Suurimmat päivittäistavaraketjut suhtautuvat nuivasti lakiesitykseen, jolla halutaan suitsia ruokahävikkiä.
Laki velvoittaisia kaupat antamaan hävikkiruuan hyväntekeväisyyteen.
Laki velvoittaisia kaupat antamaan hävikkiruuan hyväntekeväisyyteen. (ILKKA LAITINEN/AL)
Keskon mielestä kauppojen, ruoan jakelijoiden, viranomaisten ja muiden elintarvikeketjun osien yhteistyön petraaminen olisi lakia parempi ratkaisu.
- Hävikin vähentäminen on jatkuva kehityskohde, koska jokainen hävikistä säästetty euro näkyy yritysten tuloksessa, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.
Lakiesitys velvoittaisi esimerkiksi kaupat luovuttamaan syömäkelpoiset käytöstä poistetut elintarvikkeet hyväntekeväisyyteen, jos niille löytyisi jakelija.
Hävikin osuus Keskon kauppojen myynnistä on muutamia prosentteja, mutta vaihtelee kaupoittain.
Konsernissa ruuan hyväntekeväisyyteen luovuttaminen on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun Evira uusi ruoka-apuohjeensa vuonna 2013. Ohjeet selvensivät kauppojen ja hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuita sekä esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden luovuttamista jakeluun.
Yksittäiset kauppiaat päättävät itse, lahjoittavatko ruokaa hyväntekeväisyyteen. K-kauppojen ruokahävikistä ohjautuu noin 30 % ruoka-apuun.
- Kaikki järjestöt eivät pääse myöskään noutamaan ruokaa kaupalta tai sopivia järjestöjä ei yksinkertaisesti paikkakunnalla ole, Jäske kertoo.
Hävikkiruokaa ei enää kaatopaikalle
Myös S-ryhmä kehittäisi Keskon tapaan nykyisiä toimintatapoja uuden lainsäädännön sijaan. S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen pitää lain mahdollisena ongelmana, etteivät järjestöt pystyisi välttämättä vastaanottamaan kaikkea tarjolle tulevaa ruokaa.
Osuuskaupoissa hävikkiruokaa syntyi viime vuonna noin 32 miljoonaa kiloa. Noin 500 S-ryhmän myymälää lahjoittaa ruokaa noin 300 järjestölle, mutta siitä ei ole tilastotietoa, miten suuri osa hävikistä päätyy hyväntekeväisyyteen.
Lyytikäisen mukaan kaupan kannalta merkittävin keino vähentää hävikkiä on ennaltaehkäisy.
- Hävikki pieneni viime vuonna 2 miljoonaa kiloa, mikä tarkoitti myös 5 miljoonan euron säästöä.
Hävikkiä vähennetään sekä S-ryhmän että Keskon kaupoissa myös muun muassa alennusprosenttitarroilla.
Lisäksi tietotekniikan kehittyminen helpottaa hävikin torjuntaa, kun kauppoihin voidaan tilata tarkemmin kysyntää vastaava määrä tavaraa.
Kaatopaikalle elintarvikejätettä ei enää päädy. Orgaanisten jätteiden kaatopaikkakielto tuli voimaan tämän vuoden alusta.
Myymättä jääneitä elintarvikkeita, joita ei jaeta esimerkiksi ruoka-apuun, voidaan käyttää muun muassa teollisuuden raaka-aineena tai kompostoida.