Miten saan valoa ja tilan tuntua kellarikerrokseen?
Torstai 30.5.2013 klo 10.25
Vanhan talon kellaritilat muokataan asuinkäyttöön. Miten tilaan saa avaruutta, pohtii lukija.
Minulla on vanhan puutalon kivijalassa on kellaritila, joka on noin 75m2 yhtenäistä tilaa. Tämä on tarkoitus muuttaa asuintilaksi.
Tila on hieman matala eli noin 210 senttiä ja ikkunoita ei ole kuin yksin (sekin matala). Lisäksi osa tilasta on vielä matalampaa, noin 1,9 metriä, johon tulee säilytys/lastenhuone.
Kysymys on, että mihin asioihin minun pitäisi keskittyä, jotta tilasta tulisi mahdollisimman avaran ja tilavan oloinen? Onko se väri ja miten värit pitäisi asettaa? Tumma lattia ja vaaleet seinät vai miten? Entä valaistus? Mitä tekisin pinnoille?
Riia Rauhala vastaa: Kiitos kysymyksestäsi. Kuulostaa kovin tutulta ajatus tehdä vanhan talon kellaritilasta käyttötila, joko asuintilaksi tai pesuhuone/kodinhoitohuonekäyttöön.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
Tilahan on aika matala, joten ennen kaikkea sinne rakennettavissa tiloissa täytyy olla valoa. Valoisuutta lisätään vaaleilla selkeillä pinnoilla. Maalia, mutta osassa seiniä toimii hyvin myös puu ja kivikin (varsinkin, jos vanhaa olemassa olevaa pintaa voisi hyödyntää jotenkin).
Lisätilan tuntua saadaan aikaiseksi esimerkiksi kolmiulotteisilla maisema- tai tilatapeteilla.
Kellarissa on ainoastaan yksi ikkuna, mikä tekee tietenkin lisähaastetta, kun luonnonvaloa tiloihin ei tule lähes lainkaan. Esimerkiksi Tikkurilalla on olemassa maalia, joka kertaa tilaan tulevan valonmäärän, koska maalissa on valkoista pigmenttiä enemmän kuin normaalissa maalissa.
Valaisimia voi tilassa olla monenlaisia. Seinillä, katossa kiertäen huoneiden katonrajoja sekä katossa yleisvalaisimia, jotka eivät tule kattopinnan ulkopuolelle, jos tilassa on mahdollista laittaa upotettuja valaisimia.
Et maininnut katon rakenteesta mitään, jos se on betonia, olisi hyvä käyttää mahdollisimman paljon litteitä yleisvalaisimia katossa ja irtovalaisimia. Mielestäni paras vaihtoehto tilassa olisi epäsuoravalaistus.
Lattiapinta voisi olla seinäpintoja hiukan tummempi, mutta ei liian tumma.