sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Hotellilegenda juhlii pyöreitä: Rovaniemen Pohjanhovi jo 80 vuotta

Keskiviikko 12.10.2016 klo 16.01

  

Harva suomalaishotelli on palvellut yhtä kunniakasta asiakasvirtaa kuin Rovaniemen Pohjanhovi.
Tältä Pohjahovi näyttää nykypäivänä. Vuodenvaihteen jälkeen se on osa Restelin uutta Cumulus City & Resort -ketjua.
Tältä Pohjahovi näyttää nykypäivänä. Vuodenvaihteen jälkeen se on osa Restelin uutta Cumulus City & Resort -ketjua.
Kemijoen rannalla sijaitsevassa hotellissa ovat vierailleet niin Eleanor Roosevelt kuin Armi Kuuselakin, ja Urho Kekkonen oli paikan suuri ystävä. Legendaarinen hotelli viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan.
Idea hotellista syntyi, kun Suomen Matkailijayhdistyksen puheenjohtajaJalmar Castrén totesi, että Rovaniemelle on saatava kansainväliset mitat täyttävä hotelli. Syyskuussa 1936 sellainen sitten avasi ovensa. Uudessa hotellissa nähtiin silloin kovin edistyksellistä teknologiaa, kuten sähköllä toimiva keittiö ja Lapin ainoa hissi. Alkuperäinen hotelli tuhoutui sodassa, ja uusi avattiin vuonna 1947.
Hotellin ravintola on kerännyt kiitosta läpi vuosikymmenten, ja Lapin herkut ovat hurmanneet vieraita. Yhdysvaltojen presidentin rouva Eleanor Roosevelt vei Pohjanhovin vierailunsa päätteeksi pororuokia mukanaan kotimaahansa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Kansa on puolestaan hurmaantunut monista hotellin vieraista. Kun Miss Universum Armi Kuusela ja hänen puolisonsa Gil Hilario vierailivat Pohjanhovissa 50-luvunalussa kerääntyi tuhansia ihmisiä hotellin ympärille nähdäkseen vilahduksen pariskunnasta. Hotellissa ovat vierailleet myös kaikki Suomen presidentit ja useita muita valtionpäämiehiä tai kuninkaallisia. Presidenteistä erityisesti Kekkonen viihtyi usein Pohjanhovissa.
Yhtenä Lapin talvimatkailun kohokohtana voidaan myös pitää yliäänikone Concorden ensilentoa Suomeen ja Rovaniemelle tapaninpäivänä 1984.
- Pohjanhovi on ollut tärkeä osa Lapin matkailun kehittymistä. Hotelli on selviytynyt monista esteistä aina maailmansodasta talousvaikeuksiin. Hotellin kantavana voimana ovat lappilainen ilme ja paikallisuuden korostaminen, kertoo hotellinjohtaja Päivi Olkkonen Restelin tiedotteessa.
Rantasipi Pohjanhovin 80-vuotissyntymäpäivien kunniaksi hotellissa järjestetään maanantaina 17.10. avoimien ovien päivä juhlanäyttelyineen. Koko syksyn ajan hotellissa on myös asiaankuuluva juhlamenu.
Pohjanhovin baari 1960-luvulla.
Pohjanhovin baari 1960-luvulla.
Hotellin alkuperäinen julkisivu 30-luvulta.
Hotellin alkuperäinen julkisivu 30-luvulta.
Ravintolasali 1990-luvulla.
Ravintolasali 1990-luvulla.
Pohjanhovin ravintolasali 60-luvulla.
Pohjanhovin ravintolasali 60-luvulla.
MARIANNE ZITTING
KUVAT: RESTEL