perjantai 8. toukokuuta 2015

Karhunpennut pakosalla

Nainen joutui karhuperheen keskelle Ilomantsissa – ehti ottaa harvinaiset kuvat puuhun paenneista pennuista


Kirsti Kivimäki kertoo, että kohtaaminen karhuperheen kanssa on todella harvinaista herkkua ja jää ikiajoiksi mieleen.

Ilomantsilaisen Kirsti Kivimäen valokuvausreissu Pohjois-Karjalan salomailla sai huikea loppunäytöksen.
Kirsti Kivimäki oli kolmen ystävänsä kanssa kuvaamassa koskea ja paistelemassa nuotiomakkaroita. Paras juttu tapahtui kuitenkin kotimatkalla.

– Teen runokortteja, eli kuvaan paljon ja liikun luonnossa. Istuin retkipäivän jälkeen ystävieni auton takapenkillä, kun yht’äkkiä neljä karhunpentua tillitti meitä tienpientareella.


Pienin pennuista kipusi omaan mäntyyn.

Kauan eivät pennut uskaltaneet autoa ihmetellä, vaan päättivät paeta puuhun.

– Hirveän nopeasti ne kiipesivät puuhun. Kolme pennuista meni samaan puuhun, ja neljäs ja pienin omaan puuhunsa, Kivimäki kertaa.

Emokin oli paikalla, mutta tien toisella puolella. Tästä Kivimäki ei saanut kuvaa. Kivimäki jäi ystävineen kirjaimellisesti keskelle karhuperheen arkea.

– Tien toisella puolella iso karhuemo varoitteli poikasiaan. Se nousi seisomaan, vihelteli, perääntyi takaisin metsään ja hyökkäsi juosten uudelleen kohti. Onneksi pysyi siellä metsän puolella. Olisi voinut auton kylki saada uudet vauhtiviivat, Kivimäki nauraa.

Lopulta karhuperhe pääsi takaisin yhteen ja poistui metsän siimekseen.

– Minulle kerrottiin, että on todella harvinaista nähdä neljä pentua kerralla. Eräskin karhumies – joka on nähnyt 130 karhua – soitti ja kertoi, ettei ole koskaan törmännyt vastaavaan. Kolme pentua on kuulemma ollut suurin pentue, jonka hän on nähnyt.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.


Neljän karhunpennun pesue on harvinainen näky.