torstai 3. joulukuuta 2015

Juhlan tuntua

Pienillä herkuilla saat juhlan tuntua

Torstai 3.12.2015 klo 07.43

  
Itsenäisyyspäivänä kunnioitetaan kotimaisia raaka-aineita. Risto Mikkola on suunnitellut juhlavan cocktaillautasen.
Itsenäisyyspäivänä ylistetaan kotimaisia raaka-aineita.
Itsenäisyyspäivänä ylistetaan kotimaisia raaka-aineita. (RONI LEHTI)
Sen ei tarvitse olla kummempaa. Vain pieniä cocktailpaloja, ehkä kuohuvaa, kun perheen kanssa istutaan alas ja katsotaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa televisiosta.
Pippurin keittiömestari Risto Mikkola muistuttaa, että itsenäisyyspäivä on oiva tilaisuus juhlistaa Suomea suomalaisin mauin.
Mikkola ehdottaakin itsenäisyyspäivän cocktailtarjottimelle kolmea kotimaista leipää: vaaleaa leipää, ruisleipää ja ohuita saaristolaisleivän viipaleita kuivattuna. Leipien päälle asetetaan sienisalaattia, savuporomoussea ja siikatartaria merisiiasta.
Leivät ja päällykset saa muotoiltua kauniisti kokkikaupoista saatavilla eri kokoisilla muoteilla, stansseilla. Leivät voi koristella suomalaisilla marjoilla, kuten puolukoilla tai karpaloilla.
Porotartarleivät
100 g savuporoa (kypsä)
50 g punasipulia
50 g suolakurkkua
50 g omenaa (Granny Smith)
2 oksaa timjamia
15 g Dijon-kokojyväsinappia
200 g majoneesia
suolaa, sokeria, mustapippuria
1. Kuori sipuli ja omena, poista siemenkota.
2. Hienonna savuporo, sipuli, omena ja suolakurkku. Pilko timjami.
3. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
4. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.
5. Tarjoile paahdettujen leipäkrutonkien päältä.
Sienitartarleivät
250 g sekasieniä (marinoituja/säilöttyjä)
100 g sipulia
500 g smetanaa
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4 rkl väkiviinaetikkaa
sokeria, suolaa, mustapippuria
1. Huuhtele sienet hyvin ja kuivaa, hienonna.
2. Kuori sipuli ja hienonna.
3. Vaahdota smetana.
4. Sekoita kaikki aineet keskenään.
5. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
6. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.
7. Muotoile massasta kuumalla/kostealla lusikalla nättejä kuulia.
8. Tarjoile paahdettujen leipäkrutonkien päältä.
Siian graavaaminen
2 siikafileetä n. 400 g
3 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria
1 rkl rosepippureita
1 dl tillihaketta
1. Sekoita mausteet keskenään.
2. Ripottele mausteet fileiden pintaan. Anna suolautua jääkaapissa puolisen vuorokautta.
3. Pyyhi mausteet kalojen pinnasta. Kuutioi graavisiika.
Siikatartar
n. 400 g graavisiikaa
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 dl tillihaketta
1 rkl murskattua rosepippuria
1. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita.
2. Anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia.
3. Muotoile stanssilla "torneja".
4. Tarjoile tornit paahdettujen leipäkrutonkien päältä.
Paahdetut leipäkrutongit
vaaleaa leipää
ruisleipää
saaristolaisleipää
oliiviöljyä
suolaa
1. Leikkaa leivistä sopivan kokoisia paloja.
2. Laita uunipellille.
3. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja hieman suolaa.
4. Paahda uunissa 180 asteessa noin 5-8 minuuttia leivän koosta riippuen.
Juomasuositus: Duval-Leroy Brut
Näiden cocktailpalojen ja itsenäisyyspäivän kruunaa pullollinen tai kaksi samppanjaa, peace! Duval - Leroy Brut on hinta-laatusuhteeltaan parasta pitkään aikaan.

SENNI PUUSTINEN