keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Näin pysyt nuorena

IKÄÄNTYMINEN Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen ikääntymisen merkit alkavat näkyä ihmiskehossa nopeammin. Näiden helppojen neuvojen avulla pidät ihosi hehkuvana, silmäsi kirkkaina ja kroppasi vahvana.
1. Auta ihoa säilyttämään elastisuutensa
Ikääntyessä kollageenin tuotanto pienenee ja iho menettää notkeuttaan. Kollageenin tuotantoa voi herättää voiteiden ja lisäravinteiden avulla, mutta ruokavaliolla on myös tärkeä rooli – syö runsaasti kasviksia ja hyviä proteiineja!

2. Huolehdi hampaistasi
Iän myötä limakalvot ohenevat ja syljeneritys vähenee, mikä lisää kariesta ja ienten infektioriskiä. Harjaa hampaasi huolellisesti fluorihammastahnalla, äläkä väheksy hammaslääkärikäyntien merkitystä – näin ennaltaehkäiset hammasongelmia!

3. Hanki apua ikänäköön
Ikänäöllä tarkoitetaan iän mukanaan tuomaa näön heikkenemistä, johon ratkaisun tarjoavat luonnollisesti silmälasit. On erittäin tärkeää, että silmälasit tai piilolinssit ovat käyttäjälleen oikean vahvuiset. Ikänäön korjaamiseksi voidaan tehdä myös linssi- eli RLE-leikkaus.

4. Muista aurinkolasit
Vanhetessa silmänvalkuaiset voivat kellertyä ja silmien pinta muuttua epätasaiseksi muun muassa UV-säteilyn vuoksi. Silmät onkin jo nuorena erityisen tärkeää suojata aurinkolaseilla, jotka ovat CE-merkityt ja istuvat hyvin päähän.

5. Päivitä kampauksesi
Kasvonpiirteiden muuttuessa täytyy muistaa, että kampaus, jota rakastit nuoruudessasi, ei ehkä vanhempana enää sovi yhtä hyvin. Lyhyt hiusmalli tai ylös kiinnitetyt hiukset sopivat parhaiten kypsälle naiselle.

6. Tarkkaile aineenvaihdunnan muutoksia
Energiantarve vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu, minkä vuoksi et voi syödä yhtä paljon kuin ennen ilman lihomista. Tästä syystä ruokavalio täytyy tarkastaa: syömistä voi olla tarve vähentää, mutta välttämättömien ravintoaineiden saanti on silti varmistettava.

7. Suojaa korvasi
Korvien karvasolujen määrä pienenee, kun ikäännyt. Geeniperimän lisäksi kuulon heikkenemiseen vaikuttaa se, kuinka paljon altistut metelille. Melu voi aiheuttaa kuulovaurioita ja tinnitusta. Vältä sekä lyhyitä että pitkäkestoisia kovaäänisiä tilanteita korviasi säästääksesi.

8. Vahvista luustoasi
Luusto alkaa heiketä jo 30 vuoden iässä. Tupakoinnin välttäminen ja liikunta ovat hyviä keinoja pitää huolta luuston hyvinvoinnista. Lisäksi tulee saada tarpeeksi kalsiumia ja D-vitamiinia, joita saa esimerkiksi maidosta, mutta myös lisäravinteina.

9. Liiku joka päivä
Naisten riski liikalihavuuteen kasvaa vaihdevuosien myötä. Lihavuus voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin ja se rasittaa niveliä ja lihaksia. Tärkeää liikalihavuuden välttämisessä on liikunta ja oikea ravinto. Liiku mieluummin säännöllisesti joka päivä kuin harjoittele kovaa pari kertaa viikossa.

10. Muista lämmittely urheillessa
Iän myötä riski erilaisiin vaurioihin treenatessa kasvaa. Esimerkiksi selkävammat ja lihaskrampit ovat yleisiä vaivoja, joihin auttaa kunnollinen lämmittely ja vaihteleva treeni. Sellaisia liikkeitä, jotka tekevät kipeää, kannattaa välttää.

Lähde: Expressen

IS

tiistai 25. marraskuuta 2014

Migreeni

Migreeniä sairastaa Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä, enemmistö heistä on naisia. Pääosalla oireet keskittyvät 25-55 ikävuoteen eli parhaaseen työikään.
Migreeni aiheuttaa vuositasolla keskimäärin 2-6 työstä poissaolopäivää, jotka eivät rekisteröidy Kelan tilastoihin. Yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle 351 euroa.

