lauantai 12. lokakuuta 2013

Elääkö tuilla?

Sossu-Tatun tarina 400 euron luksuksesta kuulostaa vitsiltä, kirjoittaa toimeentulotuella kuukauden elänyt Iltalehden toimittaja Sami Koski.

- Jos kokeilu vastaisi todellisuutta ja kestäisi pitempään, olo olisi ahdistunut, Sami Koski kirjoitti reportaasissaan. (VILLE RINNE)
LUE MYÖS

Tuima.fi: 26-vuotiaalle sossusta ja Kelalta 1 050 €/kk pienellä vaivalla

Sossu-Tatun tarina hämmentää - "Erittäin outoa"
AIHEESEEN LIITTYVÄÄ

IL-reportaasi 2.9.2013: Toimittaja eli kuukauden toimeentulotuella
OTA KANTAA

Onko toimeentulotuki tarpeeksi suuri?
26%
74%
Ääniä 599

KESKUSTELE

Onko toimeentulotuki tarpeeksi suuri?

Suomalainen sankarikuvasto sai tiistaina uuden jäsenen.

Tiistaisen tarinan päähenkilö olisi voinut pelastaa Nokian älypuhelinbisneksen auringonlaskulta tai vaihtoehtoisesti hän olisi voinut muuttaa hiekan kullaksi.

Sen verran viisas kaveri on kyseessä. Tarinan nuori mies päätti kuitenkin toisin. Hän päätti olla nokkelampi.

Tiistaina Haaga-Helian journalismin opiskelijoiden verkkolehti Tuima.fi kertoi, että Helsingissä asuu mies, joka on jo vuosia elänyt sosiaalituilla, joista jää käteen muhkea 400 euron jättipotti.

Miehen nimi on Tatu, 26 vuotta. Myöhemmin sosiaalisessa mediassa hänestä leivottiin Sossu-Tatu. Mies saa erilaisista tuista rahaa 1 050 euroa kuukaudessa. Koska miehen Punavuoren-asunnon vuokriin ja muihin pakollisiin menoihin kuluu kuitenkin reipas 600 euroa, elämiseen jää 400 euroa - siis neljäsataa euroa.

Miehen omien sanojen mukaan raha riittää kaikkeen vallan hyvin, esimerkiksi rakkaaseen harrastukseen: keiton ottamiseen.

Jos vaihtoehtona olisi kahdeksan tunnin työpäivä ja ikuinen kesäloma, kyllä jokainen järkevä ihminen sen jälkimmäisen vaihtoehdon valitsisi.

Minä ainakin valitsisin.

Totuus on kuitenkin tarua, tai tässä tapauksessa Tatua, ihmeellisempää.

En tunne Tatua, mutta kuukauden toimeentulotukikokeilun perusteella voisin veikata, että laskut jäävät aika usein maksamatta, vaatteet ostamatta ja toisten synttärit lahjomatta.

Sellaista oli minun elämäni kuukauden ajan. Jos jotain pitäisi päätellä siitä palautteesta, mikä ilmestyi sähköpostiin kokeilun aikana, niin sellaista on myös Tatun elämä.

Siksi olisi ollut hauska kuulla, mitä 26-vuotias nuori mies ajattelee siitä, että hän elää nuoruutensa parhaat vuodet yhteiskunnan siivellä ilman omaa päätäntävaltaa raha-asioihinsa?

Koska tämän näkökulman kirjoittaja on 23-vuotias, ei ehkä kuulu arvostella kolme vuotta vanhemman elämäntyyliä. Ihmetellä sitä sen sijaan voi.

Väitän, että Tatun tämän hetkisen elämän tiimalasista kuluu aika paljon hiekkaa erilaisten tukipapereiden täyttämiseen ja arjesta selviytymiseen.

Jos taskussa on 400 euroa, pieni kaljapullokin tuntuu suurelta menetykseltä, saati sitten Tuiman jutussa mainittu "dokaaminen".

Kun nuo menetykset tulevat aina ruoasta tai laskujen maksamattomuudesta.

Mitäs sitten, sopii tähänkin paikkaan. Mitäs sitten, kun televisio tai kengät hajoavat? 400 eurolla niitä ei osteta: tai voidaan ostaa - mutta kuten arvata saattaa, se on muista asioista, kuten ruoasta pois.

Siksi on pakko nostaa Tatu ansaitsemalleen paikalle tässä yhteiskunnassa.

Kun elää kuukaudesta toiseen 400 eurolla, ei sankaruutta ole se, että huijaa yhteiskuntaa kuukaudesta toiseen omalla kustannuksellaan. Sankaruutta on se, että tuota samaa rääkkiä jaksaa kuukaudesta toiseen.