Insuliinipistokset historiaan? Läpimurto lähellä tyypin 1 diabeteksen hoidossa
Keskiviikko 27.1.2016 klo 13.03
Insuliinipistokset voivat olla tulevaisuudessa historiaa, sillä amerikkalaistutkijat ovat lähellä läpimurtoa tyypin 1 diabeteksen hoidossa.
Tyypin 1 diabetesta sairastavat voivat tulevaisuudessa mahdollisesti luopua päivittäisistä insuliinipistoksista ja siirtyä harvakseltaan tehtäviin solunsiirtohoitoihin. (MOSTPHOTOS)
Läpimurto tyypin 1 diabeteksen uuden hoitokeinon löytymisessä on nyt lähempänä kuin koskaan. Amerikkalaistutkijat ovat osoittaneet, että he pystyvät poistamaan sairauden eläinkokeissa kuuden kuukauden ajaksi - mikä vastaa ihmisillä useita vuosia.
Harvardin yliopiston tutkijat keksivät vuonna 2014, miten kasvattaa isoja määriä insuliinia tuottavia soluja. Nyt tutkimusryhmä MIT:ssä (Massachusetts Institute of Techonology) on osoittanut, että insuliinia tuottavien solujen kasvattaminen hiirillä voi palauttaa insuliinitoiminnan pitkäksi aikaa.
Tämä voi tarkoittaa sitä, että tyypin 1 diabetesta sairastavat voisivat lopettaa päivittäisen insuliinin käytön. Sen sijaan he tarvitsisivat solunsiirron muutaman vuoden välein. Tutkijoiden mukaan ihmisillä tehtävät kokeet ovat vain muutaman vuoden päässä.
- Olemme innoissamme tuloksista ja teemme töitä teknologian kehittämiseksi, sanoo MIT:n soveltavan biologian professori Daniel Anderson.
Odotukset korkealla
Tyypin 1 eli nuoruusiän diabetes on autoimmuunisairaus, jossa elimistön insuliinin tuotanto on joko liian vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Insuliini on haiman saarekesolujen verenkiertoon erittämä hormoni, joka säätelee verensokeritasoja.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito on elämän edellytys. Insuliini annostellaan pistoksina tai pumpulla. Verensokerin omaseuranta ja hiilihydraattien arvioiminen ruuasta on tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisiksi.
Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on kasvanut jatkuvasti muutaman kymmenen vuoden aikana. Suomessa se on suurin maailmassa.
Maailman johtavan tyypin 1 diabeteksen tutkimussäätiön JDRF:n varajohtajaJulia Greensteinin mukaan nyt saatu tutkimustulos on maatamullistava. Hän toivoo, että potilailla saataisiin käynnistettyä kliiniset kokeet.
Bostonin yliopiston apulaisprofessori Arturo Vegasin mukaan tavoitteena on päästä insuliinin omaan tuotantoon. Solunsiirto on hänestä lupaava keino, sillä solut pystyvät toimimaan elimistössä paremmin kuin mikään teknologia.
Lähde: The Telegraph