Mies eli ilman sydäntä yli 500 päivää
Maanantai 13.6.2016 klo 14.27 (päivitetty klo 14.55)
Nyt 25-vuotias amerikkalaismies eli keinosydämen varassa 555 päivää, CNN kertoo.
Parikymppisestä, Michiganissa asuvasta Stan Larkinista ei olisi päällepäin uskonut, että hänen selkärepussaan oleva laite korvasi hänen sydämensä. Larkin vei kolmea pientä lastaan leikkipuistoihin ja vietti normaalilta vaikuttavaa elämää, vaikka hänen sydämensä oli poistettu, CNN kertoo.
Mies oli sairastanut tietämättään vakavaa sydänsairautta. Sairaus tuli ilmi jo yhdeksän vuotta sitten, kun hän pyörtyi koripallokentälle kesken pelin.
Lopulta Stan Larkinin sydän toimi enää 15-prosenttisesti. Stan Larkinin sydän poistettiin vuonna 2014 ja korvattiin keinosydämellä, eli laitteella, joka mahdollisti sen, ettei mies tarvinnut jatkuvaa sairaalahoitoa odottaessaan sydänsiirtoa.
Päätös leikkauksesta ja keinosydämen käyttöönotosta vei pitkään. Larkin vastasi myöntävästi vasta kahden viikon pohdinnan jälkeen.
- En tiennyt, että ihminen voi pysyä elossa ilman sydäntä, hän sanoo CNN:n videolla.
Uusi sydän
Larkinin veljellä todettiin sama sairaus. Myös hän sai keinosydämen odottaessaan sydänsiirtoa. (KUVA: SYNCARDIA.COM)
Stan Larkin sai uuden sydämen toukokuussa ja toipuu nyt leikkauksesta, CNN kertoo. Hänen uskotaan kotiutuvan sairaalasta lähipäivinä.
- Moni olisi varmasti peloissaan, jos he joutuisivat elämään keinosydämen avulla niin pitkään. Mutta siitä pelosta oli päästävä yli, Larkin totesi CNN:lle.
Stan Larkinin odotus oli pitkä, sillä elinluovutuksista on pulaa. CNN:n mukaan Yhdysvalloissa noin 4000 potilasta odottaa tällä hetkellä sydänsiirtoa.
Suomessa sydänsiirrot on keskitetty Hyksiin, jossa ne aloitettiin vuonna 1985. Viime vuosina Hyksissä on tehty keskimäärin 16-20 sydänsiirtoa vuosittain, mutta tarve olisi noin 25-30 sydänsiirrolle, sairaalan verkkosivuilla kerrotaan.
Sairaala kertoo nettisivuillaan myös, että 25-40 prosenttia sopivaa siirrännäistä odottavista potilaista on saanut sydämen vajaatoiminnan hoitoon mekaanista tukea. Osalle näistä potilaista apupumppuhoito on ollut välttämätön ja osalle potilaista se on asennettu ennen sydänsiirtoa.
Lähteet: CNN, Hus.fi, umich.edu