tiistai 28. kesäkuuta 2016



Näin yksinkertaisesti vältät asuntomurron – "Sen voi siirtää jonkun toisen murheeksi"

Tuomas Selänne
Näin yksinkertaisesti vältät asuntomurron – "Sen voi siirtää jonkun toisen murheeksi"
Lukko takalukkoasennossa.
Huolellisesti suojatun kodin omistaja voi säästyä omavastuulta murron sattuessa. Katso 6 vinkkiä, miten voit parantaa kodin suojaa.
27.6.2016 06:03
Matti Riitakorpi
Kesäisin yleistyvät asuntomurrot ovat usein luultua yksinkertaisempia, ja niin ovat myös tehokkaat suojautumiskeinot. Oman vakuutuksen laajuutta kannattaa harkita tarkkaan.
Rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista kertoo, että tilastojen perusteella niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin varkaat aktivoituvat kesällä. Loma-aikaan on myös todennäköisempää löytää tyhjillään oleva asunto.
Poliisin tilastojen mukaan Helsingissä asuntomurtoja tehdään tai yritetään noin kerran päivässä. Talvella kuukaudessa voidaan tehdä 20 murtoa, kun taas kesällä luku on lähempänä 40 murtoa kuukaudessa.

Pitkä tarkkailu harvinaista

Niinimäki epäilee, että suuri osa varkauksista tehdään hyvin lyhyen seurannan perusteella. Asuinalueita kierrellessään varas tekee nopeita havaintoja hiljaisilta vaikuttavista kodeista. Varmistuakseen kohteesta rikolliset käyttävät usein hyvinkin perinteisiä keinoja, kuten ovikellon soittamista.
– En allekirjoita väitettä siitä, että asuntoja tarkkailtaisiin päiväkaupalla. Yksittäistapauksia tietenkin on, mutta yleisin varkaus on hyvin suoraviivainen, Niinimäki sanoo.
Hän arvioi, että Helsingin murroista liki puolet olisi vältettävissä takalukituksella, sillä ovea ei saisi auki koukuilla ja tiirikoilla. Lisäksi vahva turvalukko voisi estää oven vääntämisen auki.
– On ikävä tosiasia, että jos joku haluaa asuntomurron tehdä, niin kyllä se kohde jostain löytyy. Omalla varautumisella sen voi siirtää jonkun toisen murheeksi.

Perusvakuutus ei suojaa omilta erheiltä

Korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta toteaa, että jos haluaa omaisuutensa olevan varmimmin turvattu varkauden sattuessa, vakuutuksen kannattaa olla mahdollisimman laaja.
– Jos omistaa runsaasti arvokasta omaisuutta, kannattaa tarkistaa vakuutuksen laajuuden lisäksi se, että enimmäiskorvausmäärä euroina on riittävän suuri omaan tilanteeseen nähden, Korpelainen sanoo.
Perustason turvalla korvausten saaminen varastetusta omaisuudesta edellyttää yleensä jonkinlaista murtautumista. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pihapiirissä irtaimina olevat asiat eivät ole aina korvattavia.
Korvausta ei välttämättä saa myöskään silloin, kun varkaus tehdään avoimeksi jääneen ikkunan tai oven kautta. Laajoissa, kaikki riskit kattavissa vakuutuksissa murtautumisvaatimusta ei välttämättä ole.
– Varmasti ajoittain aiheutuu pettymyksiä siitä, kun korvauksia ei saakaan, jos varkaudessa ei ole tapahtunut murtautumista. Ymmärrän, ettei se siinä kohtaa kovin iloinen viesti asiakkaalle ole, Korpelainen toteaa.

Huolellisuus voi säästää omavastuulta

Vakuutusehdoissa on omaisuuden säilyttämistä koskevia suojausohjeita, joita kannattaa noudattaa. Ohjeiden laiminlyönti voi vähentää varkaudesta saatavia korvauksia.
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇
Advertisement
∇ ARTIKKELI JATKUU ∇
Laajankin turvan vakuutuksen korvaus voi pienentyä, jos esimerkiksi avainta säilyttää aivan kodin läheisyydessä, kuten ovimaton alla. Omaisuutta on usein ehtojen mukaan säilytettävä lukittuna ja suojassa, lukuun ottamatta tavallisesti ulkona pidettävää irtaimistoa.
Ylimääräiset turvajärjestelyt eivät ole vakuutuksissa vaatimus. Takalukituksen käyttäminen tai toimivan hälytysjärjestelmän omistaminen voivat kuitenkin korvaustilanteessa säästää omavastuun maksamiselta.
– Omavastuuta ei vähennetä, jos vakuutettuun kohteeseen on asennettu hälytysjärjestelmä, joka on olennaisesti vähentänyt vahingon määrää. Samoin menetellään, jos murto on tehty varmuuslukitun oven kautta, Korpelainen selventää.
Varkauksilta suojautuminen ei ole monimutkaista, mutta hyvätkin neuvot voivat päästä unohtumaan. Kuuden kohdan ohjelista voi auttaa keinojen muistamisessa.

1. Pidä ovesi takalukossa...

Rikoskomisario Kari Niinimäen mukaan liki puolet Helsingin murroista olisi vältettävissä yksinkertaisesti takalukituksen käytöllä.

2. ...myös takapihalla.

Takapihan ovi kannattaa lukita yhtä hyvin kuin pääovi. Näkösuojassa sijaitsevan kakkosoven luona varkaat voivat valmistella murtoa pidempäänkin.

3. Naapuriapu kunniaan

Pidä kotisi asutun näköisenä pyytämällä naapuria leikkaamaan nurmikko, hakemalla posti tai ajamalla välillä oma autonsa pihaan.

4. Hälytysjärjestelmä

Jos haluat olla vielä varmempi, harkitse hälytysjärjestelmän hankkimista. Järjestelmien hinnat vaihtelevat muutamista sadoista euroista pariin tuhanteen, ja yritykset myyvät myös kuukausimaksullisia palveluita.

5. Kalleudet pois

Kaikkein arvokkainta omaisuutta ei välttämättä kannata jättää yksikseen pitkäksi aikaa, vaikka turvajärjestelmiä olisikin hankkinut.
– Yksinkertaisilla toimenpiteillä riskiä voi pienentää, mutta jos joku todella haluaa asuntoon sisään, niin kyllä se sitten tapahtuu, Niinimäki sanoo.

6. Älä kuuluta

Sosiaalisen median käyttäjiä varoitellaan usein kertomasta liikaa lomastaan verkossa. Hyvin tarkka kuvaus loma-ajoista voi olla hyödyksi vorolle. Rikoskomisario Niinimäen mukaan tämä on yksi tapa vähentää riskejä, vaikka hän ei olekaan koskaan kuullut Facebookin perusteella tehdystä varkaudesta.
– Ilmeisesti jonkinlainen yksittäistapaus on olemassa, kun tämä näkökulma kiertää suusta suuhun, Niinimäki toteaa.