Suomen Migreeniyhdistys on selvittänyt, millaiset työelämän olosuhteet vaikuttavat päänsärkyjen esiintymiseen ja työstä poissaoloihin. Kahteen kyselyyn vastasi 1 200 migreenistä kärsivää.
Eniten päänsärkyihin vaikuttavat stressi, työn kiireisyys ja näyttöpäätetyö. Moni toistuvista päänsäryistä ja migreenikohtauksista kärsivä sinnittelee kuitenkin töissä odottaen lääkityksen vaikutusta.
- Migreeni on alidiagnosoitu, alihoidettu ja aliarvostettu, sanoo neurologi Markku Nissilä.
- Osasyynä sairaana työssäoloon saattavat myös olla työyhteisön asenteet. Migreeniä sairastava ei uskalla tai kehtaa olla pois töistä, koska päänsärkyä ei pidetä riittävänä syynä poissaoloon.
Muutoksia töissä
Monta sairauspäivää voitaisiin ehkäistä lisäämällä tietoa migreenistä ja migreenikohtauksiin vaikuttavista tekijöistä sekä muutoksilla työolosuhteissa.
Kyselyn kerryttämän tiedon pohjalta on migreeniä sairastaville, esimiehille ja työterveyshuollolle nyt laadittu ohjeisto kymmenen tärkeimmän altisteen eliminoimiseksi tai vähentämiseksi työpaikoilla:
1. Stressi
Jos työstressi yllättää, yritä pysähtyä miettimään omaa tilannettasi. Onko kyse jostain sellaisesta työhön liittyvästä asiasta, jota voitaisiin muuttaa ja kehittää niin, ettei se kuormittaisi sinua liikaa? Vai onko kyse puutteellisesta palautumisesta?
2. Työn kiireisyys
Keskity siihen mitä teet. Laita puhelin äänettömälle. Laita sähköpostiin viesti, milloin sinut tavoittaa. Laita "Ei saa häiritä" -kyltti ovelle tai varattu-valo päälle. Laita asiat kiireellisyys- ja tärkeysjärjestykseen. Opi sanomaan "Ei".
3. Näyttöpäätetyö
Huolehdi hyvästä istuma/seisoma -asennosta. Katso välillä kauas ja sulje silmäsi, anna niiden levätä. Huomioithan, että fontti on helppolukuista ja tarpeeksi isoa. Näyttö on oikealla korkeudella, kun katsot siihen alaviistoon. Näytölle ei saisi tulla heijastuksia, paras on säädettävä ja himmennettävissä oleva kohdevaloa sivulta tai suoraan ylhäältä.
4. Huono työasento
Pyri työskentelemään selkä suorana ja muista tarkistaa ryhtisi useasti päivässä. Olisiko säädettävästä työpöydästä apua? Muista taukoliikunta ja hengitysharjoitukset mielellään kerran tunnissa. Ota tavaksesi tehdä vaikkapa kahvi- ja ruokatunnin alkuun muutama voimisteluliike.
5. Melu ja/tai hälinä
Jos työskentelet avokonttorissa, pysähdy hetkeksi miettimään häiriinnytkö hälinästä? Jos vastaat myöntävästi, kokeile taustamusiikkia tai pyydä suodattavia kuulosuojaimia. Mieti, voisiko sinun tehtäviäsi tehdä osin etätyönä ja keskustele työnantajasi kanssa. Pidä tauot hiljaisessa ympäristössä, vaikkapa luonnossa, mikäli mahdollista. Selvitä, voiko ääniä eristää esimerkiksi matoilla, verhoilla, akustiikkalevyillä ja tiivisteillä.
6. Huono sisäilma
Jos päänsärkyäsi lisää lämpötila tai vetoisuus, kirjaa ylös lämpötiloja päivän mittaan. Tarkista vedonlähteet; ikkunat, ovet, tuulettimet, ilmanvaihtokanavat.  Selvitä voiko tilannetta parantaa ja suojaa itseäsi vedolta vaikkapa hartiahuivilla tai sermillä.
7. Hajut ja hajusteet
Ole itse esimerkkinä ja valitse mahdollisimman vähän tuotteita, jotka sisältävät hajusteita. Toimi harkintasi mukaan, mikäli hajut tulevat ulkoa tai viereisestä työhuoneesta, tiivistä ovet ja ikkunat. Sisäilman ollessa tunkkainen, tuuleta riittävästi ja pyydä ilmanvaihdon tarkistus ja säännöllinen huolto.
8. Työajat
Tiedätkö oman luontaisen vuorokausirytmisi? Oletko aamu- vai iltaihminen? Voisiko sinun työssäsi noudattaa joustavaa työaikaa? Olisiko etätyömahdollisuus neuvoteltavissa?
9. Valaistus
Google-mainokset
Enemmän liikuntaa nyt
Miksi odottaisit tammikuuhun? Valmennukset joulukuussa -30%.
www.kuntovirkku.fi
Työhyvinvointi
Tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Lue lisää!
www.takaisintoimeen.fi
Ikääntyminen vaikuttaa näkökykyyn ja valon tarpeeseen sekä häikäisyn vaikuttavuuteen. Ikkunoista tulevaa valoa voi helposti säädellä paksujen valoa imevien verhojen tai sälekaihtimien avulla. Näkökohteen taustan ja lähiympäristön ei pitäisi olla itse kohdetta valoisampi. Täysin valkoisia työpöytiä tai -tasoja tulee välttää.
10. Taukojen puute/vähäisyys
Tauota työtäsi. Laita vaikka ajastin muistuttamaan tauoista. Tietokoneelle voi ladata maksuttomia/maksullisia ohjelmia, jotka ohjaavat sinua jaloittelemaan tai taukojumppaan. Pidä kiinni kahvi- ja lounastauoistasi.
Lisää aiheesta http://www.migreeni.org/migreenialtisteet
HILKKA TIENHAARA
hilkka.tienhaara@ilmedia.fi

maanantai 24. marraskuuta 2014

Ensi vuonna

Taloyhtiöt: Ensi vuodesta tulee huono
 





Putkiremontit ovat ylläpitäneet korjausrakentamista tänä vuonna. Ensi vuosi näyttää heikommalta taloustilanteen vuoksi.

Taloudellinen epävarmuus varjostaa rakennusalan ensi vuotta, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä.

Peräti joka kolmannella kyselyyn vastanneella taloyhtiöllä on vuonna 2014 jonkinlainen korjaushanke menossa, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Myös suunnitteluvaiheen hankkeita on jonkin verran enemmän.

Taloyhtiöt ovat kuitenkin varovaisia ensi vuoden suhteen. Taloustilanteen haasteet lyövät varjonsa korjausrakentamisen kasvulle. Taloustilanteen arvioidaan vähentävän korjaushankkeiden ja ylläpitotoimenpiteiden toteutumiseen.
Piharakenteet, putket, märkätilat ja vesikatto yleisimmät korjaukset

Korjausrakentaminen jatkuu vilkkaana. Vastaajien taloyhtiöistä 68 prosentilla on ollut tänä vuonna jokin korjaushankkeen prosessin osa-alue, kuten hankesuunnittelu-, suunnittelu-, tarjouspyyntö- tai korjausvaihe käynnissä. Tässä on tuntuva nousu vuoden takaiseen (9 prosenttiyksikköä).

