tiistai 25. marraskuuta 2014

Migreeni

Migreeniä sairastaa Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä, enemmistö heistä on naisia. Pääosalla oireet keskittyvät 25-55 ikävuoteen eli parhaaseen työikään.
Migreeni aiheuttaa vuositasolla keskimäärin 2-6 työstä poissaolopäivää, jotka eivät rekisteröidy Kelan tilastoihin. Yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle 351 euroa.

Suomen Migreeniyhdistys on selvittänyt, millaiset työelämän olosuhteet vaikuttavat päänsärkyjen esiintymiseen ja työstä poissaoloihin. Kahteen kyselyyn vastasi 1 200 migreenistä kärsivää.
Eniten päänsärkyihin vaikuttavat stressi, työn kiireisyys ja näyttöpäätetyö. Moni toistuvista päänsäryistä ja migreenikohtauksista kärsivä sinnittelee kuitenkin töissä odottaen lääkityksen vaikutusta.
- Migreeni on alidiagnosoitu, alihoidettu ja aliarvostettu, sanoo neurologi Markku Nissilä.
- Osasyynä sairaana työssäoloon saattavat myös olla työyhteisön asenteet. Migreeniä sairastava ei uskalla tai kehtaa olla pois töistä, koska päänsärkyä ei pidetä riittävänä syynä poissaoloon.
Muutoksia töissä
Monta sairauspäivää voitaisiin ehkäistä lisäämällä tietoa migreenistä ja migreenikohtauksiin vaikuttavista tekijöistä sekä muutoksilla työolosuhteissa.
Kyselyn kerryttämän tiedon pohjalta on migreeniä sairastaville, esimiehille ja työterveyshuollolle nyt laadittu ohjeisto kymmenen tärkeimmän altisteen eliminoimiseksi tai vähentämiseksi työpaikoilla:
1. Stressi
Jos työstressi yllättää, yritä pysähtyä miettimään omaa tilannettasi. Onko kyse jostain sellaisesta työhön liittyvästä asiasta, jota voitaisiin muuttaa ja kehittää niin, ettei se kuormittaisi sinua liikaa? Vai onko kyse puutteellisesta palautumisesta?
2. Työn kiireisyys
Keskity siihen mitä teet. Laita puhelin äänettömälle. Laita sähköpostiin viesti, milloin sinut tavoittaa. Laita "Ei saa häiritä" -kyltti ovelle tai varattu-valo päälle. Laita asiat kiireellisyys- ja tärkeysjärjestykseen. Opi sanomaan "Ei".
3. Näyttöpäätetyö
Huolehdi hyvästä istuma/seisoma -asennosta. Katso välillä kauas ja sulje silmäsi, anna niiden levätä. Huomioithan, että fontti on helppolukuista ja tarpeeksi isoa. Näyttö on oikealla korkeudella, kun katsot siihen alaviistoon. Näytölle ei saisi tulla heijastuksia, paras on säädettävä ja himmennettävissä oleva kohdevaloa sivulta tai suoraan ylhäältä.
4. Huono työasento
Pyri työskentelemään selkä suorana ja muista tarkistaa ryhtisi useasti päivässä. Olisiko säädettävästä työpöydästä apua? Muista taukoliikunta ja hengitysharjoitukset mielellään kerran tunnissa. Ota tavaksesi tehdä vaikkapa kahvi- ja ruokatunnin alkuun muutama voimisteluliike.
5. Melu ja/tai hälinä
Jos työskentelet avokonttorissa, pysähdy hetkeksi miettimään häiriinnytkö hälinästä? Jos vastaat myöntävästi, kokeile taustamusiikkia tai pyydä suodattavia kuulosuojaimia. Mieti, voisiko sinun tehtäviäsi tehdä osin etätyönä ja keskustele työnantajasi kanssa. Pidä tauot hiljaisessa ympäristössä, vaikkapa luonnossa, mikäli mahdollista. Selvitä, voiko ääniä eristää esimerkiksi matoilla, verhoilla, akustiikkalevyillä ja tiivisteillä.
6. Huono sisäilma
Jos päänsärkyäsi lisää lämpötila tai vetoisuus, kirjaa ylös lämpötiloja päivän mittaan. Tarkista vedonlähteet; ikkunat, ovet, tuulettimet, ilmanvaihtokanavat.  Selvitä voiko tilannetta parantaa ja suojaa itseäsi vedolta vaikkapa hartiahuivilla tai sermillä.
7. Hajut ja hajusteet
Ole itse esimerkkinä ja valitse mahdollisimman vähän tuotteita, jotka sisältävät hajusteita. Toimi harkintasi mukaan, mikäli hajut tulevat ulkoa tai viereisestä työhuoneesta, tiivistä ovet ja ikkunat. Sisäilman ollessa tunkkainen, tuuleta riittävästi ja pyydä ilmanvaihdon tarkistus ja säännöllinen huolto.
8. Työajat
Tiedätkö oman luontaisen vuorokausirytmisi? Oletko aamu- vai iltaihminen? Voisiko sinun työssäsi noudattaa joustavaa työaikaa? Olisiko etätyömahdollisuus neuvoteltavissa?
9. Valaistus
Google-mainokset
Enemmän liikuntaa nyt
Miksi odottaisit tammikuuhun? Valmennukset joulukuussa -30%.
www.kuntovirkku.fi
Työhyvinvointi
Tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Lue lisää!
www.takaisintoimeen.fi
Ikääntyminen vaikuttaa näkökykyyn ja valon tarpeeseen sekä häikäisyn vaikuttavuuteen. Ikkunoista tulevaa valoa voi helposti säädellä paksujen valoa imevien verhojen tai sälekaihtimien avulla. Näkökohteen taustan ja lähiympäristön ei pitäisi olla itse kohdetta valoisampi. Täysin valkoisia työpöytiä tai -tasoja tulee välttää.
10. Taukojen puute/vähäisyys
Tauota työtäsi. Laita vaikka ajastin muistuttamaan tauoista. Tietokoneelle voi ladata maksuttomia/maksullisia ohjelmia, jotka ohjaavat sinua jaloittelemaan tai taukojumppaan. Pidä kiinni kahvi- ja lounastauoistasi.
Lisää aiheesta http://www.migreeni.org/migreenialtisteet
HILKKA TIENHAARA
hilkka.tienhaara@ilmedia.fi