tiistai 15. lokakuuta 2013

Tulee Suomessakin miljoonäärejä Onnea!!

Supercellin myynti japanilaiselle teleoperaattorille Softbankille tekee Ilkka Paanasesta yhden Suomen varakkaimmista miehistä. Hän ja toinen perustaja Mikko Kodisoja ovat omistaneet lähes yhtä suuren siivun yhtiöstä.

Paananen nettoaa kaupasta varovaisenkin arvion mukaan kymmeniä miljoonia euroja. Lopullinen summa on kiinni siitä, paljonko osakkeista jää kaupan myötä Suomeen perustettavan uuden yhtiön haltuun.

Kauppa on Suomen ja koko maailman mittakaavassa jättimäinen. Yhtä suuria peliyhtiöiden kauppoja ei juurikaan ole. Ainoastaan Blizzardin ja Activisionin yhdistyminen vuonna 2008 oli rahallisesti suurempi.

Supercellin ostaja on uusi Suomeen perustettava yhtiö, johon Softbank sijoittaa 80 prosenttia 1,1 miljardin euron kauppahinnasta.

Paananen jää uuteen yhtiöön joko toimitusjohtajaksi tai hallituksen puheenjohtajaksi. Kaikki vanhat työntekijät jatkavat.

Henkilöstölle muhkea potti

Kauppa tekee varakkaita myös monista Supercellin nykyisistä työntekijöistä, joista kaikki vakituisella sopimuksella firmassa olleet ovat omistaneet osakeoptioita. He jäävät omistajiksi myös uuteen yhtiöön. Paananen on julkisuudessa korostanut Supercellin avointa yrityskulttuuria ja sitä, kuinka tärkeä on tehdä työntekijöistä omistajia.

Puolet peliyhtiön osakkeista on tähän asti ollut henkilöstön, toinen puoli pääomasijoittajien hallussa.

Paananen kertoo Markkinointi & Mainonta -lehdelle, että pääomistajat tulevat sijoittamaan rahojaan eteenpäin. Kohde on vielä auki.

Edellisen kerran Paananen myi omistustaan Supercellissa viime keväänä. Silloin kauppasumman perusteella yhtiön markkina-arvoksi laskettiin 600 miljoonaa euroa. Osakkeita myytiin 100 miljoonalla eurolla. Paanasen omistus pieneni runsaalla 16 prosentilla.

Nyt markkina-arvo on lähes nelinkertaistunut.

Japanilainen ostaja arvosti etenkin Supercellin johdon ja työntekijöiden ammattitaitoa. Multimiljonääri, Softbankin perustaja ja toimitusjohtaja Masayoshi Sonin omistuksessa on japanilainen Gungho -pelitalo.

Softbank on maailman kolmanneksi suurin operaattori, joka on tehnyt ahkerasti sijoituksia yrityksiin ympäri maailmaa.

Paanasen mukaan Supercell jää jatkossakin Suomeen.

- Perustamisasiakirjaan on kirjattu, että firma jää Suomeen ja pysyy suomalaisena. Haluamme maksaa veromme Suomeen, hän kommentoi Markkinointi & Mainonta -lehdelle.