keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Erikoiset paikat maailmassa

15 maailman kenties erikoisinta paikkaa

Keskiviikko 16.12.2015 klo 18.00
 
  
Luonto on muovannut nämä paikat varsin ihmeellisiksi - ja ihastuttaviksi.
Condé Nast Traveler on poiminut erikoisia luonnon ihmeitä eri puolilta maailmaa. Ihastuttava lista osoittaa, että todellisuus on usein tarua ihmeellisempää.
1. Socotra, Jemen
Erikoiset puut ovat Socotran saaren ominaispiirre. Muodoiltaan ne ovat kuin suoraan tieteiselokuvista.
2. Grand Prismatic, Yhdysvallat

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Yellowstonen kansallispuistossa Wyomingissa voi ihmetellä tätä hehkuvan väristä kuumaa lähdettä.
3. Zhangye Danxia, Kiina

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Nämä raidalliset ja värikkäät vuoret ovat muodustuneet 20 miljoonan vuoden aikana, mistä johtuu niiden kerroksellinen rakenne. Väri johtuu punaisesta hiekkakivestä ja mineraalikerrostumista.
4. Hitsujiyaman puisto, Japani

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Japanin kirsikankukat ovat maailmankuuluja, mutta maasta löytyy muitakin ihastutavia kasveja. Tätä puistoa peittävä sammal puhkeaa keväisin kukkaan, ja maa peittyy vaalenpunaista ja -violettien kukkien matolla.
5. Valle de Cocora, Kolumbia

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Maailman korkeimmat palmut kasvavat tässä kolumbialaisessa laaksossa. Pitkät ja hoikat, harvakseltaan kasvavat puut ovat uskomaton näky sumuisia vuoria vasten.
6. Mendenhallin jääluolat, Yhdysvallat
Alaskan Juneaussa sijaitsee Mendenhallin jäätikkö, jonka jäänalaisiin luoliin ei ole helppo päästä. Ensin on melottava jäätikölle kajakilla, ja sen jälkeen harrastettava vaarallista jääkiipeilyä. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä hohtavan sinisen jääkaton alla samoilu on taatusti palkitsevaa.
7. Koekohe, Uusi-Seelanti

(MOSTPHOTOS)
Maorien legendan mukaan nämä erikoiset lohkareet ovat jäänteitä muinaisesta haaksirikosta. Tutkijoiden mukaan ne ovat muodostuneet aikojen myötä rantahiekasta ja kivistä. Niitä voi ihmetellä Otagon rannikkolla Uuden-Seelannin Eteläsaarella.
8. Slope Point, Uusi-Seelanti
Samaiselta saarelta löytyy myös tämä tuulenpieksämä metsä. Etelämantereen suunnasta puhaltava tuuli on vääntänyt sen pysyvästi tällaiseen muotoon.
9. Namibin aavikko, Namibia

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Haluaisitko matkata Marsiin? Haaveen toteuttaminen voi olla vaikeaa, mutta tämä autiomaa lienee sen lähin vastine maan päällä.
10. Bryce Canyon, Yhdysvallat

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Tämän kanjonin punaoranssit kivihiipat ihastuttavat ja ihmetyttävät niin valokuvauksen harrastajia kuin retkeilijöitäkin.
11. Okavangon suisto, Botswana

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Okavango-joen vehreä suistoalue vilisee elämää. Siellä elää muun muassa seeproja, gepardeja, puhveleita ja sarvikuonoja.
12. Vaadhoo-saaret, Malediivit
Tästä näystä kohistaan internetissä, hyvästä syystä. Näillä vesillä elää luonnostaan hehkuvaa planktonia, jonka sininen hohde saa meren näyttämään siltä kuin siinä uisi tähtiä.
13. Painted Cliffs, Australia
Tasmanian Maria Island on unelmapaikka geologian ystäville. Esimerkiksi nämä hiekkakivestä muodostuvat kalliot ihastuttavat väreillään ja muodoillaan.
14. Pink Sands Beach, Bahama-saaret

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Bahamalla sijaitsevan Harbour Islandin rantojen sannat ovat hurmaavan vaaleanpunaisia. Väri tulee läheisillä riutoilla elävistä koralleista.
15. Mono Lake, Yhdysvallat

(ZUMAWIRE/MVPHOTOS)
Mono Lake on Kalifornian suurin luonnollinen järvi. Se tunnetaan muun muassa poikkeuksellisen korkeasta suolapitoisuudestaan sekä erikoisen näköisistä kalkkikivimuodostelmistaan.
MARIANNE ZITTING