tiistai 19. marraskuuta 2013

Nyt ollaan ilman Nokiaa


Nokian matkapuhelinliiketoimintojen myynti Microsoftille on hyväksytty Nokian ylimääräisessä yhtiökokouksessa.
Asiasta jouduttiin äänestämään. Nokian hallituksen esitys voitti ylivoimaisesti. Yli 99 prosenttia annetuista äänistä kannatti myyntiä.

Äänet jakautuivat siten, että hallituksen ehdotus sai 1,6 miljardia ääntä, kun vastaehdotuksen kannatus jäi kahdeksaan miljoonaan ääneen.

Yhtiökokouksen jälkeen kaupan on saatava vielä monien eri kilpailuviranomaisten hyväksyntä, mutta niistä ei odoteta nousevan esteitä kaupalle.

Yritysjärjestelyjen arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 maaliskuun loppuun mennessä. Microsoft maksaa puhelinliiketoiminnasta ja siihen liittyvistä lisensseistä Nokialle yhteensä 5,44 miljardia euroa.

– Tämä on merkittävä edistysaskel Nokialle. Olemme tyytyväisiä, että osakkeenomistajamme antoivat meille erittäin vahvan tukensa jatkaa tämän käänteentekevän sopimuksen toteuttamista, Nokian hallituksen puheenjohtaja ja väliaikainen pääjohtaja Risto Siilasmaa sanoo tiedotteessa.

Keskustelu yhtiökokouksessa oli vilkasta, ja puheenvuoroja käytettiin puolesta ja vastaan.

Siilasmaa vakuutti olevansa epäröimättä päätöksen takana, sillä vanhalla strategialla jatkaminen olisi johtanut suuriin vaikeuksiin.

– Microsoft-kauppa vahvistaa Nokian mahdollisuuksia investoida tulevaisuuteen, hän vakuutti.

Siilasmaan mukaan yritysjärjestely merkitsee uuden vaiheen aloittamista Nokian lähes 150-vuotisessa historiassa.

Helsingin jäähallissa pidetty yhtiökokous on nyt päättynyt. Se kesti viisi tuntia.

Kokouksen alussa Nokian johtajajoukko esitteli yli tunnin esityksessä kaupan taustat, neuvotteluprosessin ohjelmistoyhtiö Microsoftin kanssa ja hallituksen päätöksen valmistelun. Liiketoiminta-alueiden johtajat saivat myös esitellä laajasti omia kehitysnäkymiään.

Hallituksen puheenjohtaja Siilasmaa muun muassa paljasti, että ennen Microsoftin Steve Ballmerin lähestymistä Nokialla oli pöydällä myös muun ostajaehdokkaan etsintä.

Hänen mukaansa Nokia hilasi hintaa ylös useiden kuukausien ajan ennen kuin se oli yhtiön mielestä hyväksyttävällä tasolla.

"Ensimmäisestä tapaamisesta lähdimme melkein ovet paukkuen, koska Microsoftin käsitys hinnasta oli niin huono", Siilasmaa sanoi.

Osakkeenomistajat tivasivat Elopin palkkioista

Useampi kokouksen puhuja kyseenalaisti Stephen Elopin roolin kaupan valmistelussa. Termit "Troijan hevonen" ja "Sammon ryöstäjä" vilahtelivat keskustelussa.

Myös Elopin palkkiota – eli kaupan solmimisen aikaisella kurssilla 18,8 miljoonaa euroa – kyseenalaistettiin.