torstai 21. helmikuuta 2013

Taimien istutusaika

Tähän aikaan se aina alkaa, koko kevään kestävä hössötys taimien kanssa.

Juu, tiedän kyllä että huomattavasti helpommalla ne saisi toukokuussa suoraan taimimyymälästä. Silti vain, kauppareissulla silmiin osunut istutusmultapussi sai aikaan tutun tapahtumaketjun joka yksinkertaisesti vain kuuluu kevääseen.

En suostu ostamaan mitään valmisruukkuja kaupasta, ja olen perinyt äidiltäni tavan istuttaa siemenet itämään vanhoihin maitopurkkeihin. Purkit ovat juuri riittävän vedenpitäviä ja sopivan kokoisia. Purkin “kanteen” on helppo merkata mitä mihinkin on istutettu ja mikä parasta, purkin kansi toimii idätyksen alkuvaiheessa oikeasti kosteutta pitävänä kantena, jolloin mitään rasittavia kelmuvirityksiä ei tarvita.

Kun taimet tulevat koulimisikään, purkki on helppo repiä auki jotta taimet saa koulittua isompiin (ehkäpä uusiin, pystyyn leikattuihin maitopurkkeihin?) ruukkuihin ilman että juuret vahingoittuvat.

Lapset olivat ainakin innoissaan istutustouhuista, aika suurpiirteisesti siemeniä ja multaa sitten roiskittiinkin… Ihme kyllä minunkin pinnani kesti loppuun saakka ja saatiin tarvittavat kylvät tehtyä. Loppupäivän tytöt ramppasivatkin sitten kurkkimassa purkkeja joko siemenet olisivat itäneet.

Yrttien siemenestä kasvattamisessa on oma hohtonsa: kotipuutarhuri kokee kasvattamisen ilon ja nautinnon. Lisäksi se on edullista verrattuna valmiiksi kasvatettujen taimien ostamiseen.

Siemenet kylvetään harvaan puhtaaseen laakeaan astiaan tai vaikka viilipurkkiin. Pohjaan tehdään reikiä, jotta liika vesi pääsee pois alla olevalle alustalle, esimerkiksi tarjottimelle. Hieman lannoitteita sisältävää kylvö- tai taimimultaa tai hiekkaa sirotellaan siementen päälle. Myös valmiita siementen esikasvatuspellettejä voi käyttää.

Kylvökset kastellaan laittamalla kylvöastia huoneenlämpöiseen veteen. Vesiraja ei saa nousta kuin astian puoleenväliin. Ylhäältä päin kastellessa on vaara, että siemenet lähtevät liikkeelle astian reunoille. Ylhäältä päin kannattaa kastella vain sumutinpullon avulla.

Astia peitetään muovilla, koska tasainen kosteus on välttämätöntä. Muoviin kannattaa muistaa tehdä reikiä, jotta ilmanvaihto säilyy.

Yrttien siemenet itävät useimmiten noin 20–24 asteessa. Siksi kylvöastiat on laitettava lämpöiseen paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.