torstai 2. helmikuuta 2017

16 yllättävää asiaa, jotka voit pestä pyykkikoneessa


Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, voi pyykkikoneessa pestä paljon muutakin kuin vain pyykkiä.
Pyykinpesu
Pyykinpesukoneessa voi pestä vaatteiden lisäksi vaikkapa polvisuojuksia ja joogamattoja.
Pyykkikoneen monikäyttöisyys voi tulla yllätyksenä joillekin. Monet saattavatkin jo tietää, että vaatteiden lisäksi koneessa voi pestä vaikkapa lenkkareita, peittoja ja lippiksiä.

HGTV-sivusto on näiden lisäksi listannut muitakin ei niin tavallisia asioita, joita ei ehkä muuten tulisi pestyä pyykkikoneessa.

1. Auton matot

Autojen lattiamatot ovat täysin konepestäviä. Jos ne ovat erittäin likaisia tai niissä on tahroja, käsittele matot tahranpoistoaineella ennen kuin peset ne normaalisti pyykkikoneessa. Älä kuitenkaan pese mattoja liian usein, sillä niiden kumiset pohjat saattavat kärsiä liiallisesta pesusta.

2. Muoviset suihkuverhot

Myös suihkuverhot voi pestä koneessa. Jos siis huomaat verhoissa pinttynyttä likaa, voit laittaa ne pyykkikoneeseen ja pestä ne alhaisella lämpötilalla parin pyyhkeen kera.

3. Muoviset kylpyhuoneen matot

Kun muovinen kylpyhuoneen matto alkaa vaikuttaa likaiselta, voit laittaa sen pestäväksi koneeseen. Lisää hiukan pyykinpesuainetta sekä muutama pyyhe, jotka auttavat hankaamaan maton puhtaaksi.

4. Joogamatot



Jos pesuohje ei sitä erikseen kiellä, voi useimmat joogamatot pestä hienopesuohjelmalla ilman pyykinpesuainetta.

5. Reput ja laukut

Kankaiset laukut, mukaan lukien selkäreput, kankaiset kauppakassit, jumppakassit, käsilaukut ja monet muut ovat yleensä pyykkikoneen kestäviä. Käännä ne ensin nurinpäin ja laita pesupussiin. Sen jälkeen voit pestä ne normaalisti pesuaineen kera. Jos laukussa on kuitenkin jonkinlaisia koristuksia, voi käsinpesu olla kuitenkin parempi vaihtoehto.

6. Kylmälaukut

Kannattaa jälleen tarkistaa pesumerkinnät, mutta yleensä pehmeät kylmälaukut voi myös pestä koneessa. Käytä pesussa alhaista lämpötilaa ja lisää koneeseen mukaan myös pari pyyhettä. Ripusta kuivumaan ylösalaisin ja muista avata vetoketju.

7. Tyynyt

Tyynyt ovat oikeastaan suuria sieniä, jotka keräävät itseensä hikeä, kuolaa ja kuolleita ihosoluja, joten ei ole ihme, että ne pitäisi pestä säännöllisesti. Parhaiten tämä onnistuu pyykkikoneessa, sillä useimmat tyynyt ovat konepesun kestäviä. Tarkat ohjeet löytyvät pesumerkinnöistä ja yleensä tyynyt tarvitsevat normaalia vähemmän pesuainetta.

8. Urheilutarvikkeet



Aseta olkapää-, polvi-, kyynärpää- ja säärisuojat sekä hanskat erillisiin pyykkipusseihin ja pese normaalisti pienellä pesuainemäärällä. Pesun jälkeen ripusta kuivumaan.

9. Pehmolelut

Jos pehmeät kaverit vaikuttavat hieman likaisilta, konepesu voi tehdä niille hyvää. Jos pehmolelussa on irtoavia osia, ota ne ensin pois ja laita lelu sen jälkeen joko tyynyliinan tai pesupussin sisään. Pesuohjelmaksi kannattaa valita hienopesu ja pesuainetta käyttää vain hiukan. Jos lelut on kuitenkin täytetty vaikkapa pienillä helmillä tai styroksipalloilla, kannattaa ne pestä mieluummin käsin.

10. Pienet lelut

Käteen mahtuvat pikkulelut, kuten Legot tai muut muoviset lelut sekä kylpylelut ja jopa koirien puruluut voi pestä pesupussissa. Niitä varten kannattaa käyttää matalalämpöistä hienopesuohjelmaa.

11. Patalaput ja -hanskat

Patalaput ja -hanskat voivat helposti sotkeentua ruoasta, joten ne kannattaa välillä pestä normaalipesussa pyyhkeiden seassa.

12. Ulkokalusteiden istuinpäälliset

Olisi hyvä, jos kesän päätteeksi muistaisi aina pestä ulkokalusteiden istuinpäälliset. Mikäli siis pesukoneesi on riittävän suuri, voi istuinpäälliset pestä normaalisti koneessa, pienen pesuainemäärän kanssa. Jos vain mahdollista, kuivaa ne vaakatasossa.

13. Pesumopit

Jokaisen lattiapesun jälkeen moppien kankaiset päät kannattaisi asettaa pesupussiin ja pestä kuumassa lämpötilassa. Ripusta pesun jälkeen kuivumaan.

14. Lemmikkien sängyt



Jotta lemmikkisi pysyy terveenä, olisi myös sen vuodevaatteet hyvä pestä säännöllisesti. Poista ensin imurilla irtokarvat ja pese sen jälkeen normaalisti koneessa.

15. Lemmikkien pannat ja hihnat

Kun pesit kerran koirasi sängyn, miksi et pesisi myös sen eniten käyttämiä tarvikkeita? Lemmikkien pannat, valjaat ja hihnat voi laittaa suoraan pesupussiin ja koneeseen. Mukaan kannattaa lisätä myös useampia pyyhkeitä.

16. Mikrokuituliinat

Nämä monikäyttöiset staattiset liinat kannattaa ensin huuhdella käsin ja asettaa vasta sitten pesupussiin tai tyynyliinan sisään. Käytä vain vähän pesuainetta. Parhaimman lopputuloksen saat, mikäli voit kuivata liinat kuivausrummussa. Näin niiden staattiset ominaisuudet säilyvät parhaiten.