Majakkasaaren tyrskyistä entiseen vankilaan - kuusi hotellielämystä Suomessa
Lauantai 4.6.2016 klo 16.20
Nämä kuusi hotellia ja majoituspaikkaa ovat kuin hyppy toiseen maailmaan.
Paluu 70-luvulle
Verlan mökkimiljöö ja mökit ovat sisustuksineen kuin aikamatka menneille vuosikymmenille. Voit valita, yövytkö 1800-luvun lopulla rakennetussa työläismökissä vai houkuttaisiko paluu 70-luvun tunnelmiin yhdessä retrohenkeen sisustetuista Raili-Kaarinan mökeistä.
Verlan ruukkikylässä kannattaa vierailla siksikin, että se on yksi seitsemästä Unescon maailmanperintökohteeksi nimetystä paikasta Suomessa. Verlan puuhiomo perustettiin vuonna 1872. Alkuperäiset tehdasrakennukset olivat puusta, mutta kahden tuhoisan tulipalon jälkeen niiden tilalle tehtiin punatiilinen kuivaamorakennus. Myös puuhiomo ja pahvitehdas muurattiin punatiilestä vuonna 1895. Tehtaan toiminta lakkautettiin vuonna 1964. Kahdeksan vuotta myöhemmin komea tehdasalue avattiin museona.
Luontoaktiviteetteja tarjoavaan Repoveden kansallispuistoon on Verlasta lyhyt ajomatka.
Hinnat: Yö vuonna 1800-luvun loppuvuosina rakennetuissa Arkko- ja Pukkila-mökeissä alkaen 125 euroa, yö Raili-Kaarinan 60-luvun mökeissä alkaen 55 euroa.
Sijainti: Verla sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa ja kuuluu Kouvolaan.
(LASSI KUJALA/VERLAN TEHDASMUSEO)
(TERVARUMPU/REPOVALKEA OY)
Majakassa meren ympäröimänä
Bengtskärin majakkaa ympäröi karu, kallioinen saari ja loputon meri. Vuonna 1906 valmistunutta majakkaa asutti 1920- ja 30-luvuilla enimmillän 32 henkilöä. Luonnonvoimien lisäksi asukkaiden elämää järisyttivät 1900-luvun alkupuoliskon sodat. Tuhoisin tapahtuma sattui jatkosodan alussa venäläisten hyökätessä saarelle heinäkuussa 1941. Siihen mennessä perheet oli jo evakuoitu. Bengtskärin taisteluun osallistui maalla, merellä ja ilmassa yli 1000 suomalaista ja venäläistä. Taistelu päättyi lopulta suomalaisten voittoon, mutta vaati 31 suomalaisen ja 60-100 venäläisen hengen. Haavoittuneita oli kymmeniä.
Heinäkuun lopulla Bengtskärillä vietetään majakan 110-vuotisjuhlapäivää ja samalla toisen maailmansodan taistelun 75-vuotismuistopäivää.
Vuonna 1968 majakka jäi autioksi ja rappeutui, kunnes 90-luvun alulla kunnostustyöt saatiin tehtyä. Majakka avattiin matkailu-, kokous- ja tutkimuskohteena vuonna 1995.
Bengskäriin voi tehdä päivävierailuja tai jäädä yöksi yhteen kuudesta entisestä majakanvartijan huoneesta. Huoneissa on pyritty säilyttämään majakanvartijoiden ja heidän perheidensä 1930-50 -lukujen kalustus.
Hinnat: Yhden hengen huone 120 euroa yöltä, kahden hengen huone 188 euroa yöltä. Yöpymiseen sisältyy iltasauna ja aamiainen.
Sijainti ja miten pääsee: Meno-paluu -risteilykuljetus Kemiönsaaren eteläkärjestä Kasnäsistä maksaa 59 euroa henkilöltä, mutta sisältää matkojen lisäksi lounaan, vierailun Rosalan Viikinkikeskuksessa sekä pääsymaksun ja opastuksen. Majakkasaari on auki päivittäin toukokuun lopusta elokuun loppuun. Majakan sisäänpääsy- ja opastusmaksu (8 euroa aikuisilta, 4 euroa lapsilta) käytetään lyhentämättömänä majakan kunnostustöihin. Bengtskärin luoto sijaitsee Turun saaristossa, noin 25 kilometriä Hangosta lounaaseen.
(WWW.BENGTSKAR.FI)
Japanilaista estetiikkaa
Jos kaipuu Japaniin iskee, löytyy helpotus Pukkilasta, tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.
Yado Oikawa kattaa kaksi japanilaista majataloa. Vanha majatalo on entisöityyn meijeriin tehty huoneisto, joka sijaitsee Porvoonjoen rannalla. Huoneiston voi vuokrata yksi 2-6 hengen ryhmä kerrallaan. Uusi majatalo on joen läheisyydessä sijaitseva erillinen rakennus, jossa on kaksi tatamihuonetta sekä kokous- ja kurssitilaa. Myös sinne otetaan yksi seurue kerrallaan.
Yado Oikawan omistava Riitta Oikawa on etsinyt jo jonkin aikaa paikalle jatkajaa. Toiveena on, että jatkajalla olisi motivaatiota kulttuurinvaihtoon ja että paikan uniikki sisustus säilyisi.
