perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kukkien ja hyötykasvien esikasvatus

Esikasvatus aloitetaan siemenistä tai hennoista taimista. Esikasvatuksessa riittää sama hoito kuin monelle muullekin kasville eli valo, vesi ja ravinteet. Hyödynnä esikasvatuksessa Strömsö-esikasvatustuotteita.
 

Kylvön työvaiheet

• Kylvä siemenet pussissa olevien ohjeiden mukaisesti.
 
Huomioi kylvöajankohta, itävätkö siemenet pimeässä vai valossa, itämislämpötilat, itämisajat, tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyn jne. Parhaan esikasvatustuloksen saat käyttäessäsi Strömsö-turve- ja muoviruukkuja sekä minikasvihuoneita. Käytä multana erityisesti esikasvatukseen soveltuvaa kylvömultaa. Voi tehdä Istutuksen myös Strömsö-kasvupellettiin.
 
• Kylvä siemenet harvaan.
 
Tiheä kylvö on aina harvaa alttiimpi sienitaudeille. Pienet siemenet voi sekoittaa esim. kissanhiekkaan. Sekä suuret että nopeasti itävät siemenet voi kylvää suoraan ruukkuun hyödyntäen Strömsö-kasvupellettiä. Mikäli käytät Strömsö-kasvupellettiä, paina siemen kasvupelletin keskellä olevaan valmiiseen siemenreikään ja lisää vesi. Kasvupelletti turpoaa ja samalla siemen jää oikeaan itämissyvyyteen.
 
Käyttäessäsi kylvömultaa sirottele turve, hiekkaturve tai puhdas hiekka pimeässä itävien siementen päälle. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että siemenen päälle sirotellaan multaa kaksi kertaa siemenen koon paksuudelta.
 
• Kastele kylvökset!
 
Käyttäessäsi Strömsö-kasvupellettiä pidä pellettipaakku aina kosteana. Näin varmistat siemenen itävyyden. Jos käytät kylvömultaa, kastele pinta erittäin varovasti, etteivät siemenet liiku. Sumutinpullo on hyvä apuvälinen kastelussa. Seuraa kylvöksiä päivittäin, mutta varo kastelemasta liikaa. Strömsö-minikasvihuone auttaa pitämään kosteuden tasaisena. Huolehdi kuitenkin riittävästä ilmanvaihdosta.
 
• Itämislämpötila
 
Useat siemenet itävät noin 20–24 asteessa. Siksi Strömsö-minikasvihuone tai idätysastiat kannattaa sijoittaa lämpöiseen paikkaan. Ikkunalaudalla lämpötila saattaa olla ikkunanraoista tulevan kylmän ilman vuoksi liian alhainen.
 
• Varmista valonsaanti
 
Ennen maaliskuuta kylvettävät siemenet tarvitsevat lisävaloa. Käytä tähän tarkoitukseen kasvivaloja.
 

Taimien koulinta

Jos käytät kasvatusalustana kylvömultaa, taimet pitää koulia. Ne koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeinen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
 
• Kastele koulittavat taimet päivää ennen koulintaa. • Irrota taimet varovasti istutusmullasta.
• Istuta ne yksitellen omiin ruukkuihinsa, jotka on täytetty esim. biodynaamisella mullalla.
• Tee multaan riittävä kolo, johon taimen juuripaakku mahtuu.
• Aseta taimi koloon hiukan aiempaa syvemmälle.
• Tiivistä multaa vain kevyesti, koska kehittyvien juurien pitää saada ilmaa.
 
Taimien juuria ei saa taittaa kaksin kerroin. Napsaise pitkistä juurista mieluummin pala pois sen sijaan, että taittaisit juuria. Koulitut taimet sijoitetaan valoisaan paikkaan ja pidetään tasaisen kosteina, suoraa auringonvaloa. Ihanteellinen lämpötila tässä vaiheessa on +15–18 astetta. Huolehdi, että alusta ei ole liian kylmä. Kastele taimia puhtaalla haalealla vedellä, ei suoraan hanasta otetulla kylmällä.
 

Taimien karaisu

Taimikasvatuksen loppuvaiheessa, noin viikkoa ennen ulos istutusta, aloitetaan taimien karaisu. Karaisu on tehtävä vähitellen, koska taimissa on käynnissä nopea kehitys. Liian nopea lämpötilan aleneminen aiheuttaa kasvun pysähdyksen. Peiteharsosta on tässä vaiheessa paljon apua. Mitä huonompiin olosuhteisiin taimet joutuvat, sitä alhaisemmissa lämpötiloissa niitä on karaistava
 

Muista lannoitus

Lannoita taimia lajikohtaisilla sopivilla lannoitteilla koko kasvukauden ajan. Näin varmistat kasvun, kukkien hyvän kukinnan ja hyötykasvien laadukkaan sadon.
 

Kylmäkäsittely - tarpeellinen vain osalle lajikkeista

Tarkista siemenpussista tarvitseeko siemen kylmäkäsittelyä! Kylmäkäsittelyä vaativat siemenet on kylmäkäsiteltävä silloin, kun halutaan lopettaa siementen lepotila ennen kylvöä, ja näin mahdollistaa niiden itäminen.
 
Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensin laitetaan siemenet huoneenlämpöön veteen likoamaan, jolloin siemenet imevät itseensä vettä. Tämän jälkeen ne laitetaan kylmään. Kylmäkäsittely on ajoitettava siten, että siemenet voi kylvää huhti-kesäkuun välisenä aikana. Ne siemenet, jotka vaativat pakkasta itääkseen, on syytä kylvää ulos jo syksyllä. Näin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.
 
• Käytä hienoa hiekkaa tai hienojakoista turvetta tai turvehiekkaseosta.
• Lisää hiekkaan tai mitä muuhun kasvuainekseen niin paljon keitettyä, jäähtynyttä vettä kuin aine imee itseensä.
• Ota 1 dl hiekkaa / turvetta / turvehiekkaseosta annospussia kohti.
• Laita massa siemenineen vettä pitävään muovipussiin, sulje se (jätä pieni ilmarako) ja laita lajimerkinnät päivämäärineen etikettiin pussin päälle.
• Anna pussin olla +20 lämpöasteessa 5-6 päivää, niin että siemenet imevät itseensä kosteutta.
• Laita pussi jääkaappiin +1-+3 asteeseen 5-8 viikoksi, jos ei siemenpussissa toisin mainita.
• Ravistele pussia säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.
 
Kylvä siemenet kylmän ajanjakson jälkeen ohjeen mukaisesti tavalliseen tapaan. Jos siemenet vaativat esikasvatusta, kylvä ne käyttäen joko Strömsö kasvupellettiä, turvehiekkaseosta tai kasvumultaa. Muut siemenet kylvetään suoraan ulos kasvupaikalleen.
 
Huom! Jos siemenet alkavat itää kylmäkäsittelyn aikana, lopeta käsittely ja kylvä siemenet varovasti annetun ohjeen mukaisesti.