torstai 3. joulukuuta 2015

Syö näitä

Saat paljon hyvää, jos syöt nämä joka päivä

Torstai 3.12.2015 klo 07.00

  
Tutkimusten mukaan maitoa ei tarvitse pelätä, jos se sopii omalle ruuansulatukselle. Maitotuotteista saadaan ravitsemuksen kannalta helposti paljon hyvää.
Ravitsemusterapeuttien asiakkaat kyselevät muun muassa sitä, pitäisikö maidon juominen ja maitotuotteiden käyttäminen lopettaa, vähän kuin varmuuden vuoksi.
Kysymyksen alle saatetaan kertoa, että joku tuttu tai sukulainen on omasta kokemuksestaan havainnut, että maidottomuus tuntuu hyvältä.
- Perinteisesti maito on nähty terveellisenä, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
Vähän aikaa sitten kohistiin uutisoinnista, jonka mukaan maito suorastaan tappaa. Väitteen pohjaksi esiteltiin Harvardin ravitsemustieteen professoriWalter Willettin tutkimuksia.
Laatikainen kiinnitti huomiota erityisesti väitteeseen, jonka mukaan maito kasvattaisi riskiä sairastua rintasyöpään. Kun Laatikainen tarkasteli maitotutkimuksia, sieltä paljastuikin päinvastainen tieto. Maito suojaa rintasyövältä, ei lisää sairastumisriskiä.
Lisää maitoa nuorille naisille
- Suomalaistutkimuksessa maidon runsas juonti vähensi rintasyövän riskiä, Laatikainen sanoo.
Ravitsemussuositusten mukaan aikuiselle naiselle sopiva määrä maitotuotteita yhden päivän aikana on esimerkiksi puolisen litraa rasvatonta maitoa tai piimää sekä pari viipaletta vähärasvaista juustoa.
Tämän määrän maitotuotteita pitäisi olla kokonaisravitsemusta, jossa kaiken kaikkiaan pyritään muun muassa lisäämään kalan syömistä ja syömään maitotuotteet mahdollisimman sokerittomina ja vähärasvaisina.
Suomalaisten naisten maidon juonti maailman neljänneksi suurinta. Ruotsissa juodaan Laatikaisen mukaan vielä enemmän maitoa.
- Nuoret naiset juovat liian vähän maitoa, Laatikainen toteaa.
Hieman pienempi syöpäriski
Kokonaisuudessaan maito on Laatikaisen mukaan terveyden kannalta varsin neutraali juoma eli maidon juominen ei kovin paljon vaikuta kuolleisuuteen puoleen tai toiseen.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Maailman syöpätutkimussäätiön meta-analyysien ja päätelmien mukaan maitotuotteet eivät lisää syövän riskiä. Maitotaloustuotteet ovat yhteydessä vähäisempään kolorektaalisyövän, lihavuuden ja kakkostyypin diabeteksen riskiin.
- Maitotuotteet ovat yhteydessä kohonneeseen eturauhassyövän riskiin, jos maitoa juodaan todella paljon. Efektit ovat suurista käyttömääristä huolimatta kokonaisuudessaan pieniä. Laatikainen korostaa.
Tavalliset kaupan maitotuotteet sisältävät Laatikaisen mukaan runsaasti D-vitamiinia, jodia ja B2- ja B12-vitamiinia.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen esitteli maitotuotteiden merkitystä aikuisen naisen ruokavaliossa Maito ja Terveys ry:n seminaarissa.

Syömällä päivässä 2,5 desilitraa rasvatonta maitoa, 2,5 desilitraa jogurttia ja 2,5 juustosiivua, saat päivän tarpeista...
100 prosenttia päivän kalsiumin ja B12-tarpeesta
70 prosenttia B2-tarpeesta
50 prosenttia jodin tarpeesta
33 prosenttia proteiinista.
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?