maanantai 6. maaliskuuta 2017

Uusi verikoe paljastaa jo varhain, mitä elintä syöpä yrittää sairastuttaa – löytyi vahingossa

Perinteiset verikokeet etsivät verestä jäänteitä syöpäkasvaimen dna:sta. Uudessa kokeessa sairastumassa olevan elimen jäljille päästään, sillä verikoe kertoo, minkä elimen soluja syöpäsolut ovat alkaneet tappaa.



Vesa VanhalakkaAamulehti
Yhdysvaltalaiset tutkijat kehittävät uutta verikoetta, joka ei pelkästään kerro onko ihmisellä syöpä, verikoe kertoo myös varhain, missä päin elimistöä syöpä piileksii.
Verikokeen kehittely on vasta alkuvaiheessa, mutta tutkijat uskovat, että menetelmän avulla on mahdollista havaita syöpä ja löytää sen sairastuttama elin jo sairauden alkuvaiheessa ilman erikseen otettavia koepaloja.
Kalifornian yliopistossa San Diegossa kehitetystä verikokeesta koskevan tutkimuksen on julkaissut Nature Genetics Kun syöpää jäljitetään verikokeen avulla, potilaan verestä etsitään jälkiä kasvaimen dna:sta eli perimästä. Nämä verikokeet eivät kuitenkaan kerro, missä elimessä ja minkälaisessa kudoksessa syöpäsolut majailevat.
- Jos syöpä halutaan havaita varhaisessa vaiheessa, on tärkeätä tietää, missä päin elimistöä kasvain on alkanut kehittyä, tutkimusryhmän johtaja Kun Zhang kertoo Kalifornian yliopiston tiedotteessa Kun Zhang kollegoineen tutkivat syöpäsolujen lähettämiä signaaleja he havaitsivat, että kasvaimen alkaessa juurtua elimistöön, se kilpailee muiden solujen kanssa ravinnosta ja tilasta. Näin tehdessään syöpäsolut tappavat muita soluja.
Kun solut kuolevat, niistä vapautuu dna:ta ihmisen verenkiertoon. Tutkijat huomasivat, että paikantamalla kuolleiden solujen perimäjäämiä verestä voidaan havaita samalla sekä syöpä että elin, jossa syöpäsolut ovat alkaneet itselleen elintilaa raivata.
- Keksimme tämän sattumalta, kun tarkkailimme syöpäsolujen signaaleja ja yritimme selvittää, mistä elimistä signaalit ovat lähtöisin. Samalla näimme myös muiden solujen signaaleja. Päättelimme, että tarkkailemalla samaan aikaan molempia signaalijoukkoja pystymme todentamaan sekä syövän olemassaolon että syövän sijainnin.
Zhangin tutkimusryhmä testasi menetelmän toimivuutta sekä syöpäpotilailla että ihmisillä, joilla syöpää ei ole. Zhangin mukaan menetelmä osoittautui toimivaksi.
Seuraavassa vaiheessa menetelmää on tarkoitus kehittää yhteistyössä syöpälääkärien kanssa. Sen jälkeen toiveissa on kokeiden aloittaminen koe-eläimillä ja ihmisillä
Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka