lauantai 11. helmikuuta 2017

Ruuat, joilla voit alentaa verenpainetta

Tiistai 7.2.2017 klo 19.18
Kohonnut verenpaine on harvinainen nuorilla, mutta iän kertyessä sen yleisyys lisääntyy varsinkin 40. ikävuodesta ylöspäin.
  • Moni suomalainen kärsii korkeasta verenpaineesta.
  • Kohonneen verenpaineen hallintaan voi käyttää kotikonsteja.
  • Esimerkiksi syömällä tiettyjä ruokia voit alentaa verenpainetta.
Kurpitsa on kaliumpommi.
Kurpitsa on kaliumpommi.
Noin puoli miljoonaa suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä, kertoo Terveyskirjasto . Kohonnut verenpaine on siis varsin yleinen riesa meillä suomalaisilla. Se on kuitenkin harvinainen nuorilla, mutta iän kertyessä sen yleisyys lisääntyy varsinkin 40 ikävuodesta ylöspäin.
Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai niitä korkeampi. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita sekä aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.
Verenpainetta voi jokainen alentaa kotikonstein: esimerkiksi vähentämällä suolaa ja liikkumalla riittävästi sekä lopettamalla tupakoinnin. Jos verenpaine ei silti laske riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä.
Yksi kotikonsteista on terveellinen ruokavalio. Ruokavaliolla voi nimittäin laskea verenpainetta, kirjoitetaan uutisohjelma Todayn sivuilla. Erityisesti nämä ruuat tiedetään verenpainetta alentavista vaikutuksistaan.
1. Tumma suklaa ja kaakaojauhe
Jälleen syy syödä tummaa suklaata. Tumma suklaa on paitsi herkullista mutta myös terveellistä. Terveyspisteet menevät kaakaojauheelle. Tumma 100-prosenttinen kaakaojauhe sisältää runsaasti kasviperäisiä ravinteita flavonoideja. Flavonoidit laskevat verenpainetta, sillä ne laajentavat verisuonia ja auttavat verta virtaamaan helpommin.
Kaakaojauhetta voi helposti sujauttaa esimerkiksi aamukahviin, puuroon tai pirtelöön.
Pinaatti edistää sydämen terveyttä.
Pinaatti edistää sydämen terveyttä. (ELENA ELISSEEVA)
2. Pinaatti
Pinaattia kutsutaan superfoodiksi, eikä ihme! Siinä on kolme keskeistä ainesosaa, jotka laskevat verenpainetta. Ne ovat kalium, magnesium sekä folaatti. Kalium on tavallaan natriumin vastavaikuttaja: se auttaa pitämään kehon nestetasapainon kurissa ja vapauttaa suoloja elimistöstä, mikä alentaa verenpainetta. Magnesium rentouttaa pieniä verisuonia, parantaa verisuonten elastisuutta sekä ylläpitää verenvirtausta. Folaatti puolestaan auttaa elimistöä hajottamaan aminohappo homokysteiiniä, joka on haitallinen valtimoiden sisäseinämille.
Käytä pinaattia esimerkiksi smoothieissa sekä suolaisissa ruuiassa kotiburgereista piirakoihin.
3. Valkosipuli
Valkosipuli voi auttaa hallitsemaan verenpainetta, koska siinä on korkeat allisiini-pitoisuudet. Allisiini on yhdiste, joka suojaa verisuonia toimintahäiriöiltä.
Tutkimusten mukaan valkosipuli auttaa alentamaan verenpainetta ilman sivuvaikutuksia. Älä siis välitä hajusta vaan sydämesi terveydestä.
Valkosipulin allisiinit suojaavat verisuonia toimintahäiriöiltä.
Valkosipulin allisiinit suojaavat verisuonia toimintahäiriöiltä.
4. Pavut
Pavuissa on kuituja, proteiineja ja rautaa. Kyseiset ravintoaineet edistävät sydämen terveyttä, koska ne voivat auttaa painonhallinnassa, kolesterolitasojen laskemisessa sekä tukevat magnesiumin ja kaliumin toimintaa. Valkoiset pavut ovat kuitenkin sydämen terveydelle parempia kuin tummat, koska niissä on myös kalsiumia. Kalsium auttaa verisuonia toimimaan vetreämmin: se saa ne supistelemaan ja laajenemaan tehokkaammin tarvittaessa.
Kun ostat säilykepapuja, huuhtele pavut hyvin, jotta saat niistä pois ylimääräiset säilöntäaineet ja suolat.
5. Kurpitsa
Tämä superruoka on kaliumpommi. Kuten aiemmin mainittiin, kalium alentaa verenpainetta poistaen suoloja elimistöstä.
Kurpitsa voi olla monelle hieman tuntemattomampi herkku. Kokeile rohkeasti erilaisia kurpitsareseptejä.