keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Näin pysyt nuorena

IKÄÄNTYMINEN Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen ikääntymisen merkit alkavat näkyä ihmiskehossa nopeammin. Näiden helppojen neuvojen avulla pidät ihosi hehkuvana, silmäsi kirkkaina ja kroppasi vahvana.
1. Auta ihoa säilyttämään elastisuutensa
Ikääntyessä kollageenin tuotanto pienenee ja iho menettää notkeuttaan. Kollageenin tuotantoa voi herättää voiteiden ja lisäravinteiden avulla, mutta ruokavaliolla on myös tärkeä rooli – syö runsaasti kasviksia ja hyviä proteiineja!

2. Huolehdi hampaistasi
Iän myötä limakalvot ohenevat ja syljeneritys vähenee, mikä lisää kariesta ja ienten infektioriskiä. Harjaa hampaasi huolellisesti fluorihammastahnalla, äläkä väheksy hammaslääkärikäyntien merkitystä – näin ennaltaehkäiset hammasongelmia!

3. Hanki apua ikänäköön
Ikänäöllä tarkoitetaan iän mukanaan tuomaa näön heikkenemistä, johon ratkaisun tarjoavat luonnollisesti silmälasit. On erittäin tärkeää, että silmälasit tai piilolinssit ovat käyttäjälleen oikean vahvuiset. Ikänäön korjaamiseksi voidaan tehdä myös linssi- eli RLE-leikkaus.

4. Muista aurinkolasit
Vanhetessa silmänvalkuaiset voivat kellertyä ja silmien pinta muuttua epätasaiseksi muun muassa UV-säteilyn vuoksi. Silmät onkin jo nuorena erityisen tärkeää suojata aurinkolaseilla, jotka ovat CE-merkityt ja istuvat hyvin päähän.

5. Päivitä kampauksesi
Kasvonpiirteiden muuttuessa täytyy muistaa, että kampaus, jota rakastit nuoruudessasi, ei ehkä vanhempana enää sovi yhtä hyvin. Lyhyt hiusmalli tai ylös kiinnitetyt hiukset sopivat parhaiten kypsälle naiselle.

6. Tarkkaile aineenvaihdunnan muutoksia
Energiantarve vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu, minkä vuoksi et voi syödä yhtä paljon kuin ennen ilman lihomista. Tästä syystä ruokavalio täytyy tarkastaa: syömistä voi olla tarve vähentää, mutta välttämättömien ravintoaineiden saanti on silti varmistettava.

7. Suojaa korvasi
Korvien karvasolujen määrä pienenee, kun ikäännyt. Geeniperimän lisäksi kuulon heikkenemiseen vaikuttaa se, kuinka paljon altistut metelille. Melu voi aiheuttaa kuulovaurioita ja tinnitusta. Vältä sekä lyhyitä että pitkäkestoisia kovaäänisiä tilanteita korviasi säästääksesi.

8. Vahvista luustoasi
Luusto alkaa heiketä jo 30 vuoden iässä. Tupakoinnin välttäminen ja liikunta ovat hyviä keinoja pitää huolta luuston hyvinvoinnista. Lisäksi tulee saada tarpeeksi kalsiumia ja D-vitamiinia, joita saa esimerkiksi maidosta, mutta myös lisäravinteina.

9. Liiku joka päivä
Naisten riski liikalihavuuteen kasvaa vaihdevuosien myötä. Lihavuus voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin ja se rasittaa niveliä ja lihaksia. Tärkeää liikalihavuuden välttämisessä on liikunta ja oikea ravinto. Liiku mieluummin säännöllisesti joka päivä kuin harjoittele kovaa pari kertaa viikossa.

10. Muista lämmittely urheillessa
Iän myötä riski erilaisiin vaurioihin treenatessa kasvaa. Esimerkiksi selkävammat ja lihaskrampit ovat yleisiä vaivoja, joihin auttaa kunnollinen lämmittely ja vaihteleva treeni. Sellaisia liikkeitä, jotka tekevät kipeää, kannattaa välttää.

Lähde: Expressen

IS