tiistai 16. elokuuta 2016

Näin näkö muuttuu iän myötä - optikko auttaa kaikissa vaiheissa

Maanantai 15.8.2016 klo 08.43
Näkökyky kehittyy ja heikkenee ihmisen eri ikäkausina.
Aikuisnäkö eli lähinäön hämärtyminen koskee myös niitä, jotka eivät nuorempana ole silmälaseja tarvinneet.
Aikuisnäkö eli lähinäön hämärtyminen koskee myös niitä, jotka eivät nuorempana ole silmälaseja tarvinneet. (MOSTPHOTOS)
Lapsi oppii suureksi osaksi näkemällä ja matkimalla, joten korjaamattomat näköongelmat voivat aiheuttaa oppimisvaikeuksia. Siksi lapsen näkemisestä on syytä pitää huolta, eikä näöntarkastusten aloittaminen ole missään vaiheessa liian varhaista. Alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen suorittaa silmälääkäri. Silmälääkärin vastaanotto löytyy lähes kaikilta Specsavers-optikoilta.
Kuuntele lasta näköongelmissa
Kouluiässä näönhuolto on erityisen tärkeää, jotta lapsi näkisi luokan eteen aina takimmaisesta pulpetista asti. Jopa joka neljännellä suomalaislapsella on havaitsematon näköongelma, joka voi haitata opetuksen seuraamista ja omaksumista. Jos lapsi sanoo näkevänsä huonosti, on häntä syytä kuunnella ja varata aika näöntarkastukseen. Samalla myös vanhemman kannattaa varata aika. Monet näköön liittyvät ongelmat ovat perinnöllisiä, joten omien vaivojen tunnistaminen auttaa myös lapsia.
Yli kahdeksanvuotiaan lasit voi määrätä jo optikkokin, joka myös ohjaa lapsen silmälääkärille, mikäli siihen on tarvetta. Teinivuosien edetessä voi alkaa harkita myös piilolinssien hankkimista, aivan pienelle ne eivät välttämättä sovi. Mutta ei niitä silmälasejakaan tarvitse häpeillä, sillä Specsaversin valikoimista löytyy myös nuorille sopivia trendikkäitä kehyksiä. Myös monet aikuisten malleista sopivat nuorten kasvoille.
Säännöllisissä näöntarkastuksissa käyminen olisi hyvä oppia jo nuorena, sillä korjaamattomat näköongelmat haittaavat elämää kouluvuosien jälkeenkin. Ne voivat hankaloittaa opiskelua, työllistymistä, harrastuksia ja sosiaalista elämää. Nuorten on hyvä käydä kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa, sillä sen avulla pysytään hyvin perillä näön muutoksista sekä saadaan tietoa silmien terveydestä.
Yli 8-vuotiaan lasit voi määrätä jo optikkokin, joka myös ohjaa lapsen silmälääkärille, mikäli siihen on tarvetta.
Yli 8-vuotiaan lasit voi määrätä jo optikkokin, joka myös ohjaa lapsen silmälääkärille, mikäli siihen on tarvetta. (MOSTPHOTOS)
Raskaana oleva voi kärsiä näön hämärtymisestä
Näön muutoksia voi ilmetä yllättävissäkin vaiheissa, kuten vaikkapa raskauden aikana hormonitason heitellessä. Odottava äiti voi kärsiä myös esimerkiksi kivusta silmistä tai näön hämärtymisestä. Ongelmat kannattaa tutkituttaa optikolla. Hän osaa ohjata eteenpäin lääkärille, jos niiden syy on muualla kuin hormoneissa. Onneksi näkökyky myös useimmiten palautuu normaaliksi pian synnytyksen jälkeen. Raskaudenaikaiset silmämuutokset ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat vaihdella jopa samalla naisella eri raskauksien aikana.
Lapsen synnyttyä silmälasien käyttäjän kannattaa satsata lapsenkestäviin malleihin. Pienet kädet kun nappaavat lasit helposti naamalta ja leikkiä niillä. Tuhoja ei pääse syntymään, jos käyttää joustavia ja taivuttelun kestäviä kehyksiä ja valitsee niihin kolhuja kestävät kovapintalinssit.
Aikuisnäkö voi tulla kelle tahansa
Nelikymppisenä näkökyky alkaa muuttua ihan luonnostaan. Aikuisnäkö eli lähinäön hämärtyminen koskee myös niitä, jotka eivät nuorempana ole silmälaseja tarvinneet. Aikuisnäön korjaamiseen on kuitenkin tarjolla erilaisia ratkaisuja, ja osaava optikko auttaa selvittämään sen sopivimman. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi moniteho- tai kaksiteholasit sekä lukulasit. Myös piilolinsseistä löytyy monitehovaihtoehto.
Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa tehdään myös silmänpohjakuvaus ja silmänpaineen mittaus, jotka antavat tietoa useista mahdollisista silmäsairauksista. Niiden perusteella voidaan havaita esimerkiksi silmänpohjan rappeuma sekä glaukooma, sekä diabeteksen aiheuttamia silmänpohjan muutoksia.
Specsaversin optikoilla on silmänpohjatutkimusten erikoiskoulutus, ja he osaavat ohjata asiakkaat tarvittaessa silmälääkärin vastaanotolle. Varsinaisen diagnoosin silmäsairaudesta tekee lääkäri.
Lukunäkö heikkenee yleensä 60-70 ikävuoteen saakka, jolloin se sitten yleensä asettuu tietylle tasolle. Tästä huolimatta silmien ja näön säännöllinen tutkiminen on tärkeää. Se kun voi antaa arvokasta tietoa vaikkapa alkavasta diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta. Yli 60-vuotiaille Specsaversin kokonaisvaltainen näöntutkimus on ilmainen.
Milloin viimeksi silmäsi tutkittiin? Varaa aika Specsaversin kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen.
Cxense Display  
ad
G