Piharakenteiden ja putkistojen korjaaminen ovat olleet tämän vuoden yleisimmät korjauskohteet. Niitä koskevia korjaustoimenpiteitä oli miltei 12 prosentissa vastaajayhtiöitä. Vesikattoa, märkätiloja sekä ikkunoiden ja ulko-ovien korjauksia on ollut seuraavaksi eniten.
Viemärikorjausten hintojen nousu tasaantunut - hybridiratkaisujen osuus kasvanut

Syksyllä 2014 perinteisillä tavoilla saneerattujen viemäreiden keskimääräiset kokonaiskustannukset olivat koko Suomessa 600 euroa. Pääkaupunkiseudulla keskiarvo oli 700 euroa ja muualla Suomessa 500 euroa huoneistoneliöltä. Pääkaupunkiseudulla tässä oli 40 euron mediaanikustannusten lasku. Muualla Suomessa taso pysyi ennallaan. Raportoiduissa korjauksissa oli toteutettu aiempaa vähemmän oheiskorjauksia.

Viitteitä on myös siitä, että erilaisten korjausmuotojen yhdistelmiä, hybridejä, sovelletaan aiempaa enemmän. Nämä niin sanotut hybridiratkaisut rekisteröityvät barometrissa perinteisten korjaustapojen puolelle.

Sisäpuolisten viemärikorjaustapojen kustannukset olivat koko Suomen mittakaavassa viime syksyn tasolla, 300 euroa huoneistoneliöltä. Pk-seudun kustannustaso oli kuitenkin edellisvuotta korkeampi, 480 euroa (viime syksynä 350 euroa). Myös muualla Suomessa kustannustaso hieman nousi.
Lainamarginaali laskenut, silti rahoitus vaikeutuu

Korjaushankkeiden rahoitusta on melko hyvin saatavissa. Vastaajien suuri enemmistö - 80 prosenttia - raportoi, että rahoituksen saaminen on pysynyt ennallaan. Taloyhtiöiden hallituksen kuitenkin odottavat, että lainaolosuhteet heikentyvät. 36 prosenttia odottaa lainaehtojen heikentymistä ja 56 prosenttia niiden pysymistä ennallaan. Lainaehtojen parantumista odottaa vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Lainaa kysytään yhä useammalta pankilta. 75 prosenttia kilpailuttaa lainatarjouksen vähintään kahdelta pankilla. Ainoastaan yhdeltä pankilta lainaa kysyneiden osuus ei kuitenkaan enää supistunut nykyisestä 25 prosentista. Lainatarjouksia saadaan erittäin hyvin, sillä puolet yhtiöistä on saanut kolme tarjousta tai enemmän.

Korjauslainojen marginaalien mediaani on hieman kutistunut. Nyt mediaani oli 1,6 prosenttiyksikköä, kun keväällä taso oli 1,7 prosenttiyksikköä. Myös viime syksynä marginaali oli 1,7.

Lainoissa pitkien laina-aikojen osuus on kasvanut. Silti yhä noin puolet taloyhtiöiden lainoista on alle kymmenen vuoden pituisia. Lyhyemmät lainat ovat yleensä pienempien hankkeiden lainoja.


Leena Laakso
leena.laakso@kauppalehti.fi
+358-10 665 2439

Tiedätkö asiasta enemmän? Anna uutisvihje

Leviteannostelija kaikkea sitä keksitääkin

Leviteannostelija tulee - suomalaiskeksintö tähtää kansainvälisille markkinoille

Maanantai 24.11.2014 klo 15.20
Naantalilainen Foodduck Oy suuntaa kansainvälisille markkinoille ainutlaatuisen keksinnön siivittämänä.
Tällainen laite tähtää nököttämään jokaisen suurkeittiön leipäpöytään.
Tällainen laite tähtää nököttämään jokaisen suurkeittiön leipäpöytään. (FOODDUCK)
Leviteannostelija on tarkoitettu esimerkiksi ravintoloihin, kouluruokaloihin, hotellien aamiaissaleihin ja palvelukeskuksiin. Yhtiön mukaan se säästää ympäristöä vähentämällä hävikkiä ja pakkausjätteen määrää sekä parantaa hygieniaa.
Laitteen avulla tarjoillaan erilaisia levitteitä ravintiloiden palvelulinjastoilla. Leipäviipale tuodaan annostelijan alle ja automaatti annostelee levitteen.
Foodduckin kehittäjä- ja pilotointikumppanina toimii Valio.
- Ruokahävikin vähentäminen on ravintoloille yhä tärkeämpää ja yksi suurimpia tulevaisuuden haasteita. Foodduck-leviteannostelija auttaa osaltaan vähentämään sitä, sanoo Foodduck Oy:n toimitusjohtaja Timo Sorsavirta.
Foodduck on kotimainen keksintö, ja laitteet valmistetaan Suomessa. Mukana on lisäksi joukko kotimaisia alihankkijoita. Tuotteelle ollaan hakemassa avainlipputunnusta sekä kansainvälistä patenttisuojaa.

Uusi maito

Uuden maidon hinta on kaksinkertainen perinteiseen Yhdysvalloissa myytävään maitoon verrattuna. Maito tulee Yhdysvalloissa myyntiin joulukuussa, kirjoittaa verkkolehti Business Insider.