Hinnat: Kesällä Yado Oikawassa on mahdollista yöpyä bed&breakfast -tyyliin. Hinta 75 euroa yöltä sisältää mahdollisuuden kylpeä japanilaisessa puuammeessa. Täysihoitohinnat riippuvat vieraiden määrästä. Täysihoito kahdelle maksaa 180 euroa henkilöltä per vuorokausi.
Sijainti: Etelä-Suomessa Pukkilassa.
(YADO OIKAWA)
Kuuluisia vankeja ja kummitustarinoita
Hotel Katajanokan menneisyys vankilana näkyy heti sisään astuessa. Keskikäytävän kaiteet ja suora näköyhteys muihin kerroksiin vie ajatukset television vankilasarjoihin ja vankeihin norkoilemassa käytävillä yhtenäisissä asuissa.
Helsingin lääninvankilana rakennus toimi vuosina 1837-2002. Kuuluisimpia vankeja ovat olleet tasavallan presidentti Risto Ryti, pääministeri Väinö Tanner sekä näytelmäkirjailija, kansanedustaja Hella Wuolijoki, jonka kerrotaan jääneen kummittelemaan rakennukseen. Suomen tunnetuimpiin rikollisiin kuuluneen Volvo Markkasen entinen selli on nykyään hotellihuone numero 213.
Talosta löytyy yhä vanha eristysselli, joka oli käytössä vielä vuonna 2002. Samassa pohjakerroksessa on myös vanha ja ankea maapohjainen ryhmäselli, jonne ei auringonvalokaan pääse. Ruumana tunnetussa sellissä ei ole pidetty vankeja sataan vuoteen. Vankila-aikana rakennuksessa ei ollut viemäröintiä kuin alimmassa kerroksessa, mikä tarkoitti, että vangeilla oli käytettävinään pelkät ämpärivessat.
Hotellin mielenkiintoisiin vaiheisiin vankilana voi tutustua 5 euron maksusta talonkierroksilla, joita järjestetään tilauksesta minimissään 10 hengen ryhmälle.
Hinnat: Alkaen 119 euroa yöltä.
Sijainti: Helsingin Katajanokalla
(HOTEL KATAJANOKKA)
Kattona Lapin taivas
Levin lasikattoisissa igluissa voi ihailla esteettömästi Lapin tunturimaisemia päivin sekä öin, kaikkina vuodenaikoina. Avautuu ylle sitten kirkas tähtitaivas tai Lapin kuuluisat revontulet, on kokemus takuulla unohtumaton.
Levin igluihin kuuluu neljä kahden hengen iglua, kahdeksan 2-4 hengen iglua sekä 4-6 hengelle sopiva, osin maan sisään rakennettu ylellinen Revontulitalo. Kuusi uutta 2-4 hengen iglua on parhaillaan rakenteilla tulevaa talvikautta varten.
Halutessaan asiakkaat voivat tilata nautittavakseen tunturiaamiaisen ja erilaisia napostelusettejä sekä talviaikaan kolmen ruokalajin illallisen. Igluissa on myös minikeittiö, jossa voi halutessaan kokata itse.
Hinnat: Igluissa 290 - 630 euroa/vuorokausi, Revontulitalossa 750 - 1000 euroa/vuorokausi. Hinnat riippuvat sesongista ja vuodenajasta. Hinnat sisältävät continental-aamiaisen.
Sijainti: Lapissa, noin 9 kilometrin päässä Levistä.
(LEVIN IGLUT)
(LEVIN IGLUT)
Puolustuslinnakkeesta lomasaareksi
Entinen puolustusvoimien puolustus- ja koulutuslinnake Kuuskajaskari on nykyään lomasaari.
Aiemmasta käytöstä kertovat muun muassa saarelle jätetyt neljä tykkiasemaa tykkeineen, merivalvontatorni, tulenjohtotorni, sulkeiskenttä sekä vallihaudat. Armeijan kantahenkilökunnan rivitaloasunnot ovat nykyään majoitushuoneistoja ja kasarmituvassa voi nukkua aidossa armeijan rautasängyssä.
Saaren sotilaskohteisiin voi tutustua ilmaisella opastetulla kierroksella. Muitakin aktiviteetteja riittää monipuolisesti melonta- ja kalastusretkistä värikuulasotaan ja erilaisiin peleihin. Saarella on paljon tekemistä myös lapsille. Moni peleistä soveltuu perheen pienimmillekin ja luontoelämyksen kruunaa Rauman laitesukeltajien rantaan tekemä lasten snorkkelisukelluspuisto.
Hinnat: Kasarmitupa 22-29 euroa, huoneistot alkaen 80 euroa
Sijainti ja miten pääsee: Reittiliikenteen veneet Kuuskajaskariin lähtevät Poroholmasta. Alku- ja loppukesästä vuoroja on vain kerran päivässä, keskikesällä useammin. Meno-paluulippu maksaa aikuisilta 25 euroa ja lapsilta 12 euroa. Kuuskajaskaskarin saari sijaitsee Rauman edustalla.
(MARKKU PAJULAHTI)
(MARKKU PAJULAHTI)
(MARKKU PAJULAHTI)