torstai 18. elokuuta 2016

Syöpäriski kasvaa ennen ja jälkeen diabetesdiagnoosin

Maanantai 11.7.2016 klo 08.40
Syöpäriski näyttää olevan normaalia suurempi joitain vuosia ennen ja vähän sen jälkeen, kun potilaalla on todettu kakkostyypin diabetes.

  • Syöpäriskiä ja riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen kohottavat ainakin osin samat tekijät.
  • Elintavoilla voi vaikuttaa kumpaankin riskiin.


 

Syöpä ja kakkostyypin diabetes näyttävät ehkä osin liittyvän toisiinsa. (MOSTPHOTOS)
Tuoreen tutkimuksen mukaan diabeetikoiden syöpäriski näyttää olevan normaalia suurempi jonkin aikaa ennen diagnoosin saamista ja vähän aikaa myös diagnoosin saamisen jälkeen.
Tutkimus julkaistiin CANCER-verkkouutisissa, jota julkaisee The American Cancer Society.
Aiempien tutkimustenkin mukaan kakkostyypin diabetes sinänsä lisää riskiä sairastua tiettyihin syöpiin. Suurimmillaan riski näytti olevan juuri diabetesdiagnoosin jälkeen.
Syynä tähän ei arvioiden mukaan ole ehkä sairastuvuus sinänsä, vaan se, että diabeteksen vuoksi potilas on ylipäänsä tarkemmassa terveystarkkailussa kuin muulloin. Niinpä myös syöpä tulee silloin löydetyksi helpommin kuin muulloin.
Muutaman kuukauden riskiaika
Torontolaistutkijat halusivat selvittää tarkemmin, pitääkö tuo oletus paikkansa.
He kävivät läpi erittäin laajan potilasaineiston ja havaitsivat, että jo 10 vuoden ajan ennen diabetesdiagnoosia diabeetikoilla oli diagnosoitu enemmän syöpää kuin muilla henkilöillä.



Syöpädiagnooseja oli myös muita enemmän heillä, joilla oli diabetes diagnosoitu kolme neljä kuukautta aiemmin. Sen jälkeen syöpäriskit tasaantuivat.
Näyttäisi siis siltä, että diabeteksessa ja syövässä on samankaltaisia sairastumisriskiä lisääviä tekijöitä.
Tutkimuksen johtaja Iliana Lega muistuttaa, että kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen voidaan vaikuttaa merkittävästi omilla elintavoilla.
Terveellinen ruokavalio ja liikunnan harrastaminen ehkäisevät kakkostyypin diabetesta ja ne pienentävät myös syöpäriskiä.
Lähde: wiley.com