Tekniikan terävintä kärkeä - IL-testissä Samsungin Galaxy S7 Edge
Sunnuntai 27.3.2016 klo 11.50
Samsungin uusi lippulaivapuhelin on huippukännyköiden teknisesti edistyneimpiä puhelinmalleja.
FAKTAT
Samsung Galaxy S7 Edge
Korttipaikat: Nano-SIM, microSD
Käyttöjärjestelmä:Android 6.0 (Marshmallow)
Suoritin: Octa-core 2.3GHz + 1.6GHz
Mitat: 15,1 x 7,3 x 0,8 cm
Paino: 152 g
Näyttökoko 5,5 tuumaa
Näyttötarkkuus: 2560 x 1440 pikseliä, 534 ppi
Pääkamera: 12 MP, aukko F1,7
Etukamera: 5 MP
Tallennustila: 32 Gt, SD-muistikortilla 200 Gt
Keskusmuisti: 4 Gt RAM
Datayhteys: 4G (150 Mbit/s)
Akku: 3600 mAh
Muuta: vedenpitävä makeassa vedessä 1,5 metrin syvyyteen asti 30 minuutin ajan, pölytiivis (IP68)
Hinta: 850 euroa
Huippuluokan älypuhelinten markkinoilla kilpailu ei ole helppoa, sillä todellisia käänteentekeviä läpimurtotekniikoita ei huippupuhelimissa useisiin vuosiin ole nähty, ja suuret valmistajat voivat kilpailla keskenään vain asteittaisin parannuksin.
Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa suurimpien kilpakumppanien Applen ja Samsungin huippupuhelimet ovat teknisesti erittäin lähellä toisiaan, ja valinta näiden välillä riippuu enemmän siitä, pitääkö käyttäjä enemmän Androidista kuin iOS:stä, kuin puhelimista itsestään.
Tässä pattitilanteessa Samsungin uusi lippulaivapuhelin Galaxy S7 yrittää vedota uusiin käyttäjiin hienoisella suunnittelufilosofian muutoksella. Applen puhelinten imitoimisen sijasta Samsung on S7:n kohdalla osittain palannut niihin vahvuuksiin, joista korealaisvalmistajaa vielä S5:n kohdalla kiitettiin ja joista luopumista S6:n kohdalla kritisoitiin.
Filosofisen muutoksen lisäksi uusi S7 houkuttelee huippuluokan kameralla, joka on uhrannut ylimääräiset megapikselit markkinoiden ehkä tämän hetken parhaimman hämäränäön saavuttamiseksi. Onko S7 siis tämän hetken parhain älypuhelin, vai onko korkeassa hintalapussa kuumaa ilmaa?
Palaavia ominaisuuksia
Galaxy S7 ottaa joidenkin ominaisuuksien kohdalla askeleita taaksepäin S6:sta S5:een, ilmeisesti reaktiona kritiikkiin, joka kohdistui S6:sta karsittuihin ominaisuuksiin. S6:sta karsituista ominaisuuksista S7:ssa paluun tekevät vedenkestävyys ja SD-korttipaikka.
Samsungin oman takuun mukaan S7 kestää vettä puolen tunnin ajan 1,5 metrin syvyydessä, eli puhelimen pitäisi siis selvitä heittämällä vessanpönttöön tai lavuaariin putoamisesta, sikäli mikäli ruutu säilyy ehjänä. Puhelin selviää jopa uinnista, kunhan se tapahtuu järvessä: Samsungin vedenkestävyystakuu nimittäin koskettaa vain makeaa vettä. Veden lisäksi uusi S7 kestää pölyä IP68-standardin mukaisesti, eli puhelin kestää myös sotkuisempia harrastuksia.
Tervetullein palaava ominaisuus on SD-muistikorttipaikka, joka kasvattaa laitteen mahdollista tallennustilaa Samsungin mukaan jopa 200 gigatavun SD-kortteihin asti. Teoriassa puhelimessa toimivat myös tulevaisuuden 256 gigatavun microSD-kortit, mutta koska tällaisia ei vielä kaupoissa ole, ei Samsung ole päässyt testaamaan asiaa eikä siis lupaa näiden toimivan.
Samsung on myös onnistunut parantamaan Galaxyn akkukestoa uudella, suuremman kapasiteetin 3600 MhA:n akulla, eli tuhat milliampeerituntia suuremmalla kuin S6 Edgessä. Akku myös latautuu nopeammin kuin aiemmin, sekä langattomasti että langallisesti.
