maanantai 10. marraskuuta 2014

Potilaan oikeudet

Vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu henkilökunnalle, mutta potilas ja hänen läheisensä pystyvät vaikuttamaan siihen. (COLOURBOX)


Potilaalla on usein hyviäkin näkemyksiä omasta hoidostaan, mutta hän ei uskalla kertoa mielipidettään.

Tämä on yksi syy sille, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut verkossa julkaistun Potilaan oppaan.

Opas on tehty yhteistyössä potilaiden ja potilasjärjestöjen kanssa. Oppaaseen on kirjattu tärkeimmät asiat, jotka potilaan tulee tietää ennen hoitoa, hoidon aikana ja hoidon jälkeen.

Opas rohkaisee potilaita ja heidän läheisiään vaikuttamaan hoitoon ja osallistumaan potilasturvallisuuden kehittämiseen.

- On sanottu, että potilaalla pitäisi olla kaupunkisissin taidot selvitäkseen terveydenhuollon palveluiden viidakosta. Tämä opas rohkaisee potilasta vaikuttamaan oman hoitonsa suunnitteluun sekä hoidon sujuvuuden ja turvallisuuden kehittämiseen, sanoo kehittämispäällikkö Ritva Inkinen THL:n Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelmasta.

Vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu henkilökunnalle, mutta potilas ja hänen läheisensä pystyvät vaikuttamaan siihen.

Kaikkeen tähän potilaalla on oikeus

1. Hoitopaikan vaihtaminen

Tämän vuoden alusta alkaen sinulla on ollut oikeus hakeutua hoitoon mihin tahansa terveysasemalle tai sairaanhoidon yksikköön Suomessa. Mikäli vaihdat hoitopaikkaa, ilmoita siitä kirjallisesti sekä vanhaan että uuteen paikkaan. Uudelle terveysasemalle pääset hoitoon viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

2. Lupa puhua

Ei ole sellaista oiretta tai ongelmaa, josta et voisi kertoa. Potilaan ja hoitohenkilökunnan välinen avoin keskustelu on turvallisen hoitosuhteen perusta. Hoidon tulee perustua itsemääräämisoikeutesi kunnioittamiseen.

3. Oikeus kysyä tyhmiä

Kun käyt esimerkiksi lääkärissä, kirjoita etukäteen ne asiat muistiin, joihin itse haluat vastauksia. Kysy rohkeasti, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos et saa riittävää selvyyttä, sinulla on oikeus kysyä uudelleen. Tee tarvittaessa muistiinpanoja.

4. Tieto haittavaikutuksista

Sinulla on oikeus saada tietoa suunnitellun hoidon haittavaikutuksista ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

5. Ohjausta hoitoon

Sinun tulee saada opetusta ja ohjausta siitä, kuinka itse hoidat sairauttasi.

6. Tietoa aikataulusta

Tutkimustulosten vastausten tai muiden lääkäreiden lausuntojen saaminen voi viedä aikaa. Sinulla on oikeus saada tietää etukäteen, miten ja milloin saat tulokset. Ota selvää etukäteen, kehen otat yhteyttä, jos tietoa ei tule tai sinulle tulee kysyttävää.

7. Oikeus ymmärtää

Kerro hoitohenkilökunnalle, jos jokin asia jäi epäselväksi. Voit pyytää tiedot myös kirjallisena.

8. Oikeus hoitosuunnitelmaan

Sinulla on potilaana oikeus hoitosuunnitelmaan. Terveydenhuoltolaki edellyttää sitä kiireettömässä hoidossa. Pyydä hoitosuunnitelmaa, mikäli sinulla on yksikin pitkäaikaissairaus.

Hoitosuunnitelman avulla voidaan koordinoida eri sairauksiesi hoidot turvallisesti ja varmistaa hoitojesi yhteensopivuus ja toteutus. Potilas ja terveydenhuollon ammattihenkilöt laativat hoitosuunnitelman yhdessä.

9. Lupa toivoa

Sinulla on oikeus esittää omat toiveesi ja kertoa tarpeesi hoidon suhteen.

10. Oikeus kieltäyty

Sinulla on myös oikeus kieltäytyä tarjotusta hoidosta. Silloin sinulle etsitään jokin muu hoitomuoto.

Voit etsiä, verrata ja arvioida sosiaali- ja terveyspalveluja ja palveluntuottajia Palveluvaaka.fi:sta.

Potilaan opas kokonaisuudessaan löytyy THL:n sivuilta.