93 prosenttia sosiaalihuollon työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua, selviää Valviran tekemästä kyselystä.
Valviran tekemän kyselyn mukaan 93 prosenttia sosiaalihuollon työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua.
Valviran tekemän kyselyn mukaan 93 prosenttia sosiaalihuollon työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. (TOMI GLAD/SKA)
Valvira selvitti maaliskuussa vanhusten kaltoinkohtelua sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä. Kyselyyn vastasi noin 7 500 yksityisten ja julkisten palveluntuottajien työntekijää.
93 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi havainneensa vanhuksiin kohdistunutta kaltoinkohtelua. Sellaiseksi luokitellaan luottamuksellisessa suhteessa tapahtuva teko tai tekemättä jättäminen, joka vaarantaa vanhuksen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden.
Valviran mukaan kaltoinkohtelu voi olla fyysistä, psyykkistä, taloudellista tai seksuaalista. Se voi olla myös tahallista tai tahatonta hoidon ja avun laiminlyömistä ja oikeuksien rajoittamista ja loukkaamista.
Kantelut lisääntyneet
Vanhustenhoitoon liittyvien epäkohtien lisääntyminen on pantu merkille myös aluehallintovirastossa.
Sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että usein kyse on resurssien riittämättömyydestä.

- Työntekijät kokevat, etteivät he ehdi riittävällä tavalla turvaamaan vanhuksen perustarpeita, vaikkapa puhtaanapitoa ja lämpimiä aterioita. Näinkin arkiset asiat liittyvät ihmisarvoiseen elämään ja niiden laiminlyönti on tietysti kaltoinkohtelua, Stenroos toteaa.
Suurin osa aluehallintovirastoon tulevista kanteluista liittyy juuri hoivahenkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen.
- Joukossa on kyllä tapauksia, joissa on ilmoitettu vanhusten huonosta kohtelusta tai henkilökunnan huolimattomuudesta, joiden seurauksena vanhus on esimerkiksi pudonnut sängystä.
Uhkaa kasvaa
Eniten kanteluita tekevät Stenroosin mukaan omaiset, mutta jonkin verran myös vanhukset itse.
Erityisesti sosiaalialan työntekijöiden tekemien epäkohtailmoitusten määrä on lisääntynyt. Varsinkin henkilökunnan vähäiseen määrään liittyvät kantelut ovat Stenroosin mukaan selkeästi lisääntyneet jopa viimeisen puolen vuoden aikana. Myös lääkehuoltoon liittyvät ongelmat ovat tyypillisiä kantelun aiheita.
Stenroosin mukaan huolenaiheena on, että vanhustenhoitoon liittyvät epäkohdat tulevat lisääntymään entisestään, mikäli henkilöstön määrää supistetaan edelleen.
- Käsipareja tarvitaan. Kaikkea ei voida korvata teknisesti tai digitaalisesti, Stenroos sanoo.
Vanhusten kaltoinkohtelukyselyn valmistelu aloitettiin Valvirassa viime vuoden loppupuolella. Syynä selvitykseen olivat valvontaviranomaisen tietoon tulleet, vanhusten huonosta kohtelusta kertovat signaalit.
Tuorein esimerkki tällaisesta on Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osaston toimintaan liittyvät epäilyt.