 – Tässä on kyse maidon tekemisestä premium-tuotteeksi, Coca-Colan Pohjois-Amerikasta vastaava johtaja Sandy Douglas sanoi viime viikolla Morgan Stanleyn järjestämässä konferenssissa.
Lue myös nämä:
Nyt tavallinenkin myyjä voi saada satasien bonukset

 Maidossa ei ole lainkaan laktoosia. Lisäksi siinä on tavalliseen maitoon verrattuna 50 prosenttia enemmän proteiinia ja 30 prosenttia vähemmän sokeria. Douglasin mukaan maito tuotetaan "kestävästi" ja eläimistä huolta pitäen.

 Douglasin mukaan Coca-Cola aikoo jatkossakin investoida maitobisnekseen, vaikka perinteisen maidon myyntimäärät ovat olleet viime aikoina Yhdysvalloissa laskussa.

30 sekunttia vain

Israelilaisyritys StoreDot väittää kehittäneensä teknologian, joka lataisi puhelimen akun vain sekunneissa ja sähköauton akun minuuteissa.
24.11.2014 18:44
Taloussanomat-Reuters




StoreDot kertoo, että se on kehittänyt uuden akun yhdistämällä keinotekoisia molekyyleja nanoteknologian avulla. Yhtiön mukaan sen uusi akku voi varastoida enemmän energiaa nykyisiä teknologioita nopeammin.

 Akun prototyyppi ei ole vielä valmis massatuotantoon. Yhtiö uskoo, että se voisi tuoda markkinoille valmiin akun vuonna 2016. Valmiiseen akkuun voisi ladata 30 sekunnissa älypuhelimen päivän käyttöä vastaavan energiamäärän.
Lue myös nämä:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288780782677.html

 – Nämä ovat uusia materiaaleja, joita ei ole kehitetty ennen, StoraDotin perustaja ja toimitusjohtaja Doron Myersdorf sanoo uutistoimisto Reutersille.

 Yhtiö on nostanut kahdella edelliskierroksella 48 miljoonan dollarin rahoituksen. Sen taustalla on muun yhtiön mukaan myös maailman johtava matkapuhelinvalmistaja, josta yhtiö kertoo vain sen, että se on Aasiasta. Myyntimääriltään suurin puhelinvalmistaja on korealainen Samsung.

 Ennusteiden mukaan älypuhelinkäyttäjien määrä nousee maailmassa 1,75 miljardiin tänä vuonna. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan yhtiö voi hyvinkin saada määrästä siivun itselleen. Puhelinalan kasvuyrityksiä arvioinut Zack Weisfeld uskoo, että StoreDot voi ratkaista matkapuhelimiin liittyvän suuren akkuongelma

 – Heillä on yhä työtä tehtävänään akun koon ja lataussyklien kanssa. Mutta jos nämä ovat ratkaistavissa, kyse on todella suuresta läpimurrosta, Weisfeld sanoo.

 Lataussykli viittaa siihen, kuinka monta kertaa akun voi ladata sen elinkaaren aikana. Myersdorfin arvion mukaan nopeasti latautuva akku maksaisi noin 100–150 dollaria nykyisiä akkuja enemmän ja kestäisi käytössä noin kolme vuotta.

 Hän toivoo, että samaa teknologiaa voisi myöhemmin käyttää myös sähköautojen kanssa. Sähköautojen kohdalla latausaika olisi vain kaksi tai kolme minuuttia.

Pikkujoulut

Pettäminen Pikkujoulut edustavat mielikuvissa useita samoja asioita joita toivotaan parisuhteelta.
 Toisen huomioiminen, halu kokea yhteyttä ja saada kunnioitusta osakseen, halua heittäytyä hetkeen ja kokea intohimoa.

Firman pikkujoulut tulevat joka vuosi samalla varmuudella kuin ostoskeskusten jouluvalot ja lehtien piparkakku ohjeet. Kimallusta, jännitystä, katkoa arkeen, ansaittua terästetyn glögin tuoksua.

Pikkujoulut ovat osa suomalaista jouluperinnettä jossa oman parisuhteen pettymykset ja täyttymättömät toiveet yhdessä ”tilaisuus tekee varkaan” selityksen kanssa saa ihmiset pettämään vakituista puolisoaan. Ellit.fi:n tuoreen kyselyn mukaan 47 prosenttia kertoi pettäneensä vakituista kumppaniaan. Kyselyn syyt ovat niitä samoja, joita seksuaaliterapeutti kuulee usein: halu saada arvostusta, hellyyttä, halu tulla huomatuksi, kotona on liian vähän seksiä, ratkaisemattomat riidat parisuhteessa, halu lopettaa olemassa oleva suhde, kosto.

Pettäminen ei ratkaise parisuhteen ongelmia, vaikka se tarjoaa mahdollisuuden saada korvaava kokemus esimerkiksi siitä, että on seksuaalisesti haluttava. Pettäjät ovat usein tietoisia oman parisuhteen ongelmista, mutta eivät ole kokeneet saaneensa asioita ratkaistuksi.

Pettämisistä n. puolet suunnitellaan ennalta eli jos löytyy sopiva osapuoli ollaan valmiita pettämään. Noin puolet kertoo, että se vain tapahtui. Näissäkin tapauksissa on usein nähtävissä asioita, jotka ovat johtaneet pettämiseen, mutta ihminen ei ole niitä tiedostanut.

Pettäneet myös kertovat arvostavansa rehellisyyttä parisuhteessa, mutta usein oma toimintaa pidetään oikeutettuna. Pettämiseen liittyvä salailu, valehtelu, asioiden peittely ja mahdollinen sivusuhde koetaan raskaaksi ylläpitää, vaikka salasuhde tarjoaakin toisaalta elämään sisältöä.

Kuulut pikkujoulupettämisen ”riskiryhmään”, jos koet, että asioita ei enää kannata yrittää ratkaista yhdessä kumppanin kanssa, yhteiset muistot parisuhteestasi ovat kielteisiä pitkältä ajalta, arvostelet kumppaniasi ääneen muiden kuullen ja koet, että elät erilliselämää puolisostasi.

Omaa parisuhdetta on mahdollista parantaa. Uskallus rehelliseen omista tunteista kertomiseen voi auttaa yhteiseen keskusteluun, jossa autetaan kumppania ymmärtämään kummankin  omia tunteita. Usein suhteissa on paljon pelissä: yhteiset lapset, omaisuus, sukulaiset, työ. Näiden asioiden merkitystä ei ehkä osata nähdä kriisin keskellä. Kaikkien näiden asioiden uudelleen rakentaminen on voimia vievää ja vaikka suhde päätyisi eroon kannattaa käydä suhdetta läpi oman itsetuntemuksenkin kannalta ja välttääkseen jatkossa kriisejä aiheuttavat asiat.

Ammattiapua on saatavilla esim. psykologeilta, seurakuntien perheasian neuvottelukeskuksista, seksuaalineuvojilta, parisuhdekursseilta ja  parisuhdeleireiltä joita on useilla paikkakunnilla. Ongelmiin kannattaa tarttua ajoissa ennen kuin parisuhde laiva törmää suureen jäävuoreen. Parisuhteessa on mahdollista saada laskea pelastusveneet vesille ja aloittaa alusta luottamuksen rakennus, jos aitoa halua suhteen korjaamiseksi löytyy.

Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Aamiaisen merkitys

Aamupala Joillekin aamiainen tarkoittaa isoa munakasta kodin keittiössä kaikessa rauhassa, toisille taas kahvikuppia kiireessä työmatkalla. Päivän ensimmäisellä aterialla on erilaisia merkityksiä eri ihmisille.
 Mutta miten nämä aamiaistavat vaikuttavat jaksamiseemme, käyttäytymiseemme ja ruokahaluumme päivän aikana? Uusimmissa tutkimuksissa on selvitetty isoja, eniten käytettyjä aamupalamyyttejä.

Katso, mikä on totta ja mikä tarua rakkaasta ja vihatusta aamupalasta.

Myytti: Aamiainen on elintärkeä ateria laihtumisen kannalta

Totuus: Aamuruokailulla ei ole suoraa vaikutusta kilojen pudottamiseen.
Aamiaisen hylkääminen aiheuttaa lihavuutta. Tätä ”tietoa” on toitotettu jo kauan, mutta se on osoitettu nyt vääräksi monessa tutkimuksessa.

American Journal of Clinical Nutrition -julkaisu kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole väliä, syövätkö laihduttajat aamupalan vai jättävätkö he sen väliin herättyään.

Toisaalta tämä ei ole mikään syy jättää aamupalaa väliin, sillä ihmisen hyvinvointi pohjautuu muuhunkin kuin kaloreihin ja painoon.

Myytti: Ennen aamutreenejä pitää syödä

Totuus: Aivan totta. Ruoka lisää energiaasi, mutta kannattaa valita aamupala kulutuksen mukaan.

Auttaako aamupala jaksamaan paremmin liikunnallisessa suorituksessa? Kyllä. Brittitutkimus selvitti, miten aamiaista syövillä henkilöillä energiankulutus oli päivän aikana suurempaa kuin heillä, jotka eivät syöneet mitään ennen puoltapäivää. Tutkijoiden mukaan tämä koskee mitä tahansa päivää – ei pelkästään niitä aamuja, jolloin aamiaisen jälkeen lähdetään lenkille tai salille.  Kunhan muistaa valita aamupalan toiminnan mukaan.

Aamiainen siis voi auttaa tukemaan aktiivista elämäntapaa. Korkea glukoosipitoisuus aamiaisen jälkeen nimittäin viestittää keskushermostoon, että siellä on energiaa käytettävissä ja tämä motivoi liikkumaan. Jopa siivoaminen sujuu paremmin, kun on nauttinut aamupalan. Silloin aamiaislautasen ei tarvitse tosin olla yhtä tuhti kuin esimerkiksi aamulenkkeilijän.

Myytti: Aamiainen on päivän tärkein ateria

Totuus: Mikään päivän aterioista ei ole yksin se tärkein.
Painonpudotus, hyvä elämä tai liikunnallisuus ei ole kiinni aamupalasta tai yksin muustakaan ateriasta.  Loppuen lopuksi tärkeintä on tarkastella koko päivän aterioita yhdessä, niiden ravintosisältöjä ja omia tapojaan. Jos aamiaisen jälkeen jaksaa paremmin, kannattaa sitä syödä.

He, jotka eivät syö päivittäin aamiaista, tupakoivat enemmän, käyttävät tutkimusten mukaan enemmän alkoholia, liikkuvat vähemmän, ovat lihavampia ja heikommin koulutettuja kuin henkilöt, jotka syövät aamiaisen joka päivä. Aamiaisen säännöllinen syöminen liittyy aikuisilla liikunnalliseen, terveystietoiseen elämäntyyliin, johon liittyi myös vähärasvaisempi ruokavalio, runsaampi vitamiinien ja hivenaineiden käyttö, sekä teen juominen.

Parasta on opetella oma, säännöllinen ruokailurytmi ja terveellinen syöminen.

Lue koko juttu tästä:  4 suurinta myyttiä aamupalasta – totta vai tarua?

lauantai 22. marraskuuta 2014

Syöpä kysymysten äärellä


Rintasyövän oireet

Suurin osa paikallisista rintasyövistä on toteamishetkellä oireettomia. Syitä hakeutua tutkimuksiin ovat

•    kipu
•    kyhmy rinnassa
•    nännin tai rinnan ihon vetäytyminen
•    vuoto
•    turvotus

Tavallisin rintasyövän oire on aristamaton kyhmy, joka voi löytyä myös kainalosta. On hyvä muistaa, että edellä mainitut oireet voivat liittyä myös moniin muihin seikkoihin kuin syöpään.

