maanantai 22. helmikuuta 2016

Syöpävaara kotona

Sisätiloissa käytettävät sprayt sisältävät haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat vaarallisia hengitettyinä.

Kotona voi vaania syöpävaara – nämä tutut tuotteet huonontavat sisäilmaa

PIENHIUKKASET 
Useat kodeista tutut tuotteet voivat huonontaa sisäilmaa. Pahimmillaan yhdisteistä syntyy syöpää aiheuttavia aineita.
Royal College of Physiciansin ja Royal College of Paediatrics and Child Healthin tekemä tutkimusraportin mukaan sisäilman epäpuhtaudet voivat olla osasyynä tai syynä jopa 99 000 vuosittaiselle kuolemalle Euroopassa, brittilehti Daily Mailuutisoi.

Syynä ovat pienhiukkaset, joita pidetään suurimpana kaikista ympäristön terveysriskeistä.

Kotioloissa pienhiukkasia syntyy muun muassa tupakoinnista, ruoanvalmistuksesta tai vaikkapa kynttilän polttamisesta. Ongelmia voi syntyä siitäkin, että asentaa kotiinsa ikkunat, joita ei voi avata. Tällaisia ikkunoita käytetään muun muassa kotitalouksissa, joissa halutaan vähentää energiankulutusta.

Raportin mukaan rikkinäiset boilerit, avotuli, sprayt, ilmanraikastimet, deodorantit ja siivoustuotteet edistävät sisäilmaongelmia.

Limoneeni voi muuttua formaldehydiksi

Sisätiloissa käytettävät sprayt sisältävät niin sanottuja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). Tuore Yorkin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että näistä limoneeni, joka tuottaa sitrusmaista tuoksua, on vaarallista hengitettynä.

Brittitutkimuksen mukaan sisäilman epäpuhtauksilla voi olla yhteys jopa 100 000 kuolemaan Euroopassa vuosittain.

Limoleeni voi muuttua ilman kanssa tekemisissä ollessaan formaldehydiksi, karsinogeeniksi, joka ärsyttää ihoa ja silmiä.

WHO on listannut formaldehydin syöpää aiheuttavien aineiden joukkoon.

Lasertulostimista pienhiukkasia

Pienhiukkasia syntyy myös työympäristössä muun muassa silloin, kun koneet hankaavat pintoja hioessa materiaaleja, Helsingin yliopiston Hiukkastieto-sivustokertoo.

Myös jotkin tekniset laitteet, esimerkiksi lasertulostimet ja pölynimurit saattavat tuottaa haitallisia hiukkasia. Lisäksi kosteusvaurioita saaneissa rakennuksissa voi olla merkittäviä mikrobien sisälähteitä.