lauantai 5. joulukuuta 2015

Hampaiden harjaus

10 tapaa pestä hampaat väärin

Lauantai 5.12.2015 klo 07.00
Toistatko nämä virheet kahdesti päivässä? Jos siis peset hampaasi kahdesti päivässä.
Kun harjakset alkavat hapsottaa, alkaa myös harjan käyttöikä olla päättymässä.
Kun harjakset alkavat hapsottaa, alkaa myös harjan käyttöikä olla päättymässä. (MOSTPHOTOS)
Self.com listasi yleisiä virheitä, joita hampaita pestessä voi tehdä. Montako niistä sinun syntilistaltasi löytyy?
1. Liian kova hammasharja
Turhan kova hammasharja voi vaurioittaa ikeniä. Pehmeä hammasharja on turvallisin vaihtoehto. Harjaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen pään kokoon. Pieni harjaspää mahtuu paremmin ahtaisiin paikkoihin, joten sillä on helpompi harjata joka puolelta.
2. Harjaat liian kovaa
Hampaita ei pidä hinkata samalla innolla kuin likaisia saunanlauteita. Ole siis hellävarainen! Se suojaa ikeniäsi. Pahimmillaan raju harjaus saa ne vetäytymään. Valitse sellainen harja, jota voit käsitellä kevyellä kynäotteella. Sitä ei siis tarvitse puristaa lujaa.
3. Väärä harjauskulma
Hampaat tulisi harjata niin, että harja on 45 asteen kulmassa hampaan pintaa ja ientä vasten.
4. Et seuraa mitä teet
Kun aika on kortilla tekisi mieli hoitaa monta asiaa yhtä aikaa. Hammaspesulla kannattaa kuitenkin keskittyä vain siihen. Niin et unohda puhdistaa myös takaa ja ienten rajoista.
5. Liian lyhyt harjausaika
Hampaiden harjauksen tulisi kestää vähintään kaksi minuuttia. Seuraa siis kellosta, että saat sen täyteen - tai hanki sähköhammasharja, joka ilmoittaa kun aika on kulunut.
6. Jätät harjauksen illalla väliin
Hampaiden puhdistus on tärkeää nimenomaan ennen nukkumaanmenoa. Jos se jää väliin, saavat bakteerit useita tunteja aikaa myllätä suussasi miten haluavat.
7. Lankaus jää väliin
Harjalla ei pysty puhdistamaan hampaiden ahtaita välejä. Niihin kertyviin ruoantähteisiin ja plakkiin auttaa vain lankaus. Hammasvälien puhdistaminen langalla auttaa pitämään myös hengityksen raikkaampana. Jos pahanhajuinen hengitys vaivaa usein, kannattaa puhdistaa myös kieli. Sen voi tehdä kevyesti harjaamalla, tai erityisellä kielenpuhdistimella.
8. Liian harva vaihtoväli
Hammasharjan käyttöikä on ohi, kun sen harjakset alkavat irtoilla ja hapsottavat miten sattuu. Vanhentunut harja ei puhdista tehokkaasti, ja se voi jopa vaurioittaa hampaistoa tai ikeniä. Vaihda harja 3-4 kuukauden välein, ja muista myös sen puhdistus. Paras tapa puhdistaa hammasharja on pestä se huuhtelemalla juoksevan veden alla. Anna pestyn harjan kuivua ilmavasti pystyasennossa.
Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen