keskiviikko 31. elokuuta 2016

Loma-asuntojen hinnat putosivat tuhansilla Turkissa - Alanyassa turistikato

Perjantai 29.7.2016 klo 11.11 (päivitetty klo 11.40)
 
  
Turkista saa nyt edullisesti loma-asuntoja.
  • Turkissa vallankaappausyritys ja siitä seuranneet levottomuudet näkyvät nyt asuntomarkkinoilla.
  • Muun muassa Alanyassa loma-asuntojen hinnat ovat laskeneet reippaasti, jopa tuhansilla.
  • Asuntokauppa käy silti yhä samaan tapaan kuin ennen levottomuuksia.
Myyjät ovat olleet valmiita laskemaan asuntojen hintoja jopa tuhansilla.
Myyjät ovat olleet valmiita laskemaan asuntojen hintoja jopa tuhansilla.(MOSTPHOTOS)
Turkin parin viikon takainen vallankaappausyritys ei pelota Osmo ja Riikka Jaakkolaa pois Alanyasta. Pariskunta on jo kahdeksan vuoden ajan viettänyt loma-asunnossaan nelisen kuukautta vuodessa. He aikovat suunnata lämpöön jälleen syksyllä.
- Tietysti epävakaus on ikävä asia. Ei yksin Turkissa, vaan kun kuunnellaan uutisia niin ihan samalla tavalla muuallakin Euroopassa. Ei se turvallista ole tänä päivänä missään, Osmo Jaakkola sanoo.
Jaakkolat seuraavat maan tilannetta uutisista ja ystäviensä kautta. Alanyan lomakohteessa maan levottomuudet ovat toistaiseksi näkyneet vain turistien katona.
- Poikamme viestitti eilen sieltä, että siellä ei ole mitään merkkejä mistään rauhattomuudesta. Alanya elää ihan niin kuin ennenkin.
Pariskunta päätti ostaa loma-asunnon Alanyasta eläkkeelle jäätyään. Turkkiin he päätyivät edullisen hintatason ja ystävällisten ihmisten takia. Se tuntui myös turvalliselta vaihtoehdolta.
- Meillä on siellä suljettu piha, jossa on "pihamies" ympäri vuorokauden valvomassa, että järjestys säilyy eivätkä asiattomat tule alueelle.
Ostajat eivät ole juosseet karkuun
Vallankaappausyritys laski asuntojen hintoja Turkissa. Myyjät ovat olleet valmiita laskemaan hintoja jopa tuhansia euroja, sanoo toimitusjohtaja Bo Thygesen kiinteistönvälitysyhtiö 2basesta. Yritys kauppaa asuntoja Alanyassa ja Bodrumissa.
- Jos myyjä kaksi viikkoa sitten halusi asunnosta 100 000 euroa, hän on nyt valmis myymään sen ehkä noin 95 000:llä tai 90 000 eurolla, Thygesen sanoo.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Hän uskoo, että hinnat pysyvät alhaisina ja vakaina eivätkä laske enää enempää.
Myyntineuvottelija Elina Darici kiinteistönvälitysyhtiö Riviera Investistä sanoo, että uusien asuntojen hinnat eivät ole pudonneet, mutta vanhojen asuntojen jälleenmyyntiarvo on laskenut.
- Tarjontaa on paljon, ja kysyntä on kuitenkin vähän vähäisempää, koska Euroopassa taloustilanne ei ole mitenkään parhain.
Osmo Jaakkola on seurannut hintojen kehitystä. Hän ei kuitenkaan ole suunnitellut myymistä, joten asialla ei ole ollut suurta merkitystä.
- Turkissa rakentaminen oli niin edullista, että joka niemeen ja notkoon on rakennettu korkeita taloja. Sivusta seuraten näyttäisi siltä, että tyhjilleenkin on paljon tehty. Se aiheuttaa tietysti sitä, että hintoja on jouduttu pudottamaan, hän sanoo.
Daricin mukaan asuntoja myydään ja ostetaan samaan tapaan kuin ennen vallankaappausyritystäkin.
- Epävakaan tilanteen takia ei ole haluttu myydä, vaan ihan samoista syistä kuin aikaisemmin. Ihmiset esimerkiksi haluavat vaihtaa asuntoja uudempaan, hän sanoo.
Thygesenin mukaan kaksi viime viikkoa ovat olleet yllättävänkin kiireisiä.
- Tietysti on myös monia, jotka sanovat halunneensa ostaa, mutta odottavat nyt, mitä tapahtuu.
STT