tiistai 8. joulukuuta 2015

SYÖPÄ VOIDAAN TODETA

Syöpä
Syövän löytämiseen ei aina tarvita lääkäriä, vaan muutoksen voi huomata usein kuka tahansa.
Hiljattain Yhdysvalloissa Flip or flop-sarjan juontaja Tarek El Moussa kehui tarkkasilmäisen katsojan pelastaneen henkensä. Katsoja nimittäin huomasi Moussan kilpirauhasen kasvaimen ennen kuin juontaja itse havaitsi asian.

Pirkanmaan syöpäyhdistyksen ylilääkärin, syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoriston mukaan kasvaimen erottaminen on todella mahdollista pelkällä katseella.

– Kyllä, jos on sellainen anatominen rakenne ja kyhmy niin kookas, että se erottuu normaalista kaularakenteesta.

Hän muistuttaa, ettei katseella voi kuitenkaan kertoa, onko kasvain syöpä. Sen diagnosoi vasta lääkäri ja tieto varmistuu mikroskooppisessa tutkimuksessa.

Näkyvyys ei tarkoita vielä hengenvaaraa

Kilpirauhassyövän lisäksi katseella erottuvat monet muutkin syövät, jotka voivat pullottaa kasvaimina, näkyä ihomuutoksina tai oireilla muutoin.

 
Kaikkia syöpiä ei voi estää, vaikka kuinka kiltisti elettäisiin.
Vaikka kasvain tai ihomuutos erottuu jo selkeästi, ei se tarkoita, että kyseessä olisi hengenvaara.

– Ei ainakaan ihosyövän kohdalla. Se on kuitenkin pinnallinen syöpä, joka erottuu jo pienenä. Valtaosa niistä paranee leikkauksella. Tavallisin kilpirauhassyöpä on myös hyvin hoidettavissa oleva syöpätyyppi.

Kaikki on kiinni siitä, mikä syöpätyyppi on kyseessä ja onko syöpä ehtinyt levitä ja muodostaa etäpesäkkeitä.

– Esimerkiksi tulehduksellinen rintasyöpä on äkäisempi syöpätyyppi, jota hoidetaan eri periaatteilla kuin tavallista rintasyöpää.

Kaikkia syöpiä ei voi estää elintavoilla

Kaikkea ei silmin näe. Piilossa lymyilevät esimerkiksi eturauhassyöpä ja suolistosyövät. Monet sisäelinten syövät eivät edes oireile aluksi, koska elimet pystyvät toimimaan siitä huolimatta ja vointi voi säilyä hyvänä.

– Luoja on luonut ihmiselle joitakin sisäelimiä kaksin kappalein, kuten keuhkoja tai munuaisia. Syövässä se voi toimia yksilöä vastaan.

Itse itseään ei kannata kuitenkaan tutkituttaa vuosittain piilossa olevien syöpien varalta. Parempi on tehdä terveyden kannalta hyviä ratkaisuja ja ennaltaehkäistä näin syöpien syntyä sekä opetella niiden yleisimmät oireet.

– Kaikilla on tietysti oma kohtalo. Kaikkia syöpiä ei voi estää, vaikka kuinka kiltisti elettäisiin.

Jutun yhteydessä olevalla videolla kerrotaan Tarek El Moussan syövän löytämisestä.

5 syöpää, jotka voi erottaa silmällä

1. Kaksi eri rintasyöpää

Rinnassa tuntuva kyhmy on rintasyövän yleisin oire, joka voi näkyä kohoumana pinnassa. Se voi erottua paremmin esimerkiksi seistessä, jolloin painovoima vetää rintaa alaspäin. Sen etäpesäkkeet voivat näkyä kainaloiden imusolmukkeiden turvotuksena.

Harvinaisempi syöpätyyppi, tulehduksellinen rintasyöpä, voi näkyä rinnan punoituksena, turvotuksena ja appelsiini-ihona.

2. Imusolmukesyöpä

Turvonneet imusolmukkeet voivat olla merkki imusolmukesyövästä tai syövän etäpesäkkeestä.

Imusolmukkeet voivat turvota myös tulehduksen, kuten angiinan tai influenssan seurauksena, mutta jos turvotus ei laske muutamassa viikossa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

– Pullottavat imusolmukkeet voivat näkyä paljain silmin. Niitä voi olla nivusissa, kainaloissa ja kaulalla.

3. Ihosyöpä

Muutokset ihossa ja luomissa voivat paljastaa syövän. Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä voivat näkyä pieninä kyhmynä alueilla, jotka ovat altistuneet auringolle, kuten kasvot tai korvanlehdet.

– Siihen tulee haavauma, joka voi välillä rupeutua, mutta se ei parane.

Melanooma kehittyy luomeen tai voi tulla iholle, mutta näyttää luomelta. Vertaile luomia keskenään ja käy lääkärillä, mikäli huomaat muutoksia koossa, muodossa, värissä, reunoissa, vuotoa tai kutinaa.

– Muutos on hälytysmerkki ja silloin täytyy lähteä lääkärille.

4. Syöpä suussa

Suusyöpä voi näkyä kyhmyinä, nystyröinä tai haavaumina limakalvolla tai kipeänä kovempana pattina kielen reunassa.

5. Kilpirauhassyöpä

Kilpirauhassyöpä voi näkyä paljain silmin, jos kaula on hoikka ja kyhmy sijaitsee pinnassa kilpirauhasen yläpuolella.

– Kyhmy voi myös sijaita niin alhaalla, ettei se näy päällepäin. Kilpirauhanen on kaulan alaosassa ja osa on piilossa rintakehän alla. Se ei ole kokonaan kaulalla nähtävillä.