sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Antaisinko rahaa valmistujaislahjaksi? Millaisen summan? - Asiantuntija neuvoo

   
Valmistujaiset. Tänä keväänä valkolakin saa yli 27 000 uutta ylioppilasta, joten valmistujaisia on tiedossa paljon.
Valmistujaiset. Tänä keväänä valkolakin saa yli 27 000 uutta ylioppilasta, joten valmistujaisia on tiedossa paljon. KUVA: PEKKA AHO
Sopivan valmistujaislahjan löytäminen voi olla vaikeaa, kun harkinnassa on yhtä lailla raha kuin tavarakin.
Kymmenet tuhannet ylioppilaat, ammattiin valmistuneet ja korkeakoulun päättävät juhlivat tänäkin keväänä valmistujaisiaan.
Minkä arvoinen lahja on sopiva valmistujaisiaan juhlivalle, Nordeanyksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen?
”Teimme lahjoista kyselytutkimuksen viisi vuotta sitten. Silloin suomalaiset arvioivat, että sukulaisille ja ystäville sopiva summa on 50 euroa, lapsenlapselle 100 euroa ja omalle lapselle 120 euroa. Ylä- tai alarajaa lahjan arvolle ei ole. Tietenkin siihen vaikuttaa lahjansaajan ja -antajan läheisyyden lisäksi lahjanantajan oma taloustilanne.”
Missä muodossa rahalahja kannattaa antaa?
”Käteinen on helpoin ja joustavin lahjansaajan kannalta, koska saaja voi käyttää rahan millä tavalla tahansa. Jos rahankäyttöä haluaa kohdistaa tarkemmin, ovat lahjakortit tai osakkeet hyviä vaihtoehtoja. Säästötilille voi laittaa vaikkapa matkarahaa. Seteleiden ja shekkien kanssa kannattaa ottaa huomioon se, ettei niitä kannata turvallisuussyistä jättää lahjapöydälle näkyvästi lojumaan.”
Onko parempi antaa lahjaksi rahaa vai tavaraa?
”Kyselyssämme raha oli selvästi suosituin lahja. Yli 70 prosenttia piti rahaa parhaana valmistujaislahjana. Tavara on puolestaan siinä mielessä hyvä lahja, että siitä jää saajalle pidempiaikainen muisto. Tavaralahjaa kannattaa harkita silloin, kun tuntee lahjansaajan hyvin ja tietää, mistä hän pitää.”
Millainen on hyvä tavaralahja?
”Valmistujaiset on Suomessa aikuistumisen juhla, joten jotain tähän teemaan liittyvää voi miettiä. Lahjansaajan tilanne täytyy ottaa tässä huomioon. Omaan kotiin muuttavalle sopii erilainen lahja kuin esimerkiksi armeijaan lähtevälle. Kannattaa myös miettiä sitä, millaisia palveluita nuoriso käyttää. Sähköinen lahjakortti esimerkiksi musiikkipalveluun voisi toimia.”
Millaista lahjaa ei missään nimessä kannata antaa?
”Helpoiten menee vikaan, kun antaa lahjaa ihmiselle, jota ei niin hyvin tunne. Tällaisissa tilanteissa kannattaa välttää esimerkiksi humoristisia lahjoja tai sellaisia, joihin liittyy vahva arvolataus.”
Onko ruusu tarpeellinen?
”Ruusun antaminen on iso perinne, josta ei ole syytä luopua. Kyllähän ruusu aikanaan kuihtuu, mutta juhlapäivänä se koristaa juhlapaikkaa. Tietenkään kukan ei tarvitse aina olla ruusu, vaan voi antaa kestävämmän ruukkukukan tai vaikka bonsai-puun.”
Onko sopivaa kysyä lahjatoivetta lahjansaajalta tai esimerkiksi hänen vanhemmiltaan?
”Kyllä on. Tässä tapauksessa etenkin vanhemmat on se taho, jolta voi hyvin kysyä toiveita, matkasuunnitelmia tai säästötilin olemassaoloa. Ennemmin kannattaa kysyä kuin arvailla.”