Pian niitä saa! Lämpö jouduttaa varhaisperunasatoa
Lauantai 7.5.2016 klo 12.17
Viimeinen Suomessa kehitetty perunalajike tulossa varhaisviljelyyn.
LUE MYÖS
Viljelyala pienentynyt
- Varhaisperunan viljelyala on viime vuosina ollut 750-800 hehtaaria.
- Varhaisperunan viljelyala pieneni, kun perunan kansallinen tuki päättyi 2011. Sitä ennen ala oli 1 000 hehtaarin luokkaa.
- Päätuotantoalue on Varsinais-Suomi, jossa viljellään kaksi kolmasosaa Suomen varhaisperunasta.
- Hankkijan Timo -lajikkeen lisäksi varhaisviljelyssä on useita muita lajikkeita, muun muassa Siikli, joka valmistuu yleensä heinäkuun puolella.
- Varhaisperuna on talviperunoita vähäkalorisempi: 100 gr/80 kcal.
- Ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelyala oli viime vuonna yhteensä liki 11 000 hehtaaria.
Lähde: MTK, Luke
Avomaalla kasvatetut kotimaiset varhaisperunat näyttävät ehtivän ylioppilasjuhlien ja muiden samaan aikaan vietettävien juhlien pitopöytiin. Kuluneella viikolla vallinnut lämmin sää on edistänyt perunankin kasvua.
- Tyyni aurinkoinen sää on erinomainen keli perunalle, sillä harson alla lämpö pääsee nousemaan, sanoo kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen MTK:sta.
Kevätsäät ovat Suomessa kuitenkin niin arvaamattomat, ettei ensimmäisten kotimaisten varhaisperunoiden tarkkaa valmistumisajankohtaa voi vielä ennustaa. Parin viikon päästä ollaan jo viisaampia, Lavonen sanoo.
- Viime vuonna ensimmäiset varhaisperunat istutettiin jo helmikuun lopussa, aikaisemmin kuin koskaan, mutta kevät ei ollut suotuisa varhaisperunan kasvatukselle.
Varhaisperuna on suomalaisen määritelmän mukaan keskenkasvuista ja siitä lähtee kuori helposti hieraisemalla.
- Viranomaiset määrittelevät varhaisperunan katteen alla kasvaneeksi perunaksi.
Ruotsista tuodaan varhaisperunaa, mutta Välimeren maista tuotava uuden sadon peruna ei täytä varhaisperunan määritelmiä. Lavosen mukaan kyseessä on eri tuote.
Boreal luopui perunanjalostuksesta
Varhaisperunoiden ykköslajike on ollut kotimainen Hankkijan Timo, jota voidaan istuttaa varhain keväällä kylmään maahan. Viljelyyn on tulossa uusi, niin ikään kylmiin oloihin kehitetty kotimainen varhaisperunalajike Jussi. Ensimmäiset maistiaiset siitä saatiin viime kesänä, ja tänä ja ensi kesänä määrät kasvavat Lavosen mukaan merkittävästi.
Jussi-lajike kehitettiin Boreal Kasvinjalostuksessa. Yhtiössä valtio on enemmistöomistajana.
- Jussi on viimeinen suomalaista tekoa oleva perunalajike, kertoo kasvinjalostaja Leena Pietilä Borealista.
Boreal päätti muutama vuosi sitten luopua perunanjalostuksesta kokonaan. Pietilän mukaan syynä oli sen kannattamattomuus. Keskieurooppalaiset lajikkeet ovat vallanneet ruokaperunan viljelyalaa Suomessa.
- Suomalaiset varhaisperunalajikkeet ovat siinä mielessä poikkeavia, että tämäntyyppistä kylmään maahan istutettavaa varhaisperunaa ei ole oikeastaan muualla tehty, Pietilä sanoo.