Näin pankit nyt rukkaavat maksuja
Pankkien palveluhinnoittelu muuttuu huhtikuussa. Taloussanomat selvitti esimerkkiasiakkaiden avulla, nousevatko hinnat päivittäisessä asioinnissa.
Suuret pankit OP, Nordea ja Danske Bank uusivat pankkipalveluidensa hinnoittelua huhtikuun alusta. Pankkien palvelumaksujen tarkistukset ovat näinä aikoina erityisen tärkeitä, kun matalat korot syövät pankkien korkotuottoja, mutta toisaalta maksujen nostaminen on verkko- ja mobiilipalveluiden aikana hankalasti perusteltavissa.
Palvelumaksujen vertailu vaatii huolellisuutta: maksut vaihtelevat tili- ja korttityypin, iän, varallisuuden ja etujen perusteella. OP:ssa asiakasomistaja saa OP-bonuksia esimerkiksi vakuutuksista tai sijoituksista, mutta malli vaikeuttaa pankkien tarjoamien kokonaisetujen vertailua keskenään.
Lue myös nämä:
Taloussanomat kokosi tärkeimmät hintamuutokset ja vertaili kolmen esimerkkiasiakkaan avulla, mitä perusasiointi maksaa.
Taloustiedot
Y-tunnus | 1730744-7 |
---|---|
Kotipaikka | Helsinki |
Yhtiömuoto | OYJ |
TOL-luokka |
---|
Muu pankkitoiminta |
Uutiset yrityksestä
Kaikki yrityksen taloustiedot
Pankeilta pyydettiin hintatietoja etuohjelmista ja hinnoista, joita ne itse tarjoaisivat kussakin tapauksessa.
Danskella eniten hintatasoja
Danske jalostaa etuajattelua pisimmälle: sillä on neljä eri etutasoa ja eri hinnat etuohjelmassa mukana oleville ja sen ulkopuolisille asiakkaille. Pankin mukaan hinnoittelurakenne uudistuu "läpinäkyvyyden ja helppouden takia". Halvimman peruspaketin hinta on 1,5–6,4 euroa kuussa, kalleimman 8–22,40. Mitä vähemmän varallisuutta ja asioinnin tarvetta, sitä enemmän Danskelle maksaa.
Usein käteistä nostavia aletaan veloittaa. Jatkossa vain viisi Otto-automaattinostoa kuussa on ilmaisia, seuraavista pankki perii 0,60 euroa nostosta. Käteisen talletus on yli sadan euron summaa lukuun ottamatta edelleen maksutonta.
OP:ssa ja Nordeassa käteisnostot pysyvät edelleen maksuttomina. OP:ssa talletusautomaattien tuleminen nostaa hiukan käteisen talletusmaksuja. Kolme talletusta kuussa saa edelleen maksutta. Neljäs maksaa 2,50 euroa, kolikoista tulee 0,3 ja seteleistä 1,5 prosenttia päälle.
Konttorityön hinnoissa korotuspaineita
Pankeista korostetaan, että palvelupakettien hinnat pysyvät kokonaisuudessaan ennallaan, joskin yksittäisissä listahinnoissa muutoksia on tullut.
Esimerkiksi Nordeasta kerrotaan, että korotuspaineet kohdistuvat edelleen konttoreissa tehtäviin maksutapahtumiin ja tilisiirtoihin, kuten maksupalveluun. Lisäksi pankki investoi uusiin laskunmaksuautomaatteihin, josta painetta tulee hintoihin. Huhtikuussa yksittäinen pienempi muutos on tallelokeroiden kallistuminen ja niiden kuukausihinnoittelu.
Dansken mukaan hintarakennetta on haluttu uudistaa siten, että kustannukset kohdistuvat palveluita käyttäville asiakkaille, ei kaikille. Hinnankorotukset koskevat yleisesti käyttömaksuja, joihin voi vaikuttaa liittymällä maksuttomaan etuohjelmaan, pankista korostetaan.
Korot ovat matalalla kaikilla, mutta erojakin on. OP-ryhmä poikkeaa muista tarjoamalla käyttötilille yhä 0,1 prosentin korkoa, kun taas Danskesta ja Nordeasta ei korkoa enää irtoa yhtään. Yleisesti pankit suosittavat asiakkaansa siirtämään säästönsä määräaikaisille, hieman parempikorkoisille talletus- ja säästötileille.
Kolme erilaista asiakasta, näihin paketteihin pankit heidät sovittivat:
Eläkeläinen, säästötilillä 120 000 euroa, eläkkeet, ei velkaa
OP
Käytäisi Päivittäispalvelu -kokonaisuutta. (sisältää tilin, verkkopalvelun, verkkotiliotteen, OP mobiilin ja OP Visa -kortin). Hinta 2,95 euroa kuussa, maksamiseen voi käyttää OP-bonuksia, myös vakuutusmaksuihin. Paperitiliote 2,50 euroa.
Nordea
Asioinnin perusteella Avainasiakas. Nordea Gold-yhdistelmäkortti veloituksetta, debit-kortti 24 euroa. Tiliote paperilla tai sähköisenä ja verkkopankki veloituksetta.
Danske
Tyypillinen Silver -paketin käyttäjä (käyttötili, debit-kortti, pankkitunnukset). Hinta 1,50 euroa kuukaudessa etutasolla 3. Jos haluaa käyttää lisäksi luottokorttia, Gold-paketin hinta on 3,50 euroa kuussa. Etuohjelmassa alennusta esimerkiksi Fennian vakuutuksista.
Perheenisä, asuntolainaa 150 000 euroa, palkkatili, rahastosäästäjä
OP
Päivittäispalvelu -kokonaisuus (ks. yllä) hinta 2,95 kuussa. Asiakkaalle kertyy OP-bonuksia asuntolainasta 375 euroa vuodessa.
Nordea
Asioinnin perusteella myös Avainasiakas (ks. edut yllä).
Danske
Tarjoaa Gold -pakettia, jonka hinta on etutasojen 3 ja 4 asiakkaille 3,50 euroa kuukaudessa.
Yksin asuva opiskelija, pienet tulot, mobiiliasiakas
OP
Päivittäispalvelu -kokonaisuus (ks. yllä) ja oheen OP Visa Electron tai OP Visa Debit -kortti. Ne ovat ilmaisia alle 26-vuotiaalle.
Nordea
Asiakas on ikänsä vuoksi Check-in-asiakas. Sitä tarjotaan 18-28-vuotiaille. Pankki tarjoaisi Nordea Electronia, e-tiliotetta ja verkkopankkia, jotka ovat kaikki ilmaisia.
Danske
Peruspalvelut (Silver-paketti) ovat maksuttomia opiskelijalle 32 ikävuoteen asti. Jos mukaan haluaa luottokortin, Gold-paketin hinta opiskelijalle on 1,5 euroa kuukaudessa.