keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Harjoittelu pakkasessa



Amerikkalaissotilaat harjoittelivat reilun viikon ajan suomalaissotilaiden kanssa talvisodankäyntiä Sodankylässä. Amerikkalaissotilaat kuvailivat olosuhteita vaativiksi. Sotaleiri sai torstaina harmillisen päätöksen.
Jääkäriprikaatin järjestämä talvisodankäynnin peruskurssi alkoi viime keskiviikkona ja viimeiset maastoharjoitukset pidettiin torstaina. Tänään perjantaina tapahtuu kotiutuminen.

Kun suomalaissotilaat ja amerikkalaissotilaat olivat eilen maastoharjoituksessa, heidän käytössään ollut hirsirakennus tuhoutui samaan aikaan tulipalossa. Rakennus oli majoitus- ja tukikohtakäytössä. Tulipalon lähistöllä ei ollut tapahtuma-aikaan harjoitusjoukkojen ulkopuolisia henkilöitä.

1960-luvun, noin 80 neliön kokoinen rakennus tuhoutui palossa täysin. Tulipalo sattui Jääkäriprikaatin Sodankylän harjoitusalueella Kyläjärvellä. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja, sillä rakennus oli syttymishetkellä tyhjä.

Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö Jari Osmonen kertoo Ilta-Sanomille, että eilen iltapäivällä sattuneessa tulipalossa tuhoutui sotilaiden henkilökohtaista omaisuutta. Mukana harjoituksessa oli kymmenen suomalaista ja kahdeksan amerikkalaista ammattisotilasta. Suomalaissotilaat olivat osa puolustusvoimien henkilökuntaa.

Onko mahdollista, että amerikkalaissotilaiden passit tuhoutuivat palossa? Ja jos, miten se vaikuttaa heidän kotiutumiseen?

– Se on täysin mahdollista, jos he ovat jättäneet passinsa sinne rakennukseen säilöön. En pysty kuitenkaan yksilöimään, mitä kukin jätti säilöön. Ja jos passit tuhoutuivat, suurlähetystö ja poliisi selvittävät asiaa, Osmonen kertoo.

”Näin pääsi käymään”
Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa, mutta puolustusvoimat selvittää asiaa.

Harjoitukseen osallistuneet sotilaat joutuivat majoittumaan toiseen rakennukseen viimeiseksi yöksi tulipalon takia. Osmonen myöntää, että leirille tuli harmittava päätös.

KUVA: Markku Niskanen / HS
Amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat käyvät tasaisin väliajoin Pohjoismaissa harjoittelemassa toimimista kymissä oloissa. Kuvassa Cold response -kriisinhallintaharjoitukseen 2012 Pohjois-Norjassa osallistuneet merijalkaväen korpraalit Christopher Lockman ja Thomas Gobl Indianasta.
Amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat käyvät tasaisin väliajoin Pohjoismaissa harjoittelemassa toimimista kymissä oloissa. Kuvassa Cold response -kriisinhallintaharjoitukseen 2012 Pohjois-Norjassa osallistuneet merijalkaväen korpraalit Christopher Lockman ja Thomas Gobl Indianasta.

– Näin pääsi käymään, mutta ei voi mitään, Osmonen sanoo.

Itse harjoitus meni kuitenkin hyvin.

– Harjoitus meni hyvin. Tämä oli kirjaimellisesti arktista talvikoulutusta. Maanantai-iltana oli 39 astetta pakkasta. Nyt kun aamulla kävelee ulkona, niin täällä voi mennä melkein ilman hanskoja. Pakkasta on vain neljä astetta. Sää on ollut siis laidasta laitaan, Osmonen kertoo.

Vaativimmat olosuhteet amerikkalaisille
Osmosen mukaan amerikkalaissotilaat olivat tyytyväisiä saamaansa koulutukseen.

– He ovat kertoneet olleensa vaativimmissa olosuhteissa, missä he ovat koskaan olleet. Mutta he ovat saaneet oppia, minkä lisäksi he ovat olleet kovin tyytyväisiä, Osmonen selvittää.

Amerikkalaissotilaat tulivat USA:n merijalkaväestä ja Alaskan talvikoulutuskeskuksesta. Leiri jakaantui kahteen vaiheeseen.

Ensimmäinen vaihe koostui teoriaopetuksesta ja talvisodankäynnin perusteiden sekä toimintakyvyn säilyttämiseen liittyvien selviytymistaitojen kouluttamisesta. Toisessa vaiheessa testattiin ensimmäisen vaiheen aiheiden osaamista sovelletussa harjoituksessa.

Kurssi oli jatkoa kahdenväliselle koulutusyhteistyölle Yhdysvaltain merijalkaväen kanssa. Myös Suomella on mahdollisuus lähettää sotilaita amerikkalaisten kurssille. Maavoimien tavoitteena kahdenvälisessä yhteistyössä on edistää Suomen puolustuksen suorituskykyjen kehittämistä.

Niko Ranta