lauantai 11. helmikuuta 2017

Se, mihin aikaan syöt vaikuttaa myös sydämeen

Sunnuntai 5.2.2017 klo 14.48
Säännöllistä ruokailurytmiä pidetään erittäin tärkeänä painonhallinnassa ja esimerkiksi diabeteksen hoidossa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sillä voi myös ehkäistä sydänsairauksia.

(MOSTPHOTOS)

Ruokarytmi vaikuttaa painonhallinnan lisäksi sydämen terveyteen, American Heart Association (AHA) kertoo tuoreesta tutkimuksesta. Järjestön keskiviikkona antamien suositusten mukaan aamiaisen säännöllinen syöminen, iltanapostelun välttäminen ja aterioiden suunnitteleminen vähentävät riskiä sydänsairauksille.
Aamiaisen tärkeyttä korostetaan useissa tutkimuksissa muun muassa siksi, että kunnon aamiainen vähentää napostelun tarvetta päivän aikana.
- On selvää, että jos ruokailu painottuu päiväsaikaan, tarve syömiseen myöhään illalla vähenee, mikä on terveellisempää. Mutta siitä tarvitaan lisätutkimuksia, tutkija Marie-Pierre St-Onge toteaa järjestön tiedotteessa.
Syömisen säännöllinen rytmi on hyödyllistä monin tavoin: Kun syö säännöllisesti aamiaista, riskit korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen pienenevät. Ateriarytmi vaikuttaa myös kehon sisäiseen kelloon. Ne, jotka esimerkiksi jättävät aamiaisen usein väliin ja syövät illalla, ovat ylipainoisempia.
Säännöllinen ateriarytmi voi auttaa myös väsymyspiikkien ehkäisyssä. Useissa oppaissa suositellaan 3-5 tunnin välejä, jolloin välipalat isojen aterioiden välillä ovat hyvin pieniä, kuten esimerkiksi hedelmiä.
Riippumatta ruokarytmistä, järjestö suosittelee sydämen terveyttä edistävään ruokavalioon hedelmiä, marjoja, kokojyvää, vähärasvaisia maitotuotteita, kanaa ja kalaa. Lihaa, suolaa ja sokeria neuvotaan karsimaan.
Marie-Pierre St-Onge kehottaa kiinnittämään huomiota nälkäpiikkeihin, jolloin esimerkiksi itsehillintä voi olla haastavaa: jos päädyt ostamaan pitsaa, jätä herkusta osa seuraavalle päivälle, hän neuvoo.
- Ei tarvitse syödä kuin viimeistä päivää, hän antaa yleisohjeeksi.
Paastopäivissä on riskinsä
Järjestö käsittelee samassa yhteydessä satunnaista paastoamista, kuten laihdutustapaa vähentää syömistä radikaalisti tiettyinä päivinä. Vastaavaa suositaan esimerkiksi suositussa 5:2 -dieetissä.
- Paastopäivissä on riskinä se, että seuraavina päivinä syödään paljon, professori Penny Kris-Etherton toteaa järjestön sivuilla.
Lähteet:
News.heart.org
Syohyvaa.fi
JOSEFIINA BARAKA
josefiina.baraka@iltalehti.fi