Rintasyövän mahdollisimman varhaiseksi toteamiseksi rintojen omatarkkailu on tärkeää, vaikkakaan kaikkia syöpäkasvaimia ei näin voi löytää.

Jos epäilet rintasyöpää tai olet saanut syöpädiagnoosin, pääset Docrateen erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Lääkäri kartoittaa tilanteen ja tarvittaessa suosittelee jatkotutkimuksia. Tyypillisiä tarpeellisia lisätutkimuksia ovat ultraäänitutkimuksen yhteydessä otettava neulanäyte ja/tai magneettikuvaus.

Rintasyövän hoitopolkumme etenee neljässä vaiheessa:

Tosiaan jouduimme edellämainittuja asoita pohtimaan nimittäin sisarellani todettiin rintasyöpä.Omasenakin tuntuu voimattomalta ja ei löydä sanoja millä lohduttaa tai mitä sanoa.Onneksi voi sanoa että on hyviä hoitoja tarjolla.Toivoo että syöpä olisi hoidettvissa olevaa lajia.

tiistai 18. marraskuuta 2014

Hidasta ikääntymistä

New York Universityssä tehdyn tutkimuksen mukaan vähäkalorisella dieetillä voi olla vaikutusta satojen eri geenien aktiivisuuteen, joilla on yhteyttä muistiin ja ikääntymiseen aivoissa.

Ikääntymistä voi hidastaa kahdella tavalla: karsi kaloreita ja hiilihydraatteja, Daily Mail tiivistää tutkimuksen sanoman.

Lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa ehdotetaan, että erityisesti kaloreiden karsimisella voitaisiin vaikuttaa useampaan geeniin, kuin aiemmin on uskottu.

- Tutkimus osoittaa, että kalorien rajoittamisella voidaan vaikuttaa joihinkin geeneihin, jotka määrittelevät sitä mitä hiirille, ihmisille ja muille nisäkkäille tapahtuu vanhenemisen aikana, hermotutkija Stephen Ginsberg New York Universitystä kuvailee lehdelle.

Ginsbergin mukaan vähäkalorinen dieetti ei ole kuitenkaan "ikuisen nuoruuden lähde", mutta vahvistaa ruokavalion merkitystä vanhenemiseen ja siihen liittyviin sairauksiin.

Lehti ei kuitenkaan kerro, kuinka tutkimuksessa määritellään vähäkalorinen dieetti.

- Tiedämme kuitenkin, että useimmille ihmisille vähäkalorisen ruokavalion noudattaminen on vaikeaa, vaikka tietäisimme sen terveyshyödyistä aivoille, brittiläisen Alzheimer-tutkimuskeskuksen johtaja Eric Karran kommentoi tutkimusta Daily Mailille.

Tiede on todistanut jo aiemmin, että terveempi vanhuus edellyttää runsaan alkoholin, ylipainon ja tupakoinnin välttämistä, sekä verenpaineen ja kolesteroliarvojen huomioimista.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Society for Neuroscience -konferensissa Washingtonissa.

Lähde: Daily Mail
JOSEFIINA BARAKA

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Muisti

Voit pienentää muistisairauden riskiä ja myöhentää sairauden oireiden ilmaantumista jopa 3-5 vuodella, kun vaikutat elämäntapoihisi. Ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine ovat merkittäviä riskitekijöitä myöhäisiän muistisairaudelle. Kukin yksittäinen riskitekijä tuplaa riskin, ja kaikki kolme kuusinkertaistavat sen verrattuna henkilöön, jolla ei ole yhtään riskitekijää.
Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio takaa aivoille kaiken tarpeellisen. Muun muassa kasviksista, hedelmistä, kasviöljyistä ja kalasta koostuva ruokavalio sisältää aivoverisuonia ja sydäntä suojaavia ravintoaineita ja vitamiineja, jotka auttavat myös aivoja voimaan hyvin. Herkuttelu ja nautintokin tekee aivoille hyvää, mutta hyvät ja terveelliset arjen valinnat pitävät aivot vireinä.
Kaikki sydäntä sykkimään laittava liikkuminen on kannattavaa, on se sitten imurointia, juoksulenkki, haravointia, kuntosalikäynti, jalkapalloa tai marjastusta. UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaan sydäntä ja hengityselimistöä kuormittavaa liikuntaa tulisi harrastaa useana päivänä viikossa yhteensä vähintään 2,5 tuntia reippaasti tai tunti 15 minuuttia erittäin reippaasti. Lisäksi tulisi harjoittaa lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kahdesti viikossa.
Aivot rakastavat kulttuuria, palapelejä, musiikkia, opiskelua, lukemista, rutiineista poikkeamista ja kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Tärkeää on tekemisen mielekkyys ja ilo. Kannattaa siis valita toimintoja, jotka samalla piristävät mieltä.
Unen tarve on yksilöllistä, mutta siitä ei kannata nipistää. Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä oppimisen että muistin kannalta. Jatkuva unenpuute taas voi aiheuttaa muistihäiriöitä. Päivällä opitut tiedot ja taidot tallentuvat unen aikana pitkäkestoiseen muistiin.
Jotta aivosi toimisivat työssä hyvin, varmista työsi rajat, vähennä tietotulvaa, luo toimivat työstrategiat, anna aikaa ammattitaidon ylläpitämiselle, hallitse keskeytyksiä, anna työrauha myös muille, käytä muistin apuvälineitä, älä lisää kuormitustasi, luo avoimuuden kulttuuria, ylläpidä positiivista ilmapiiriä, yhdistä liikunta ja työ.
Aivoja aktivoiva sosiaalinen kanssakäyminen edistää aivojen terveyttä muun muassa auttamalla hallitsemaan stressiä ja ehkäisemällä masentuneisuutta. Sosiaalisiin suhteisiin liittyvät harrastukset, kulttuuri ja liikunta piristävät mieltä sekä virkistävät aivoja ja muistia.
Runsas alkoholinkäyttö altistaa muistihäiriöille. Pitkään jatkuva, riskirajan ylittävä alkoholinkäyttö sekä toistuva humala-krapula-tyyppinen juominen on kaikkein haitallisinta, mutta jo pienikin annos voi heikentää muistijäljen syntymistä ja unen latua. Toisaalta alkoholin kohtuukäytöllä on havaittu myös myönteisiä vaikutuksia, jotka liittyvät todennäköisesti sen verisuonivaikutuksiin sekä aktiiviseen, sosiaaliseen elämään.

