lauantai 11. helmikuuta 2017

Statiinit eivät ole ainoa keino alentaa haitallista kolesterolia

Keskiviikko 28.9.2016 klo 11.21
Haittavaikutuksiensa vuoksi puhutut statiinit eivät ole ainut lääke saada korkea kolesteroli kuriin.

  • Statiinilääkityksellä pyritään alentamaan liian korkeaa kolesterolitasoa.
  • Statiinien tunnettuja haittavaikutuksia on muun muassa lihasheikkous.
  • Uusia lääkkeitä kolesterolin laskemiseen on jo markkinoilla.

LDL-kolesteroli voi tukkia verisuonia. Lääkkeillä tätä voidaan estää.
LDL-kolesteroli voi tukkia verisuonia. Lääkkeillä tätä voidaan estää. (MOSTPHOTOS)
Sadat tuhannet ihmiset syövät Suomessa statiineja korkean kolesterolin vuoksi. Statiinit puhuttavat, koska niillä on myös joillekin ihmisille merkittäviäkin haittavaikutuksia.
Statiineja syövät miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Tuore tutkimus kertoo kuitenkin, että muitakin hyviä mahdollisuuksia alentaa kolesterolia on olemassa. Nämä keinot voivat olla yhtä hyvä kolesterolin alentamisessa kuin statiinit.
Statiineja syödään, koska ne vaikuttavat veren kolesteroliin tehokkaasti ja voivat vähentävät näin sydäntapahtumia. Verenkiertoelinten sairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy.
JAMA-lehdessä julkaistu Harvardin yliopistossa tehty tutkimus veti yhteen 49 aiemman tutkimuksen tuloksia.
Muitakin keinoja
Kolesterolia alennettiin tutkimuksissa mukana olleilla 300 000 potilaalla joko statiineilla tai muilla keinoin. Muita keinoja olivat muun muassa ruokavalio ja siihen yhdistetty lääkehoito, etsetimibi.
Sekä statiinien että statiinien kaltaisten lääkkeiden vaikutus oli toivottu. Ne vähensivät sydäntapahtumia yhtä paljon eli riski pieneni noin 25 prosentilla.
Uusimmat lääkkeet eli PCSK9-inhibiittorit näyttivät myös olevan tehokkaita kolesterolin laskemisessa, mutta koska ne ovat olleet vasta hyvin vähän aikaa markkinoilla, niiden vaikutusta pitkällä aikavälillä statiineihin verrattuna ei vielä tiedetä.
Statiitinen tunnettuja haittavaikutuksia ovat muun muassa lihasten heikkous. Tätä ilmenee noin 5 - 10 prosentilla statiineja käyttävistä potilaista.
Kolesteroliarvo sinänsä ei ole yleensä hoidon aihe. Lääkitykseen päädytään, jos potilaan kokonaisriski on sellainen, että lääkityksesta katsotaan hänelle olevan hyötyä.