lauantai 11. helmikuuta 2017

Suurtutkimus vahvistaa: tumma leipä on hyväksi, paljon voita pahaksi

Torstai 24.11.2016 klo 18.00
Tyydyttyneiden rasvojen vaikutuksesta on tehty suurtutkimus, joka vahvistaa ravitsemussuositusten linjan. Tyydyttynyt rasva on sydämelle riski.

  • Tyydyttyneitä rasvoja on runsaasti esimerkiksi voissa ja juustoissa.
  • Tuoreessa tutkimuksessa seurattiin rasvojen vaikutusta ihmisen terveyteen pitkällä aikavälillä./li>

Runsaan voin sijaan leivän päälle kannattaa sipaista kasvirasvalevitettä.
Runsaan voin sijaan leivän päälle kannattaa sipaista kasvirasvalevitettä. (MOSTPHOTOS)
Tyydyttyneen rasvan runsas saanti lisää tuoreen jättitutkimuksen mukaan sydänsairauksien riskiä.
Tyydyttynyttä rasvaa on usein runsaasti juustoissa, täysmaidossa, voissa, punaisessa lihassa ja suklaassa.
Tutkijat havaitsivat, että viiden prosentin lisäys tyydyttyneiden rasvojen saannissa lisäsi sydänsairauden riskiä jopa 25 prosenttia.
Tutkimuksessa seurattiin ihmisiä hyvin pitkän ajan, joten tulos kertoo nimenomaan tärkeistä pitkän aikavälin vaikutuksista. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 73000 naisen ja lähes 43000 miehen terveydentilaa vuodesta 1986 vuoteen 2010.
Tutkimus osoitti, että tyydyttymättömien rasvojen ja täysjyväviljatuotteiden syöminen taas oli yhteydessä pienentyneeseen sydänsairausriskiin.
Niinpä tutkijat suosittelevat, että tyydyttyneitä rasvoja vaihdetaan tyydyttämättömiin rasvoihin ja täysjyväviljatuotteita suositaan.
Tutkijoiden mukaan suurtutkimus tukee ravitsemussuosituksia, joiden peruslinjauksena on tyydyttyneiden rasvojen suhteellisen pieni määrä ruokavaliossa.
Tutkimus tehtiin Harvardin yliopistossa, ja se julkaistiin BMJ:ssä 23. marraskuuta.