Sudet ovat älykkäitä eläimiä, jotka osaavat narrata saadakseen syötävää.
  • Suomessa vieraillut kuvaaja tallensi harvinaisen luontonäytelmän.
  • Sudet toimivat laumassa uskomattoman suunnitelmallisesti.
Englantilainen kuvaaja ikuisti kaksi viikkoa sitten Suomessa sattuneen susien ja karhujen välisen kohtaamisen upeisiin kuviin.
Englantilainen kuvaaja ikuisti kaksi viikkoa sitten Suomessa sattuneen susien ja karhujen välisen kohtaamisen upeisiin kuviin. (CHRIS JONES)
Englantilainen ammattiluontokuvaaja Chris Jones on nähnyt urallaan paljon, mutta kaksi viikkoa sitten Suomessa sattunut susien ja karhujen välinen kohtaaminen sai kokeneen kuvaajan yllättymään.
- Sudet tekivät kaikkensa saadakseen karhut väistymään ruokapaikalta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näen eläimiltä tällaista suunnitelmallisuutta. Ihan kuin niillä olisi ollut suunnitelma tätä varten.
Jokainen kuvauspiilolla vieraillut tietää, että aika kuluu pääosin istumiseen ja odotteluun.
- Olin lähellä Venäjän rajaa olevassa kojussa 14 tuntia joka yö. Joinakin iltoina ei tapahtunut mitään, joinakin iltoina tapahtui 10-15 minuutin ajan, Jones kertoo Iltalehdelle.
- Sudet pelottelivat, jahtasivat ja uhkailivat karhuja, mutta eivät kiusanneet niitä, Chris Jones kuvailee
- Sudet pelottelivat, jahtasivat ja uhkailivat karhuja, mutta eivät kiusanneet niitä, Chris Jones kuvailee (CHRIS JONES)
"Pelottelivat, jahtasivat, uhkailivat"
Pitkän yön Kuhmossa viettänyt kuvaaja kertoo, että kyseisenä tapahtumarikkaana hetkenä sudet seisoivat aluksi paikoillaan ja tarkkailivat karhuja. Yksi pystykorvaisista pedoista livahti taustalle seuraamaan karhuja kummituksen lailla.
Susilauma piiritti vähitellen mesikämmenet niin, että karhut jäivät ateriapaikoilla kakkoseksi. Ammattikuvaajan mukaan susi on kuin suunniteltu tällaisiin tilanteisiin. Koirien esi-isänä pidetty peto osaa toimia laumassa uskomattoman hyvin. Johtava susipari ohjailee kaikkien tassuparien liikkeitä.
- Sudet pelottelivat, jahtasivat ja uhkailivat karhuja, mutta eivät kiusanneet niitä.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Jonesin mukaan eläinten välinen kohtaaminen ei sujunut täysin rauhallisesti, sillä yksi karhuista huitaisi käpälällään liian lähelle tullutta sutta.
- Sudet eivät ylimalkaan tykkää karhuista, mutta ne sietivät tilannetta ja ikään kuin siirsivät karhut yksi toisensa jälkeen muualle.
- En aluksi edes ymmärtänyt, mitä on meneillään. Tarina alkoi muodostumaan vasta kuva kuvalta, kuvaaja kertoo.
- En aluksi edes ymmärtänyt, mitä on meneillään. Tarina alkoi muodostumaan vasta kuva kuvalta, kuvaaja kertoo. (CHRIS JONES)
Tarina talteen
Jones kertoo, miten kuvaustilanteessa vain keskittyy itse asiaan. Usein nopeissa ohikiitävissä tuokioissa käy niin, että kuvaaja näkee vasta jälkikäteen, mitä tulikaan ikuistaneeksi.
- En aluksi edes ymmärtänyt, mitä on meneillään. Tarina alkoi muodostumaan vasta kuva kuvalta.
Jones tekee yhteistyötä palkitun luontokuvaajan, Lassi Rautiaisen, kanssa, joka järjestää valokuvausretkiä erämaan elämyksiin. Myös Jones tuo oman yrityksensä kautta väkeä Britanniasta näkemään suomalaista luontoa.
- Autan ammatikseni ihmisiä ymmärtämään valokuvausta ja kameratekniikkaa. Samalla odotamme susia. Kunnia isosta työstä kuuluu Lassille, sillä ilman hänen kojujaan ja apuaan emme näkisi tällaisia tapahtumia, Jones kertaa.
Ammattivalokuvaaja on harmissaan siitä, että uhanalaiset sudet ovat maassamme vaikeuksissa.