sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Aamiaisen merkitys

Aamupala Joillekin aamiainen tarkoittaa isoa munakasta kodin keittiössä kaikessa rauhassa, toisille taas kahvikuppia kiireessä työmatkalla. Päivän ensimmäisellä aterialla on erilaisia merkityksiä eri ihmisille.
 Mutta miten nämä aamiaistavat vaikuttavat jaksamiseemme, käyttäytymiseemme ja ruokahaluumme päivän aikana? Uusimmissa tutkimuksissa on selvitetty isoja, eniten käytettyjä aamupalamyyttejä.

Katso, mikä on totta ja mikä tarua rakkaasta ja vihatusta aamupalasta.

Myytti: Aamiainen on elintärkeä ateria laihtumisen kannalta

Totuus: Aamuruokailulla ei ole suoraa vaikutusta kilojen pudottamiseen.
Aamiaisen hylkääminen aiheuttaa lihavuutta. Tätä ”tietoa” on toitotettu jo kauan, mutta se on osoitettu nyt vääräksi monessa tutkimuksessa.

American Journal of Clinical Nutrition -julkaisu kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole väliä, syövätkö laihduttajat aamupalan vai jättävätkö he sen väliin herättyään.

Toisaalta tämä ei ole mikään syy jättää aamupalaa väliin, sillä ihmisen hyvinvointi pohjautuu muuhunkin kuin kaloreihin ja painoon.

Myytti: Ennen aamutreenejä pitää syödä

Totuus: Aivan totta. Ruoka lisää energiaasi, mutta kannattaa valita aamupala kulutuksen mukaan.

Auttaako aamupala jaksamaan paremmin liikunnallisessa suorituksessa? Kyllä. Brittitutkimus selvitti, miten aamiaista syövillä henkilöillä energiankulutus oli päivän aikana suurempaa kuin heillä, jotka eivät syöneet mitään ennen puoltapäivää. Tutkijoiden mukaan tämä koskee mitä tahansa päivää – ei pelkästään niitä aamuja, jolloin aamiaisen jälkeen lähdetään lenkille tai salille.  Kunhan muistaa valita aamupalan toiminnan mukaan.

Aamiainen siis voi auttaa tukemaan aktiivista elämäntapaa. Korkea glukoosipitoisuus aamiaisen jälkeen nimittäin viestittää keskushermostoon, että siellä on energiaa käytettävissä ja tämä motivoi liikkumaan. Jopa siivoaminen sujuu paremmin, kun on nauttinut aamupalan. Silloin aamiaislautasen ei tarvitse tosin olla yhtä tuhti kuin esimerkiksi aamulenkkeilijän.

Myytti: Aamiainen on päivän tärkein ateria

Totuus: Mikään päivän aterioista ei ole yksin se tärkein.
Painonpudotus, hyvä elämä tai liikunnallisuus ei ole kiinni aamupalasta tai yksin muustakaan ateriasta.  Loppuen lopuksi tärkeintä on tarkastella koko päivän aterioita yhdessä, niiden ravintosisältöjä ja omia tapojaan. Jos aamiaisen jälkeen jaksaa paremmin, kannattaa sitä syödä.

He, jotka eivät syö päivittäin aamiaista, tupakoivat enemmän, käyttävät tutkimusten mukaan enemmän alkoholia, liikkuvat vähemmän, ovat lihavampia ja heikommin koulutettuja kuin henkilöt, jotka syövät aamiaisen joka päivä. Aamiaisen säännöllinen syöminen liittyy aikuisilla liikunnalliseen, terveystietoiseen elämäntyyliin, johon liittyi myös vähärasvaisempi ruokavalio, runsaampi vitamiinien ja hivenaineiden käyttö, sekä teen juominen.

Parasta on opetella oma, säännöllinen ruokailurytmi ja terveellinen syöminen.

Lue koko juttu tästä:  4 suurinta myyttiä aamupalasta – totta vai tarua?