keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Kohdellaanko meitä?




Entisen vasemmistojohtajan Suvi-Anne Siimeksen vallankäyttö on työntänyt ikääntyneet työntekijät sivuun työeläkeyhtiöiden edunvalvontaorganisaatiossa Telassa, jonka pitäisi työskennellä työurien pidentämiseksi.

Entinen ministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Siimes, 49, aloitti työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtajana syyskuussa 2011. Siimes käynnisti välittömästi organisaatiouudistuksen.

Telan toimistossa alkoi puhaltaa kylmä puhuri, jonka saivat tuntea ennen kaikkea ikääntyneet työntekijät. Työnkuvia muutettiin, ihmisille tarjottiin muutettuja työehtoja ja palkan alennuksia.

Siimeksen puolitoista vuotta kestäneen toimitusjohtajuuden aikana Telan toimistosta on saanut lähtöpassit useampi ikääntynyt työntekijä. Joitakin on työnnetty vastoin tahtoa eläkkeelle, jotkut ovat pitkillä sairauslomilla ja ainakin yksi irtisanominen on johtanut oikeusprosessiin.

Töykeätä kohtelua

Eräiden työntekijöiden kertomusten mukaan heiltä vietiin mielekkäät työtehtävät. Uudelleenjärjestelyt hoidettiin töykeästi. Siimeksen käytös koettiin usein loukkaavana, jopa nöyryyttävänä.

Runsaan 20 hengen työyhteisön johtajaksi tullut Siimes oli niin tärkeä henkilö, että hänen puheilleen pääseminen saattoi Telan työntekijältä kestää yli kuukauden. Asioiden hoitaminen uuden toimitusjohtajan kanssa oli hankalaa.

Jos Siimeksen sai vihdoin kiinni, ei häneltä saanut vastauksia esitettyihin kysymyksiin. Kerrotun mukaisesti Siimes jakoi työntekijät itselleen tärkeisiin ja sitten niihin, joita ei tarvinnut. Viimeksi mainittuihin ei toimitusjohtajan aikaa haaskattu. Huonossa asemassa olivat nimenomaan ikääntyneet SAK-taustaiset työntekijät.

Ainakin kaksi Telan työntekijää käytännössä painostettiin eläkkeelle, vaikka he olisivat olleet valmiita jatkamaan työssä. Näissä tapauksissa eivät toteutuneet kauniit puheet työurien jatkamisesta. Ikääntyneiden huono kohtelu työeläkevakuuttajien lobbaustoimistossa tuntuu vähintäänkin ristiriitaiselta, sillä Telan keskeisin viesti on: Suomalaisten työuria täytyy pidentää.