maanantai 24. lokakuuta 2016

Diabetesliitto varoittaa lääkekorvaussäästöjen kustannuksista: Voi kääntyä lisälaskuksi

Tiistai 11.10.2016 klo 15.40

  

Pyrkimys säästää lääkemenoja vähentämällä diabeteslääkkeiden korvaustasoa voi käydä yhteiskunnalle kalliiksi, varoittaa Diabetesliitto.
  • Diabeteslääkkeiden korvaustason vähentäminen voi johtaa potilaiden hoitotasapainon heikkenemiseen, varoittaa Diabetesliitto.
  • Vaarana on, että erityisesti pienituloiset jättävät lääkkeitä hankkimatta tai vaihtavat modernit lääkkeet pistettävään insuliiniin.
  • Huonolle hoidolle jäänyt diabetes aiheuttaa komplikaatioita, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

(MOSTPHOTOS)
Diabetesliiton laskelmien mukaan tavoiteltu 20 miljoonan euron säästö voi muuttua lisälaskuksi.
Liiton mukaan vaarana on, että pienituloisilta jää lääkkeitä hankkimatta jolloin hoitotasapaino heikkenee.
- Kaikista kalleinta on maksaa huonohoitoisen diabeteksen komplikaatioita: sepelvaltimotautia, silmänpohjan ongelmia, munuaisvaivoja ja amputaatioita. Yhteen momenttiin kohdistuva säästö voi tulla kalliiksi toisella puolella, sanoo Diabetesliiton puheenjohtaja Tommi Vasankari.
Nykyään diabeetikkojen lääkkeet korvataan kokonaan. Eduskunnalle viime viikolla annetun lakiesityksen perusteella vain insuliinit korvattaisiin kokonaan, muista lääkkeistä saisi 65 prosentin korvauksen.
Diabetesliiton mukaan on todennäköistä, että osa kakkostyypin diabeetikoista vaihtaa modernit lääkkeet pistettävään insuliiniin, jolloin sivukustannukset nousevat. Insuliinihoito vaatii jatkuvaa verensokerimittausta ja lisää hypoglykemian riskiä. Lisäksi potilas joutuu käyttämään tiuhemmin terveydenhuollon palveluita.
Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho ei pidä todennäköisenä, että insuliinin käyttö laajenisi merkittävästi. Suomalaiset lääkärit eivät ryhdy määräämään potilailleen hoitoa sen perusteella, millaisia korvauksia siitä maksetaan.
- En usko, että insuliinia alettaisiin määrätä sen takia, että insuliini on korkeammin korvattu. Uskoisin, että suomalaiset lääkärit valitsevat potilaalle parhaan hoidon, Siika-aho sanoi.

ILMOITUS

Vuosittaiset 610 euron yli menevät lääkemenot korvataan kokonaan. Lääkemenoihin voi saada toimeentulotukea, kunnes katto ylittyy.
Pienituloinen diabeetikko tinkii ruuasta tai muista lääkkeistä
Helsinkiläinen diabeetikko Ari Hämäläinen pitää suunnitelmaa lääkekorvausten leikkaamisesta älyttömänä. Yhteiskunnalle koituu säästöjen tavoittelusta lisäkustannuksia, jos ihmiset vaihtavat lääkityksen insuliiniin, hän ennakoi.
56-vuotias Hämäläinen elää sairauspäivärahalla ja laskee, että diabeteslääkkeiden omavastuun korotus maksaa hänelle 60 euroa kuukaudessa lisää.
-  Monien kanssa olen jutellut. Ihmiset alkavat säästää ja jättävät lääkkeitä ottamatta. Kun tablettilääkitykseen tulee omavastuu, alkavat ihmiset ottaa insuliinia, joka tulee heille halvemmaksi.
Hämäläisen mukaan on selvä, että ihmiset pyytävät tutulta lääkäriltä sitä lääkettä, joka tulee halvemmaksi. Itse hän ei aio muuttaa lääkitystään, vaikka rahasta on tiukkaa. Siihen asti kun vuotuinen 610 euron lääkekorvauskatto tulee täyteen, on vain elettävä niukasti.
- En lähde itse pelleilemään, kun olen saanut diabeteksen hyvälle hoidolle. Mieluummin rupean tinkimään ruuasta tai muusta lääkkeestä. Kaveriporukassa on monia, jotka ovat joutuneet koomaan ja poistuneet tästä maailmasta.
STT