lauantai 9. toukokuuta 2015

Tarkista rintasi

10 asiaa, jotka rinnat voivat kertoa terveydestä

Lauantai 9.5.2015 klo 10.51

  
Nämä asiat jokaisen naisen tulee tietää. Kymmenen kovaa faktaa rinnoista kokosi Prevention.com
Kun tunnet omat rintasi, tunnistat myös helpommin muutokset. Rintojen säännöllinen tutkiminen kotona on tärkeää.
Kun tunnet omat rintasi, tunnistat myös helpommin muutokset. Rintojen säännöllinen tutkiminen kotona on tärkeää. (RIITTA HEISKANEN)
Kasvanut koko
Rinnat ovat pääosin rasvakudosta, joten kasvanut kuppikoko kertoo todennäköisimmin lihomisesta. Rintojen kasvu puberteetin jälkeen voi johtua myös raskaudesta (kun maito nousee rintoihin), ehkäisypillereistä tai kuukautiskierron aiheuttamista hormonaalisista vaihteluista. Kasvaneista rinnoista ei ole muuta haittaa kuin se, että joudut ostamaan isommat liivit.
Kutistunut koko
Jos rintasi ovat mystisesti pienentyneet, olet todennäköisesti laihtunut, luopunut hormonaalisesta ehkäisystä tai vaihdevuotesi ovat alkamassa. Jos rintasi ovat pienenneet eikä mikään edellä mainituista tule kohdallasi kyseeseen, sinulla voi olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Sairauteen liittyy myös hiustenlähtöä ja aknea.
Isot rinnat
Jos sinulla on harvinaisen isot rinnat etkä ole ylipainoinen, saat kiittää (tai syyttää) perimääsi. Joissain tutkimuksissa isot rinnat on yhdistetty korkeampaan rintasyöpäriskiin, mutta asia vaatii vielä lisää tutkimusta ennen kuin tuloksista kannattaa huolestua.
Muuttunut muoto
DNA määrittelee rintojesi muodon, mutta muotoa muuttavat muun muassa raskaus, imetys ja ikävuosien kertyminen. Ikääntymisen ja imetyksen myötä rinnat venyvät, kudokset haurastuvat ja iho menettää kimmoisuuttaan. Terhakka nuoren naisen rinta alkaa riippua enemmän tai vähemmän. Riippurintoja vastaan voi taistella välttelemällä ihon elastisuutta tuhoavaa jojolaihduttamista, harjoittamalla rinnan alla olevia rintalihaksia sekä käyttämällä laadukkaita, tukevia ja oikean kokoisia rintaliivejä.
Möykyt ja kyhmyt
Rinnat voivat tuntua "muhkuraisilta" kuukautiskierron eri vaiheissa, kun hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat hyvälaatuisia, nesteellä täyttyviä kystia. Tämä on aivan normaalia, ja tällaiset kystat ilmestyvät yleensä rintojen sivuille kainaloiden alle tai rinnan etupuolelle nännien yläpuolelle. Ne voivat tuntua kivuliailta etenkin ennen kuukautisten alkamista, mutta monesti sileiden ja liikkuvien kyhmyjen kanssa ei ole syytä huoleen. Tarkkaile kyhmyjä ja tutki rinnat uudelleen kuukautisten jälkeen. Jos kyhmy ei mene pois tai se muuten huolestuttaa, käänny lääkärisi puoleen. Rintasyöpä on edelleen suomalaisnaisten yleisin syöpä.
Tiiviit rinnat
Karkeasti arvioituna puolella naisista on niin sanotusti tiiviit tai tiheät rinnat. Tällä tarkoitetaan sitä, että rinnoissa on enemmän rauhaskudosta. Tästä ei ole muuta haittaa kuin se, että tällaisista rinnoista voi olla vaikeampaa erottaa kasvaimia mammografiassa. Opettele siis rintojen tutkiminen kotona mahdollisimman hyvin. Opettele miltä rintasi normaalisti tuntuvat ja käänny herkästi lääkärin puoleen, jos tunnet rinnoissa jotain outoa.
Särky ja kipu
Moni asia voi aiheuttaa kipuilua rinnoissa. Suurin osa rintakivusta on hyvälaatuista. Kipuilua voivat aiheuttaa hormonaaliset syyt, liian suuri määrä kofeiinia, huonosti istuvat rintaliivit, raudanpuute, rintojen lyöminen johonkin, painavan kassin kantaminen tai vaikka kovalla patjalla vatsallaan nukkuminen. Myös rintasyöpä voi aiheuttaa kipuilua rinnassa, mutta syöpään liittymättömät kivunaiheuttajat ovat huomattavasti yleisempiä.
Nurinpäin kääntyneet nännit
Nännit voivat nöpöttää ulospäin tai olla enemmän "sisällä". Kummassakin tapauksessa kyseessä ovat aivan normaalit rinnat, jos nännisi ovat aina olleet sellaiset. Jos asia yhtäkkiä muuttuu, mene lääkäriin. Tämäkin voi kieliä rintasyövästä.
Nesteen erittyminen nänneistä
Nännien "vuotaminen" ilman raskautta tai imetystä ei ole epätavallista. Sitä voi ilmetä esimerkiksi seksuaalisen kiihottumisen yhteydessä. Mutta se voi olla myös merkki ongelmista. Etenkin jos molemmat nännit vuotavat, kyseessä lienevät temppuilevat hormonit. Jos vain toinen nänni vuotaa, neste on veristä ja rinnoissa tai rintojen ihossa näkyy tai tuntuu muita muutoksia, mene lääkäriin. Kyseessä voi olla kasvain.
Värimuutokset
Pidemmälle edennyt rintasyöpä voi näkyä rinnan värin muuttumisena. Värimuutokset voivat kieliä myös raskaudesta, jolloin nännit ja nännipihat voivat laajeta ja tummentua. Väri- ja muut muutokset nänneissä voivat kieliä myös ihan vain siitä, ettet ole enää ihan parikymppinen. Myös nännien väri muuttuu ikääntyessä, ja se on täysin normaalia.
Lähde: Prevention.com
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?
Tämän lukeneet lukivat myös