Lähde: Muistiliitto

Lasten äänet Suomesta


http://www.nelonen.fi/ohjelmat/the-voice-kids/tag/kaikki-esitykset

Todella tasokas kilpailu.

perjantai 14. marraskuuta 2014

Siivoamaan

Näillä konsteilla pitäisi tulla puhdasta!
1. Tahrat huonekalujen tekstiilipäällysteissä
Sohvat ja nojatuolit on usein päällystetty mikrokuitukankaalla, jossa on runsaasti polyesteriä. Kalusteen päälle läikkyneet aineet imeytyvät siihen helposti. Tahrat voi kuitenkin poistaa laittamalla niiden päälle partavaahtoa. Anna vaikuttaa ainakin 10 minuuttia ja pyyhi sitten pois. Partavaahdon sisältämä alkoholi liottaa tahran pois.
2. Steariinitahrat
Valuiko pöytäliinalle steariinia? Raaputa ensin pois mahdollisimman paljon jähmettynyttä vahaa. Laita sen jälkeen tahran päälle talouspaperia tai palanen paperipussia ja silitä sitä miedolle lämmölle säädetyllä silitysraudalla. Vaha imeytyy paperiin. Jos steariinia on valunut pöydän pinnalle voit jäähdyttää kuuman vahan jääpalalla ja raaputtaa sen sitten pois.
3. Tehosekoittimen puhdistus
Yleiskoneen tai tehosekoittimen saa puhtaaksi kaatamalla sinne lämmintä vettä ja tipan astianpesuainetta. Laita kone käyntiin ja anna hurista pari sekuntia. Sen jälkeen sinun tarvitsee vain huuhdella osat ja antaa niiden kuivua.
5. Astianpesukoneen puhdistus
Laita kupillinen viinietikkaa pesukoneen ylimmälle tasolle, ja laita kone pesemään läpi kuumin ohjelma. Kun se on ohi, ripottele vähän leivinjauhetta koneen alimmalle tasolle ja käynnistä pesuohjelma uudelleen.
6. Kylpyammeen puhdistus
Kylpyammeen tummat renkaat saa pois suolan avulla. Hankaa suolaa tummentumiin greipin puolikkaalla. Greipin happojen ja suolan yhdistelmä valkaisee ammeen pinnan.
7. Patja puhtaaksi
Laita vodkaa suihkepulloon ja suihkuttele patjalle. Anna kuivua rauhassa. Alkoholi tappaa patjasta pöpöt ja bakteerit.
8. Säleverhojen puhdistus
Sekoita kulhoon vettä ja viinietikkaa. Vedä käteesi vanha sukka, kasta se kulhoon ja pyyhi sen jälkeen kaihtimet säle kerrallaan. Pöly ja lika tarttuvat sukkaan.
9. Vahaliidun poistaminen seiniltä
Pienet taiteilijat voivat tuntea houkutusta koristella seinät omalla taiteellaan. Vahaliitupiirrokset irtoavat puuseinästä majoneesin avulla: laita sitä piirroksen päälle, anna vaikutta kymmenisen minuuttia ja pyyhi pois. Öljyn ja kananmunan yhdistelmän pitäisi irrottaa vaha seinän pinnasta. Maalatusta seinästä piirrokset voi poistaa hammastahnan ja siivousrievun avulla.
Lähde: Expressen

maanantai 10. marraskuuta 2014

Potilaan oikeudet

Vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu henkilökunnalle, mutta potilas ja hänen läheisensä pystyvät vaikuttamaan siihen. (COLOURBOX)


Potilaalla on usein hyviäkin näkemyksiä omasta hoidostaan, mutta hän ei uskalla kertoa mielipidettään.

Tämä on yksi syy sille, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut verkossa julkaistun Potilaan oppaan.

Opas on tehty yhteistyössä potilaiden ja potilasjärjestöjen kanssa. Oppaaseen on kirjattu tärkeimmät asiat, jotka potilaan tulee tietää ennen hoitoa, hoidon aikana ja hoidon jälkeen.

Opas rohkaisee potilaita ja heidän läheisiään vaikuttamaan hoitoon ja osallistumaan potilasturvallisuuden kehittämiseen.

- On sanottu, että potilaalla pitäisi olla kaupunkisissin taidot selvitäkseen terveydenhuollon palveluiden viidakosta. Tämä opas rohkaisee potilasta vaikuttamaan oman hoitonsa suunnitteluun sekä hoidon sujuvuuden ja turvallisuuden kehittämiseen, sanoo kehittämispäällikkö Ritva Inkinen THL:n Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelmasta.

Vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu henkilökunnalle, mutta potilas ja hänen läheisensä pystyvät vaikuttamaan siihen.

