tiistai 18. marraskuuta 2014

Hidasta ikääntymistä

New York Universityssä tehdyn tutkimuksen mukaan vähäkalorisella dieetillä voi olla vaikutusta satojen eri geenien aktiivisuuteen, joilla on yhteyttä muistiin ja ikääntymiseen aivoissa.

Ikääntymistä voi hidastaa kahdella tavalla: karsi kaloreita ja hiilihydraatteja, Daily Mail tiivistää tutkimuksen sanoman.

Lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa ehdotetaan, että erityisesti kaloreiden karsimisella voitaisiin vaikuttaa useampaan geeniin, kuin aiemmin on uskottu.

- Tutkimus osoittaa, että kalorien rajoittamisella voidaan vaikuttaa joihinkin geeneihin, jotka määrittelevät sitä mitä hiirille, ihmisille ja muille nisäkkäille tapahtuu vanhenemisen aikana, hermotutkija Stephen Ginsberg New York Universitystä kuvailee lehdelle.

Ginsbergin mukaan vähäkalorinen dieetti ei ole kuitenkaan "ikuisen nuoruuden lähde", mutta vahvistaa ruokavalion merkitystä vanhenemiseen ja siihen liittyviin sairauksiin.

Lehti ei kuitenkaan kerro, kuinka tutkimuksessa määritellään vähäkalorinen dieetti.

- Tiedämme kuitenkin, että useimmille ihmisille vähäkalorisen ruokavalion noudattaminen on vaikeaa, vaikka tietäisimme sen terveyshyödyistä aivoille, brittiläisen Alzheimer-tutkimuskeskuksen johtaja Eric Karran kommentoi tutkimusta Daily Mailille.

Tiede on todistanut jo aiemmin, että terveempi vanhuus edellyttää runsaan alkoholin, ylipainon ja tupakoinnin välttämistä, sekä verenpaineen ja kolesteroliarvojen huomioimista.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Society for Neuroscience -konferensissa Washingtonissa.

Lähde: Daily Mail
JOSEFIINA BARAKA