sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Perunat ovatkin terveellisiä

Perunat ovatkin mainettaan terveellisempiä

Sunnuntai 13.12.2015 klo 14.16
Tuore kiinalaistutkimus on paljastanut uutta tietoa perunan terveyshyödyistä.
Keitetyt perunat ovat terveellistä ruokaa.
Keitetyt perunat ovat terveellistä ruokaa. (MOSTPHOTOS)
Peruna on viime aikoina ollut varsin huonossa maineessa. Expressenin haastatteleman ruotsalaisasiantuntijan mukaan perunan parjaaminen on kuitenkin idioottimaista. Mukuloiden popsimisella on paljon terveyshyötyjä.
Kiinalaisessa Zhejiangin yliopistossa hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan peruna voi auttaa ehkäisemään vatsasyöpää. European Journal of Cancer -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan perunasta on hyötyä muun muassa sen korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi.
Hiilihydraatteja karttelevien ruokavaliotrendien myötä perunan maine on viime vuosina kärsinyt. Norjalaisen ravitsemusfysiologin, professori Wenche Frølichin mukaan peruna ei moista ansaitsisi.
- Peruna on fantastinen raaka-aine, jossa on paljon ravinteita, sanoo Stavangerin yliopistossa opettava Frølich.
Ruotsalainen luennoitsija ja ravitsemusasiantuntija Jill Holmström on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että 80 prosenttia perunasta on vettä. Siksi hiilihydraattien pitoisuus on hyvin pieni, varsinkin perunan ravinnepitoisuuteen verrattuna. Perunassa on C-vitamiinin lisäksi myös tärkeää kaliumia ja muita antioksidantteja sekä kuituja.
  Perunoita pitäisi syödä giganttisia määriä, ennen kuin hiilihydraattien määrä nousee kriittiseksi, sanoo Holmström.
Hänen mielestään peruna ansaitsee maineenpalautuksen.
- On idioottimaista, että perunasta on tunnut niin parjattu. Se on valtavan hyvä raaka-aine, hän sanoo.
Holmström kehottaa kuitenkin kiinnittämään huomiota perunan valmistustapaan. Sellaisenaan keitetyt ovat terveellisiä, mutta esimerkiksi perunasalaatti tai uunissa haudutettu perunagratiini ovat jo huonompia vaihtoehtoja.
Jotkut ovat vaihtaneet perunan eksoottisempaan bataattiin, jota pidetään myös perunaa terveellisempänä. Holmströmin mielestä sekin on hyvä vaihtoehto, mutta hän ei pidä kasvisten terveellisyyseroja merkittävinä. Itse asiassa bataatin hiilihydraattipitoisuus on hieman korkeampi kuin tavallisen perunan.
Lähde: Expressen
MARIANNE ZITTING