Kaikkeen tähän potilaalla on oikeus

1. Hoitopaikan vaihtaminen

Tämän vuoden alusta alkaen sinulla on ollut oikeus hakeutua hoitoon mihin tahansa terveysasemalle tai sairaanhoidon yksikköön Suomessa. Mikäli vaihdat hoitopaikkaa, ilmoita siitä kirjallisesti sekä vanhaan että uuteen paikkaan. Uudelle terveysasemalle pääset hoitoon viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

2. Lupa puhua

Ei ole sellaista oiretta tai ongelmaa, josta et voisi kertoa. Potilaan ja hoitohenkilökunnan välinen avoin keskustelu on turvallisen hoitosuhteen perusta. Hoidon tulee perustua itsemääräämisoikeutesi kunnioittamiseen.

3. Oikeus kysyä tyhmiä

Kun käyt esimerkiksi lääkärissä, kirjoita etukäteen ne asiat muistiin, joihin itse haluat vastauksia. Kysy rohkeasti, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos et saa riittävää selvyyttä, sinulla on oikeus kysyä uudelleen. Tee tarvittaessa muistiinpanoja.

4. Tieto haittavaikutuksista

Sinulla on oikeus saada tietoa suunnitellun hoidon haittavaikutuksista ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

5. Ohjausta hoitoon

Sinun tulee saada opetusta ja ohjausta siitä, kuinka itse hoidat sairauttasi.

6. Tietoa aikataulusta

Tutkimustulosten vastausten tai muiden lääkäreiden lausuntojen saaminen voi viedä aikaa. Sinulla on oikeus saada tietää etukäteen, miten ja milloin saat tulokset. Ota selvää etukäteen, kehen otat yhteyttä, jos tietoa ei tule tai sinulle tulee kysyttävää.

7. Oikeus ymmärtää

Kerro hoitohenkilökunnalle, jos jokin asia jäi epäselväksi. Voit pyytää tiedot myös kirjallisena.

8. Oikeus hoitosuunnitelmaan

Sinulla on potilaana oikeus hoitosuunnitelmaan. Terveydenhuoltolaki edellyttää sitä kiireettömässä hoidossa. Pyydä hoitosuunnitelmaa, mikäli sinulla on yksikin pitkäaikaissairaus.

Hoitosuunnitelman avulla voidaan koordinoida eri sairauksiesi hoidot turvallisesti ja varmistaa hoitojesi yhteensopivuus ja toteutus. Potilas ja terveydenhuollon ammattihenkilöt laativat hoitosuunnitelman yhdessä.

9. Lupa toivoa

Sinulla on oikeus esittää omat toiveesi ja kertoa tarpeesi hoidon suhteen.

10. Oikeus kieltäyty

Sinulla on myös oikeus kieltäytyä tarjotusta hoidosta. Silloin sinulle etsitään jokin muu hoitomuoto.

Voit etsiä, verrata ja arvioida sosiaali- ja terveyspalveluja ja palveluntuottajia Palveluvaaka.fi:sta.

Potilaan opas kokonaisuudessaan löytyy THL:n sivuilta.

torstai 6. marraskuuta 2014

Kävelydietti

1. Käytä käsiäsi

Pumppaa kyynärpäästä taivutettuja käsiä kävellessä voimakkaasti alas - se auttaa kävelemään nopeammin ja polttaa enemmän kaloreita.

2. Ota pienempiä askelia

Paras tapa lisätä vauhtia ja saada vastusta pakaralihakselle on ottaa pienempiä mutta nopeampia askelia. Ota aikaa kävellessäsi sata askelta. Lepää minuutti ja ota toiset sata askelta niin, että yrität päästä viisi sekuntia nopeammin kuin edellisellä kerralla. Toista 12 kertaa.

3. Sauvat avuksi

Kävelysauvojen käyttö kuluttaa jopa 20 % enemmän kaloreita, koska se aktivoi myös kehon yläosan.

4. Aseta maaleja

Valitse lenkkisi varrelta maamerkki (esim. valotolppa tai puistonpenkki) näköetäisyydeltä ja kävele nopeammin kunnes saavutat maalisi. Kävele rauhallisemmin sama matka ja aseta uusi maali.

5. Rullaava askel

Anna jalkapohjasi rullata kannasta varpaisiin. Kun olet päkiälläsi, työnnä itseäsi eteenpäin kuin pyyhkisit purukumia kengänpohjastasi. Tekniikka panee pohkeesi, kintereesi ja pakarasi työskentelemään kovemmin ja näin kaloreitakin palaa tehokkaammin.

6. Päivitä kenkäsi

Hanki kengät, jotka ovat taipuisat ja joissa on mahdollisimman vähän pehmustetut pohjat.

7. Seiso suorassa

Vartalon ollessa oikaistuna selkä- ja pakaralihakset pääsevät työskentelemään tehokkaammin, jolloin kävelet nopeammin ja poltat enemmän kaloreita. Ojenna selkä ja niska pitkiksi ja pidä korvat ja hartiat samassa linjassa lantion kanssa.

8. Kierrä isot mäet

Kalorien kulutuksen kannalta on parempi pitää vauhti tasaisen reippaana loivemmassa rinteessä kuin hidastaa jyrkemmässä mäessä.

9. Nostata sykettä

Sykemittari on kuin pieni valmentaja kulkemassa rinnalla. Sen avulla on helppo pitää yllä optimaalista rasvanpolttosykettä.

10. Lisää voimaa

Yhdistä kävelylenkkiisi muutama yksinkertainen lihaskuntoliike. Keskeytä lenkki viiden minuutin välein tehdäksesi lihasliikkeitä minuutin ajan.

Muutama jumppaliike lenkin lomassa lisää kalorinkulutusta. (COLOURB