keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kipua ja hoitoon





1. Kova päänsärky

Jokaisen päätä särkee joskus, ja päänsärkyyn on olemassa monia syitä. Jos päänsärky on kuitenkin huomattavan kovaa tai jatkuvaa, tulee kääntyä lääkärin puoleen. "Mitätön" vaiva voikin olla esimerkiksi aivoverenvuoto tai kasvain.

2. Kipu tai paineen tunne rinnassa, kurkussa, leukaperissä, olkapäissä, käsivarressa tai vatsassa

Meitä kaikkia kolottaa joskus milloin mistäkin. Rintakipu ei ole kuitenkaan koskaan leikin asia. Kipu rinnassa voi olla merkki esimerkiksi keuhkokuumeesta tai sydänkohtauksesta. Sydänsairauteen liittyvä kipu voi tuntua myös kurkussa, leukaperissä, vasemmassa olkapäässä tai käsivarressa tai vatsan seudulla. Myös ajoittainen kipuilu näillä alueilla kannattaa ottaa tosissaan, sillä joillain merkit ovat salakavalia.

3. Kipu alaselässä tai lapaluiden välissä

Tällainen kipu voi kieliä esimerkiksi sydänsairaudesta tai niveltulehduksesta.

4. Kova vatsakipu

Etenkin herkkävatsaisille vatsakipu voi olla tuttukin vaiva, mutta jos kipu on kovaa, ongelman syy voi löytyä edellisen aterian sijaan esimerkiksi umpilisäkkeen tulehduksesta, sappirakon tai haiman ongelmista tai mahahaavasta. Jos sinulla on vielä umpisuoli tallella, älä jää odottamaan. Umpisuolen puhkeaminen on hengenvaarallista.

5. Kipu pohkeessa

Kipu pohkeessa voi olla muutakin kuin kramppi. Pohjekivun syynä voi olla myös vaarallinen veritulppa. Sen riskitekijöitä ovat esimerkiksi syöpä, ylipaino, pitkä vuodelepo, raskaus, pitkän matkan matkustaminen tai korkea ikä. Veritulppa voi oireilla joskus myös pelkkänä pohkeen turpoamisena ilman suurempaa kipua. Hakeudu lääkäriin välittömästi.

6. Polttava tunne jaloissa

Polttava tai pistelevä tunne säärissä voi olla merkki diabeettisesta neuropatiasta eli diabeteksen hermovauriosta, joka on diabeteksen lisäsairaus.

7. Epämääräiset, lääketieteellisesti selittämättömät kiputilat
Google-mainokset
Sait yllätyksen numero 7
Tarkasta saamasi yllätys tästä!
IlmainenYllatys.com

Fyysinen oireilu, kuten epämääräinen kolotus ja kipuilu, on yleistä masentuneilla. Masentunut potilas voi kärsiä esimerkiksi epämääräisistä pää-, vatsa- ja raajakivuista tai niiden yhdistelmistä. Kerro myös fyysisistä kivuistasi lääkärille.