perjantai 17. maaliskuuta 2017

Ota parempia matkakuvia - palkitun valokuvaajan neuvot

Tiistai 14.3.2017 klo 13.57
Useiden valokuvauskilpailujen konkari ottaa vaikuttavia matkakuvia. Onnistumisen taustalla on paljon ennakkosuunnittelua ja vaivannäköä.

  • Matkakuvista saa parempia ennakkosuunnittelulla, vinkkaa kilpailuissa menestynyt valokuvauksen harrastaja Sami Kontto.
  • Kameran ei tarvitse olla kallis, tärkeämpää on että sen ominaisuudet tuntee ja hallitsee.
  • Paikallisten apu voi monesti olla korvaamatonta.
Dubai on yksi Konton suosikkikohteista. Onnistuneisiin matkakuviin ei tarvita kallista kalustoa - tämäkin kuva on otettu pokkarikameralla pitkää valotusaikaa käyttäen.
Dubai on yksi Konton suosikkikohteista. Onnistuneisiin matkakuviin ei tarvita kallista kalustoa - tämäkin kuva on otettu pokkarikameralla pitkää valotusaikaa käyttäen. (SAMI KONTTO)

KATSO LISÄÄ

Sami Konton matkakuvia
Lappeenrantalainen Sami Kontto harrastaa kilpavalokuvausta. Oman kameraseuran kisoihin osallistuminen on laajentunut myös kansainvälisiin kilpailuihin, ja menestystäkin on tullut. Viimeksi mies nappasi kultaa ja pronssia sekä kunniamaininnan Italiassa järjestetyssä valokilpailussa.
Ei varmasti yllätys, että Konton matkakuvat ovat vaikuttavia. Upeiden matkakuvien taustalla on usein paljon työtä ja valmistelua.
- Viikon matkaa varten menee varmaan viikko siihen, että selvittelen kuvauspaikkoja ja nähtävyyksiä, kertoo Kontto.
Hän ottaa myös usein yhteyttä paikallisiin kameraseuroihin ja valokuvauksen harrastajiin. He osaavat kertoa missä kannattaa kuvata ja auttaa muutenkin. Esimerkiksi sykäyttävät kuvat Balin kalastajista syntyivät, kun paikallinen kuvaaja haki Konton hotellilta aamuneljältä ja vei rannalle, jotka kalastajat käyttivät. Hienojen kuvien lisäksi kuvaaja koki myös elämyksen ja pääsi näkemään jotain ainutlaatuista.
Ilman jalustaa ei tämä kuva olisi onnistunut. Siksi kannattaa satsata jalustan hankkimiseen!
Ilman jalustaa ei tämä kuva olisi onnistunut. Siksi kannattaa satsata jalustan hankkimiseen! (SAMI KONTTO)
Joskus kuvien eteen joutuu myös näkemään paljon vaivaa. Esimerkiksi Dubaissa pitää hakea lupaa, jos haluaa kuvata vaikkapa hotellin parvekkeella tai katolla. Lupamenettelytkin kuuluvat niihin asioihin, jotka kannattaa selvitellä ennen matkaa. Silti voi myös joutua improvisoimaan. Turkissa Kontto osallistui valokuvauskilpailuun ja halusi kuvata paikallista naista. Mallin järjestyminen oli kuitenkin vaikeaa, varsinkin kun kuvauspaikkana toimineessa pienessä kylässä ei juuri kukaan puhunut englantia, ainakaan kovin hyvin.
Kontto päätyi soittamaan Suomeen tuntemalleen kebab-yrittäjälle ja kertomaan hänelle millaisen kuvan haluaa ottaa. Hän sitten välitti toiveen paikallisille hivenen englantia osanneille nuorukaisille. Heidän avullaan Kontto pääsi sitten etsimään sopivaa mallia, ja lopulta eräästä koulusta löytyi kanslisti joka suostui kuvaan. Koko joukko pakattiin sitten taksiin hakemaan vaatekaupasta kuvaa varten kansallispukua - mutta kuva saatiin myös otettua!
Toisaalta kaikkeen ei kuvaajakaan voi varautua. Kontto muistelee kuinka heräsi aamukolmelta päästäkseen kuvaamaan auringonnousua sekä kaunista usvaa Dubain Burj Khalifasta käsin. Aurinko kyllä nousi, mutta usvaa ei sillä kertaa kuulunut - säälle kun ei mitään voi.

Tällaisen kuvan ottaminen vaatii ennakkosuunnittelua ja oikeaa ajoitusta.
Tällaisen kuvan ottaminen vaatii ennakkosuunnittelua ja oikeaa ajoitusta. (SAMI KONTTO)
Ota parempia matkakuvia - viisi vinkkiä
Vaikka tavallinen lomakuvien räpsijä ei olisi näin pitkälle valmis menemään, saa hänkin otoksistaan parempia noudattamalla muutamaa Konton lomakuvavinkkiä.
1. Nykykamerat ovat jo sen verran hyviä, että pokkarikamerallakin saa mainioita lomakuvia. Kymmenien kilojen varusteita ei siis tarvitse mukana, tärkeämpää on että ottaa mukaan kameran jonka ominaisuudet tuntee. Kameran lisäksi tarvitaan jalusta - siihen kannattaa satsata.
2. Kohteita on monesti helpompi lähestyä pokkarikameran kanssa. Ajatellaanpa vaikka, että haluat kuvat ihmisiä kadulla ja osoittelet heitä pitkällä objektiivilla: se säikäyttää helposti. Mutta jos menet heidän luokseen pokkarin kanssa ja hymyilet, on tilanne ihan toinen.
3. Matkakohde on hyvä kartoittaa etukäteen. Mitä kuvattavaa sieltä löytyy, ja mihin aikaan haluat kohteet kuvata? Tarvitaanko lupia? Onko hotelli lähellä kohteita, kuinka pääset kuvauspaikoille?
4. Varaudu siihen, että hyvää kuvaa varten voi joutua olemaan hereillä outoihin aikoihin. Esimerkiksi Dubain Burj Khalifassa on varattu aika nimenomaan valokuvaajille varhaisaamun tunteina.
5. Paikallisiin valokuvauksen harrastajiin ja kameraseuroihin saa yhteyden esimerkiksi Facebookin kautta. Muilta kuvaajilta voi saada kullanarvoisia neuvoja ja apua.
Turkkilaisnaisen kuvaaminen onnistui lopulta - mutta siihen tarvittiin koko lailla kekseliäisyyttä.
Turkkilaisnaisen kuvaaminen onnistui lopulta - mutta siihen tarvittiin koko lailla kekseliäisyyttä. (SAMI KONTTO)