keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Arkiruokaa

Keitto on helppo muuntaa toisenlaiseksi, jos ei halua syödä samaa ruokaa kahtena päivänä. (COLOURBOX)
Moni lapsiperhe kamppailee viikosta toiseen saman kuvion kanssa. Iltapäivällä töiden jälkeen on haettava lapset päiväkodista, koukattava ehkä kaupankin kautta ja sitten kaikilla onkin jo huutava nälkä. Miten saisi ruoan pöytään nopeasti?
Lämpimistä ruoista varsinkin keitot, padat ja kastikkeet säilyvät mainiosti jääkaapissa tai pakastimessa ilman, että rakenne kärsii. Niitä on myös helppo valmistaa kerralla vaikkapa edellisenä iltana suurempi satsi, josta riittää ruokaa useammalle aterialle.
- Kauden ruokalajeista esimerkiksi borssikeitto on helppo valmistaa, ainekset ovat edullisia ja niitä on helppo vaihdella oman maun mukaan, neuvoo Marttojen kehittämispäällikkö ja ruoka- ja ravitsemusneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen.
Jos ei halua syödä täysin samaa ruokaa kahtena peräkkäisenä päivänä, esimerkiksi kalakeiton voi tarjoilla ensimmäisellä kerralla sellaisenaan ja toisena päivänä soseutettuna, tarjoiltuna vaikkapa krutonkien ja ranskankerman kanssa. Kolmannen satsin voi pakastaa odottamaan myöhempää käyttökertaa. Kastikkeen taas voi tarjoilla ensin perunoilla ja seuraavana päivänä pastalla, jolloin tunnelma on jälleen erilainen.
Jos kokkaa viikonloppuna vähintään yhdet lämpimät ruoat molemmille päiville, voi niiden lämmityksillä kuitata alkuviikon päivälliset.
- Puurot ovat nopeaa arkiruokaa johon saa vaihtelua helposti. Munakkaan taas voi täyttää vaikkapa makkaralla ja vihanneksilla. Se valmistuu nopeasti ja on oikein arjen superruokaa, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.
Puolivalmisteiden ja einesten käyttökin on aivan sallittua.