tiistai 23. helmikuuta 2016

On lottovoitto sairastaa Suomessa

Sydäntahdistimien Mercedes ja mitätön sairaala­lasku saivat havahtumaan: On lotto­voitto sairastaa Suomessa

Sydäntä tutkittiin magneettikuvista sekä kammioväliseinästä napsituista koepaloista. Lopulta sain diagnoosin: täydellinen eteiskammiokatkos

PÄÄKIRJOITUS  
Jaakko Lähteenmaa HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.
Ensin pimeni päätteen ruutu, sitten maailma sen ympärillä. Suussa maistui metalli ja rintaa puristi. Kun maailma lakkasi pyörimästä, suunnistin miestenhuoneeseen huuhtelemaan kasvot kylmällä vedellä.
Vielä tuntien kuluttua olo oli hutera kuin auton töytäisemällä rusakolla. Suuntasin työpaikan terveysasemalle. Sieltä matka jatkui Meilahteen.
Paremmin Meilahtena tunnetun Tornisairaalan sydänvalvomossa laite annosteli nitroa suoraan suoneen. Monitori näytti sykkeeksi 27. Vähän päästä käsivarressa tuntui puristus, kun automatiikka mittasi verenpainetta. Mieleeni hiipi, että tästä saattaa tulla vähän pidempi reissu.
Tornisairaala on hiljan remontoitu kellarista kattoon. Peruskorjaus maksoi noin 120 miljoonaa euroa. Kaikki on puhdasta ja kiiltävää, elektroniikka ympäröi potilaat ja välittää elintärkeät tiedot henkilökunnan tiloihin.
Tutkimuksia tehtiin jos jonkinlaisia. Verta haettiin putkiloihin niin tiuhaan, ettei laskuissa pysynyt. Sydäntä tutkittiin magneettikuvista sekä kammioväliseinästä napsituista koepaloista.
Lopulta sain diagnoosin: täydellinen eteiskammiokatkos. Siihen saakka olin toivonut olevani vain kovakuntoinen – kuin Lasse Viren, jonka leposyke oli aktiiviaikoina kuulemma 28.
Makoillessa oli aikaa miettiä. Ynnäilin saamani hoidon todellista hintaa. Yksityissairaaloiden mainoksissa pelkät vuorokausiveloitukset vaihtelevat potilaan tarkkailun tasosta riippuen reilusta 500:stä yli 700 euroon. Tehtyjen tutkimusten hintoja saatoin vain arvailla.
Muistin summan, jonka vakuutusyhtiö pulitti amerikkalaissairaalalle suomalaismiehen työmatkalla puhjenneesta umpisuolesta: 106 000 euroa.
Kun kotiuduin, rinnassani oli tahdistinten Mercedes, josta data luetaan bluetoothilla ja välitetään sairaalaan älypuhelimella. Laitteen hintaa ei sanottu, mutta Tampereen teknillisen yliopiston diplomityö vuodelta 2010 kertoo älykkäimpien tahdistinten maksavan noin 20 000 euroa. Etälaite kuulostaa älykkäältä.
Tunsin piston rinnassani kuullessani englantilaisesta perhetuttavastamme, jolle kahden infarktin jälkeen oli luvattu, että vielä jos kolmannen kestät, niin sitten saat tahdistimen. Näin säästää julkinen terveydenhuolto Britanniassa.
Jossain vaiheessa posti tuo Meilahden-retken laskun: 32,50 euroa vuorokausi. Loput maksaa kotikunta. Jos tämä kohdalle piti osua niin Luojalle kiitos, että se tapahtui Suomessa.