevat lämpötilat tekivät asumisesta myös melkoisen rankkaa: kesän helteissä roskasäiliö kuumeni paahtavaksi, talvella sen lämpötila laski pakkasen puolelle. Vessareissut hoituivat yliopistorakennusten toileteissa, ja suihkussa Wilson kävi yliopiston kuntosalilla. Juomavesi oli kannettava säiliöön lihasvoimin, ja sen kuskaaminen sai Wilsonin miettimään vedenkäyttöään uudella tavalla.
Aivan lohdutonta ei roskiselämä kuitenkaan ollut. Hänen ystävänsä ja oppilaansa auttoivat sisustamaan poikkeuksellisen miniasunnon kodikkaaksi. Seinillä oli seinävaatteita, katosta roikkui koristeita ja lattia oli peitetty värikkäillä matoilla. Sitäpaitsi älypuhelimeen sai napattua kätevästi wifi-kaistaa yliopiston langattomasta verkosta, joten verkkosurffailu onnistui roskiksessakin. Ruokaa hän laittoi retkikeittimellä.
Jätesäiliön sisustuksen hän sai pääasiassa lahjoituksina. Vuoden mittaisen kokeilunsa alla Wilson myi kaiken pilkkahintaan omaisuutensa Facebookin välityksellä, ja muutti kokeellisen kotiinsa mukanaan vain repullinen tavaraa.
Tyttöystävälle ei kelvannut
Vaikka Wilsonin oppilaat olivatkin innolla hankkeessa mukana, ei hänen tyttöystävänsä ollut asiasta aivan yhtä innostunut. Hän ei nimittäin suostunut yöpymään roskasäiliössä. Tämän vuoksi Wilson viettikin välillä öitään naisen kotona. Nyt hän on myös muuttanut sinne, ja kertoo asunnon tuntuvan valtavalta.
- Ajattelen paljon tilaa ja omistamiani tavaroita, hän kuvailee.
Tällä hetkellä Wilsonilla on vain neljä paitaa ja kolme paria kenkiä, ja hän kertoo olevansa tilanteeseen varsin tyytyväinen. Tavarasta luopuminen on Wilsonin mukaan ollut vapauttava kokemus.
- Opit, mitä et todellakaan tarvitse: jääpalakonetta, jääkaappipakastinta tai kuivausrumpua, hän kuvailee.
Yhtä esinettä mies kuitenkin ehti roskiksessakin kaivata: kunnollista sänkyä, jota ei tarvitsisi taitella kasaan päivän ajaksi.
Tammikuussa roskiksessa oli varsin kylmä.
Roskisasuntokin sai joulukoristeet.