Nopeimmin S7 latautuu langattomasti 95 minuutissa tavallisen S7:n kohdalla ja 100 minuutissa S7 Edgen kohdalla. Langallisesti normiversio latautuu 130 minuutissa ja Edge 160 minuutissa. IL-testissä ei testattu tarkkaa latausaikaa, mutta käytännössä Samsungin arviot vaikuttavat realistisilta. Myös akkukesto on selvästi keskimääräistä älypuhelinta pidempi ja kestää aktiivikäyttöä yli vuorokauden.
Ainoa S6:n kohdalla kritisoitu karsittu ominaisuus, joka ei tee paluuta S7:n kohdalla, on vaihdettava akku, joka on pitkälti hävinnyt kaikista suurten valmistajien lippulaivamalleista.
Kärkiluokan kamera
S7:n eniten etukäteen hypetettyjä ominaisuuksia on kamera, joka vaikuttaa vievän premium-luokan älypuhelinten tekniikkaa uuteen suuntaan. Laitteen teknisiä ominaisuuksia vilkaistessa silmään pistää selkeimmin se, että älypuhelintrendien vastaisesti kamerassa on vähemmän megapikseleitä kuin edellisen sukupolven S6:ssa.
Syynä tähän on Samsungin päätös kehittää lippulaivapuhelimensa valovoimaisuutta, jota suuret megapikselimäärät heikentävät yksittäisten pikselien pienuuden vuoksi älypuhelinten pienissä kennoissa. Myös S7:n kenno on fyysisesti suurempi kuin edeltäjässään.
IL-testin perusteella päätös on ollut kokonaisuutena kannattava, vaikka kuvien tarkkuus onkin siitä aavistuksen kärsinyt hyvin valaistuissa olosuhteissa. Kääntöpuolena S7 Edgellä saa otettua tarkkoja kuvia käsivaralla myös yöelämässä ja muissa hämärissä olosuhteissa, vaikka varsinaisessa pimeydessä se ei luonnollisesti pärjääkään.
Edistysaskel on otetty myös kameran automaattisessa tarkennuksessa, joka S7:ssä perustuu ensimmäisenä älypuhelimena niin kutsuttuun vaihetarkennukseen, jonka taustalla on uudenlainen kenno. S7 ei uuden tekniikan vuoksi ainakaan testikäytössä kärsinyt ollenkaan tarkennuskohdan toistuvasta hakemisesta eli "pumppaamisesta", joka on tuttu arkinen vaiva kännykkäkuvaajille.
Mainion kuvantasauksen ja automaattitarkennuksen vuoksi S7 on myös erinomainen videokamera kotikäyttöön. S6:n tapaan se kuvaa 4K-tasoista videota, eikä laitteen mikissäkään todellakaan ole valittamista. Kuten jo S6 ja uusimmat iPhonet, S7 taipuu vaativan harrastajakäytön lisäksi jopa kevyeen ammattilaiskäyttöön tietynlaisessa videotuotannossa.
Tehokas ja kallis
Ulkoasultaan S7:n kaksi eri mallia ovat lähes muuttumattomia S6:een verrattuna. Tuttuun tapaan kalliimpi Edge-malli on varustettu taitetulla reunalla, johon voi ohjelmoida käyttäjän haluamia pikatoimintoja, kuten nopeasti valittavia yhteystietoja. Lisätoimintojen lisäksi Edge-mallin vahvuudeksi voi laskea sen, että se on tämän hetken kauneimpia älypuhelimia.
Samsungin uudesta lippulaivapuhelimesta ei voi myöskään puhua mainitsematta virtuaalitodellisuutta, jonka edistämiseen Samsung on panostanut voimalla aina S6:sta lähtien. S7:n kohdalla Oculus-virtuaalitodellisuusyhtiön Samsungille kehittämää Gear VR:ää tyrkytettiin ennakko-ostajille kaupanpäällisenä, ja laitteen potentiaali tulevaisuudessa onkin suuri.
Samsungin Galaxy S7:ää voi hyvinkin ansaitusti kutsua tämän hetken teknisesti edistyneimmäksi älypuhelimeksi, mutta myös hintalappu on huippuluokkaa. Taittuvareunaisesta S7 Edgestä joutuu maksamaan jo kannettavan tietokoneen verran, joten pienestä ratkeavalle lompakolle se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.
Eliittiin kuuluvalle tai sellaiseksi itsensä mieltävälle S7 Edge on kuitenkin paras älypuhelin, jonka rahalla saa, ainakin ennen tulevaisuuden iPhone 7:n saapumista.
Hyvää:
+ Häikäisevä tekniikka
+ Valovoimainen, nopea ja tarkka kamera
+ Tuki 200 gigan SD-kortille
Huonoa:
- Kallis
S7 Edgellä otettuja kuvia: